Bölge Ekonomisinin Nabzı Üsküp’te Attı..

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Makedonya Ekonomi Odası, Makedonya Merkez Bankası ve Makedonya Cumhuriyeti Finans Bakanlığının işbirliği ile Üsküp Aleksander Palas’da bölgesel ülkelerin ekonomik kriz sürecinde bankacılık sektörünün sorunları ve sektörel çözümler konulu konferans düzenlendi.
Makedonya Cumhuriyeti’nin ev sahipliğini yaptığı konferansta Türkiye, Arnavutluk, Karadağ, Hırvatistan, Bosna-Hersek ve Slovenya’dan katılımcılar hazır bulundu.Konferansa özellikle Türkiye’nin üst düzey ilgi gösterdiği görüldü. Türkiye’den Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın ve Halkanbank Türkiye Genel Müdürü Süleyman Arslan katıldı. Konferans iki bölümde gerçekleştirildi.

Konferans kapsamında Makedonya Cumhuriyeti’nde bulunan çeşitli bankalar stand açarak bankalarının değişik faaliyetlerini ve ürünlerini katılımcılara aktardılar. Halk Bankası’nın standında tanıtılan yenilikler katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Konferansta Makedonya Cumhuriyeti Finans bakanı Zoran Stavrevski bir sunum yaptı. Stavrevski, Makedonya olarak ekonomik krizi atlatacaklarına emin olduğunu açıkladı.

Yerli ve yabancı yatırımcıların Makedonya için önemli olduğunu ifade eden Stavrevski, son verilere bakıldığında Makedonya olarak yabancı yatırımcı sayısında yaklaşık %80’e varan bir artış kaydettiklerini ve bu verilerin kendileri için çok olumlu olduğunu belirti.

Zoran Stavrevski, ithalat ve ihracat mevzuatında yenilikler yaptıklarını, bu yenilikler sonucu belirlenecek serbest ticaret bölgelerinde yeni fabrika yatırımlarının önünü açmak suretiyle Makedonya genelinde istihdamı artırmak istediklerini söyledi.

Öte yandan, Makedonya Cumhuriyetinde bulunan bankaların sunduğu hizmetlerin yüksek seviyede olduğunu belirten Finans bakanı Stavrevski son olarak , ‘’Umut ediyorum ki, bankaların verdiği bireysel krediler ekonomiye can katacaklar. Özellikle yerli bankaların kredi konularında daha çok destek vermeleri gerektiğini düşünüyorum’’. dedi.

Makedonya Cumhuriyeti Merkez Bankası Müdürü Dimitar Bogov ise, diğer ülkelere göre bankacılık konusunda daha muhafazakar olduklarının altını çizdi. Bogov, yaşanan ekonomik krizi deyim yerindeyse büyük yara almadan atlatabileceklerini belirtirken, bankaların çalıştıkları ülkelerin ekonomik normlarını göz önünde bulundurmaları gerektiğini ifade etti. Türkiye Bankalar Birliği yönetim kurulu başkanı Hüseyin Aydın, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Aydın, Avrupa Birliğinde yaşanan ekonomik krizin Güney Doğu Avrupayı da aynı şekilde etkilediğini ve türk bankacılık sisteminin hem ekonomik krizde önemli bir direnç gösterdiğini hem de türk bankalarının bölgeye olan desteğini çekmediğini belirtti.

Aydın, açıklamalarına şöyle devam etti : ‘’ Türk bankalarının bölgeyle olan yakın ilişkisi devam edecektir. Türkiye, bölgesel anlamda değerlendirme yapıldığında doğal bir merkez konumundadır. Türk bankalarının bölgeye olan talepleri devam etmektedir’’ Hüseyin Aydın, bu bölgeleri bir cazibe merkezi haline getiren Türk bankalarına ve bilhassa Makedonya’da son derece pozitif gelişmeler kaydeden Halk Bankası’nın Türkiye’deki genel müdürü ile Makedonya’daki genel müdürüne de teşekkürlerini sundu.

Öte yandan Bosna-Hersek’e de ciddi yatırımların gerçekleştirildiğini ifade eden Aydın, Sırp bölgesinde ve Hırvat bölgesinde yeni şubeler açmayı planladıklarını da söyledi. Sözlerinin devamında Aydın, Bosna’daki bankalar arasında ilk beşte yer alacaklarını, aynı şekilde Bosna’nın büyümesine ve gelişmesine önemli katkılar yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Halk Bank Türkiye genel müdürü Süleyman Aslan ise nisan 2011’den bu yana Makedonya Cumhuriyetinde faaliyette bulunduklarını ve iki yıl önce Makedonya’ya geldiklerine banka olarak 17. sırada yer alırken, günümüzde sermaye büyüklüğü itibari ile dördüncü, aktif büyüklük itibarı ile beşinci olarak Makedonya’nın en önemli bankalarından ve finans kuruluşlarından biri haline geldiklerini ifade etti. Aslan, açıklamasının devamında ‘’ Bundan bir yıl önce Ziraat Bankası Makedonya ile birleştik. Bu birlikten daha güçlü bir banka ortaya çıktı.

Bugün itibariyle Makedonya’da 28 şubemiz ve 300 milyon euro’ya kadar aktif büyüklüğümüz vardır. Türkiyeden bir bankanın bu ülkede faaliyet gösteriyor olması hem Türkiye’den gelen yatırımcılara hem de bölgesel ülkelere, başta Makedonya olmak üzere önemli katkılar sağlamaktadır.’’ dedi.

Avrupa bölgesinde ve gelişmiş ülkelerde ekomilerin yavaşladığı dönemden Türkiye’nin yara almadan çıkmasına vurgu yapan Aydın, diğer bankaların kredi vermede isteksiz olduğu dönemlerde, sahip oldukları likidite ve sermaye nedeniyle kredi vermeye devam etmeyi başardıklarını aktardı. KOBİ finansmanı konusunda Aslan, şu açıklamada bulundu: ‘’ Halk Bankası Türkiyede KOBİ finansmanı konusunda çok güçlü bir banka ve güçlü bir markadır.

Makedonya da KOBİ’lerin yaygın olduğu bir ülkedir. KOBİ alanındaki deneyimimizi ve gücümüzü buraya da yansıtmak istedik.’’ dedi.

Makedonya’ya bankacılık konusunda teknoloji transferi yapmak istediklerini ve bireysel bankacılıkla IT’nin entegre olduğu sistemi de trasfer ettiklerini belirten Aslan, temassız kart uygulamasını da ilk başlatan banka olduklarını ve yeniliklerin devamının gelecegi mesajını verdi.

Kaynak: SETimes


İçeriği Paylaş