Sahte olan diplomalar değil, notlar…

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

BulgaristanEğitim Bakanı Sergey İgnatov, kendisine bir sorunlu diploma hakkında bilgi ulaştığını, bunun gibi 5-6 diplomanın daha varlığından haberdar olduğunu aktardı. 

Sahte diplomaların 90’lı yıllara ait eski evraklar olduğunu açıklayan İgnatov, üniversite sisteminde sahtecilikle irtibatlandırılan herhangi bir öğretim görevlisi yakalanırsa, gerekenin yapılacağı sözünü verdi.
Problemin aslında Bulgaristan’dan kaynaklanmadığını ı altını çizen İgnatov, sahteciliğin Türk vatandaşı kimseler tarafından yapıldığını söyledi. Bu vesileyle İçişleri Bakanlığı’na konuyu bildirdiklerini aktaran İgnatov, iddiaların ‘ticari bir savaştan’ kaynaklanmış olabileceğini de iddia etti. İgnatov, 1″Türk öğrenciler binlerce dolar sömestr ücreti ödüyor. Burada ev kiralayıp yerli AVM’lerden alışveriş yapıyorlar.” dedi.
Eğitim Bakanlığı’nın bilgilerine göre Bulgaristan’da 6 bin 494 öğrenci eğitim görüyor. YÖK, 5 Temmuz’da yaptığı toplantıda, Bulgaristan’daki yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların denklik işlemleri ile Türkiye’deki üniversitelere yapılacak yatay geçişlerin Bulgaristan makamlarıyla bu konuda sürdürülmekte olan müzakereler tamamlanıncaya kadar askıya alınmasını kararlaştırmıştı.
Sahtecilik diplomalarda değil notlarda
Boran Tercüme şirketi sahibi Hüseyin Boran, YÖK’ün aldığı kararla ilgili olarak, duyumlara göre sahteciliğe çoğunlukla tıp bölümünde okuyup da Türkiye’ye yatay geçiş yapmak isteyenlerin başvurduğunu söyledi.
Diplomanın çok resmi bir belge olduğunu, sahteciliğin kolaylıkla anlaşılabileceğini belirten Boran, ancak yatay geçişler için öğrencinin notlarının yetmemesi durumunda, notları yükseltmek için sahteciliği tercih edebildiklerini belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın evraklardaki sahteciliğe karşı çok titiz davrandığını ifade eden Hüseyin Boran, belgedeki en ufak bir harf hatasından dolayı evrakı geri çevirdiğini dile getirdi.
Boran, Türkiye’deki özel üniversitelerin Bulgaristan’daki üniversitelere yakın fiyat verdikleri için öğrencilerin yoğun bir şekilde Türkiye’ye yatay geçiş yapmaya çalıştıklarını ifade etti. Buna karşın Türkiye’den de sahte lise diplomaları geldiğine dikkat çeken Boran, özellikle tıp üniversitelerinin lise diplomalarında öğrencilerin biyoloji ve kimya notlarının yüksek olmasını istediğini, notları tutmayan öğrencilerin sahteciliğe başvurduğunu aktardı.
Bulgaristan’daki üniversitelerin de Türkiye’den alınan lise diplomalarının gerçek olup olmadıklarını detaylı olarak araştırmadıklarını aktaran Boran, ülkedeki üniversitelerde öğrenci açığı bulunduğu için bu sistemin bu şekilde devam etmesi ihtimalinin var olduğu görüşünü paylaştı. CİHAN


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.