Soydaş, Bulgaristan’daki Haklarını, AİHM’de Arayacak

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

BULGARİSTAN’da Todor Jivkov döneminde 1984-1989 yılları arasında uygulanan işkence ve asimilasyonun hesabının verilmesi için soydaşların başlattığı mücadele devam ediyor. Soydaşlar, zorunlu göç nedeniyleBulgaristan‘da kalan hizmet yıllarının para olarak kendilerine ödenmesi için açtıkları davayı kaybedince, iç hukukunda tükenmesini dikkate alarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdular.

Bursa’da 2003 yılında kurulan Balkanlarda Adalet, Haklar, Kültür ve Dayanışma Derneği’nin (BAHAD), Bulgaristan‘da 1984-1989 yılları arasında soydaşlara Belene Kampı’nda yapılan işkence ve asimilasyonun hesabını sormak için başlattığı mücadele sürüyor.

BAHAD’ın Başkan Yardımcılığını yapan ŞükrüAltay, zorunlu göç nedeniyle Bulgaristan‘a kalan sosyal haklarının kendisine nakit ödenmesi için açtığı davadan sonuç alamayınca, AİHM‘e başvurdu. Jivkov döneminde Belene Kampı’nda işkence gören 517 kişiden birinin kendisi olduğunu söyleyenAltay, “Jivkov döneminde, beni de Belene Kampı’nda esir aldılar. Burada uzun süre işkence gördüm. Sonra da zorunlu göç kapsamında Türkiye‘ye gönderildim. Bu sırada, sosyal haklarımın tümü Bulgaristan‘da kaldı. Yaptığımız tüm başvurulara rağmen bunların iadesini sağlayamadık. Ben de diğer arkadaşlarımıza emsal dava oluşturması için şahsi olara önce Kırcaali İl İdare Mahkemesi’nde dava açtım. Buradan, sosyal hakların ödenemeyeceği şeklinde karar çıktı. Bu karara itiraz etmek için, Bulgaristan Yüksek İdari Mahkemesi’ne müracaat ettim. Geçtiğimiz Aralık ayında, bu mahkemede de benzer karar çıktı. Böylece iç hukuk tükenmiş oldu. Ben de, davamı AİHM‘e taşımaya kararı verdim. Geçtiğimiz 20 Haziran günü başvuru yaptım. Buradan çıkacak olan karar çok önemli. Önemli çünkü, zorunlu göç nedeniyle tam 122 bin kişinin sosyal hakkı bu ülkede bulunuyor” dedi.

“JİVKOV’UN KİN VE NEFRETİNE ZAMAN AŞIMI”

Bulgaristan Başsavcılığı tarafından Jivkov döneminde iki etnik grup arasında, kin, nefret ve düşmanlık yaptığı iddiasıyla 1991 yılında aralarda İçişleri Bakanı, Savunma Bakanı ve merkez komite üyelerinin de aralarında bulunduğu 5 kişi hakkında başlatılan soruşturma, geçtiğimiz 20 Temmuz günü zaman aşımına uğradı. Bu karar, gelişmeleri takip eden Bulgaristan‘da ADALET, Türkiye‘de ise BAHAD’a da bildirildi. BAHAD’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü AltayBulgaristan Başsavcılığı‘nın süreyi uzatarak kendilerini oyaladıklarını, alınan bu kararı, Avrupa Komiseri’ne, Avrupa İzleme Komitesine ve AvrupaGenel Sekreterliği Siyasi ve hukuk Departmanlığına taşıyacaklarını açıkladı.

FK-(FK/AAA) – Bursa / Merkez


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.