Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye’deki seçmenlerden iki beyanname şartı aranacak

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Yeni seçim sandıkları için 700 milyon leva harcayacak olan devlet, yurt dışındaki seçimler için 500 milyon leva ayırdı. Yurtdışındaki vatandaşların oy kullanabilmesi için bir deklarasyon, bir de seçime katılım beyannamesi sunulması şart koşuluyor.

Ekim ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimlerin organizasyonunda sona yaklaşılıyor. Her seçimde olduğu gibi bu seçimlerde de yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşı seçmenler için seçim sandıkları kurulacak. Yurt dışında yapılacak seçimler için devlet 500 milyon leva kaynak ayırdı. Bu rakam, Dışişleri Bakanlığı’nın istediği rakamın yüzde 15 altında olurken, 2006’daki seçimlere göre 180 milyon daha düşük olduğu açıklandı. 500 milyon levanın birçoğu oy pusulası ve seçim odalarındaki kayıt evrakları için harcanacak. Seçim sonrası oy sandıklarının Bulgaristan’a getirilmesi için ise özel kurye kullanılacak.
123 Ekim’de düzenlecek olan seçimlerde oy kullanma hakkı bulunan yurt dışında yaşayan seçmenler, 27 Eylül’e kadar Bulgaristan’ın diplomatik temsilciliklerine oy kullanmak istediklerine dair yazılı beyanname sunmaları gerekecek. Evrak bizzat konsolosluklara sunulabileceği gibi Dışişleri Bakanlığı sitesinden taranarak internetten de yollanabilecek. Bunun yanı sıra yurt dışında oy kullananların bir de deklarasyon imzalaması gerekiyor. Bu deklarasyonda kişiler oy kullanma yasalarına uyduklarını ve oylama haklarının mahkeme yoluyla kısıtlanmadığını beyan edecek. Bu şekilde seçim gününde oy kullanmak isteyen biri oy beyannamesi, diğeri de deklarasyon olmak üzere iki evrakı sunması gerekecek. İki evrak da Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinden erişilebilecek.

Yurt dışında bir seçim yerinin açılabilmesi için en az 20 kişinin oy kullanma isteği beyan etmesi gerekiyor. Diplomatik temsilciliğin olmadığı yerlerde ise bu sayı 100’e çıkıyor. Seçim gününde seçmenler, kimlik kartı veya pasport ile birlikte Merkez Seçim Kurulu sitesinden indirilen deklarasyonu sunması gerekiyor.

100 bin kişinin kimlik süresi doluyor

İçişleri Bakanlığı Kimlik Evrakları Dairesi Müdürü Mariya Kostanidova, Darik’e yaptığı açıklamada, önümüzdeki seçimlerde 106 bin vatandaşın oy kullanamama riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Bunun sebebinin ise kimliklerinin süresinin dolduğunu ve bu kişilerin kimliklerini değiştirme konusunda bir adım atmadıklarını gösterdi. Bu konuda cezaların 20 ila 150 leva arasında olduğuna açıklık getiren Kostadinova, sonbahar ve kış aylarında kimlik değişimi yapılan merkezlerde yoğunluk oluşmaması için haftada 160 bin kişinin yeni kimlik için beyanname vermesi gerektiğini aktardı.

DPS, yabancı gözlemci istiyor

Hak ve Özgürlükler Hareketi (DPS), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Organizasyonu’ndan (OSCE) hemen başlamak  üzere seçimlerin bitimine kadar gözlem yapılmasını istedi. Cumhurbaşkanı seçimlerine kayıt yaptıran DPS adına konuşan milletvekili Lütvi Mestan, Merkez Seçim Komisyonu’nun skandal sayılacak kararları olduğunu ve bunun önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Tutrakan’da DPS’nin birinci parti olmasına rağmen yerel seçim komisyonunda hiç bir temsilcilerinin olmayacağından yakınan Mestan, bu olay için açıklama yapılamadığını dile getirirken, bazı belediyelerde Türk olmadığı için komisyonlara da üye katılmama uygulamasını eleştirdi.

11 bin yeni seçim sandığı sipariş edildi

Başbakanlık, 11 bin oy sandığı için ihale açtı. Toplam değerleri 700 bin leva civarında olan sandıkların 17 Ekim’e kadar teslim edilmesi gerekiyor. Bir hafta içinde gerekli seçim merkezlerine ulaştırılması planlanan sandıkların tanesi 60 levaya mal olacak. Kurumdan açıklanan koşullara göre bir sandığın gövde ve açılabilen kapaktan oluşması, malzeme olarak saydam pleksiglastan yapılması gerekiyor. Merkez Seçim Komisyonu, ortalama bir seçimde 24 bin sandık kullanılıyor. Yani bir komisyona iki sandık düşüyor.

Altı partinin kaderi mahkemede

MSK Sözcüsü Ralitsa Negetsova, yerel seçimlere katılma isteğinde bulunan 12 partinin kayıtlarının silindiğini duyurdu. GRAO’nun toplanan imzaların gerçek olup olmadığı incelemelerinden sonra bu sonuca varıldığını aktaran Negentsova, partilerin yarısının kararı Yüksek İdari Mahkeme’ye (VAS) şikayet ettiğini belirtti. VAS’a şikeyet eden partiler arasında Bulgar Kadınları Partisi, Ulusal Birlik Hareketi, Ulusal  Vatanı Kurtarma Hareketi, Bizim Şehrimiz Hareketi ve Avrupa Entegrasyonu Hareketi yer alıyor. Sonbaharda yapılacak olan 264 belediyedeki seçim komisyonları artık belirlendi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılım için partiler 23 Ağustos’a kadar kayıt başvuru süreleri bulunuyor.

Beynur Süleyman, Sofya


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.