Soydaşlarımıza Çok Önemli Duyuru :

Duyurular Haberler
İçeriği Paylaş

UZUN DÖNEM İKAMET İZNİ SÜRECİ

UZUN DÖNEM İKAMET İZNİ’ NE MÜRACAAT ŞARTLARI

 

– TÜRK SOYLU OLMAK

Eğer daha önce alınmış geçerli bir ikamet tezkereniz var ise ve bu ikamet tezkeresi dosyasına daha önceden sunulmuş bir Türk Soyluluk Belgeniz mevcut ise yeniden Türk soyluluk belgesi sunulmasına gerek yoktur.

– 01.01.2017 TARİHİNDEN ÖNCE TÜRKİYE’ YE GİRİŞ YAPILMIŞ OLMASI

Burada dikkat edilecek konu 01.01.207 tarihinden önce kişinin Türkiye ye her hangi bir zaman giriş çıkış yapıp yapmadığıdır. . 01.01.2017 tarihinden önce bir gün dahi olsa Türkiye ye giriş yapmış iseniz bu madde sizi etkilememektedir. Daha önceden ikamet tezkeresi almış olup olmamanız dahi önemli değildir. Önemli olan 1 Ocak 2017 tarihinden önce bir gün dahi olsa Türkiye de bulunmuş olmanızdır. Bu madde sadece 01.01.2017 tarihine kadar hayatında Hiç Türkiye ye giriş yapmayan kişileri etkilemektedir.

– 15.08.2017 TARİHİNE KADAR BAŞVURUDA BULUNMUŞ OLMAK

15 Ağustos 2017 tarihi KESİN VE SON tarih olup uzun süreli ikamet tezkeresi sadece bu tarihe kadar başvuru yapmış olanlara verilecektir. Bahsedilen uzun süreli ikamet tezkeresi şimdilik sadece bir sefere mahsus uygulanacak olup 15.08.2017 tarihinden sonra başvuranlara yine uzun süreli ikamet tezkeresi dışında olan ikamet tezkereleri verilecektir. Burada dikkat edilecek konu başvurunun 15 Ağustos 2017 tarihine kadar yapılmış olmasıdır. Almış olduğunuz Randevu daha ileri bir tarihe verilmiş olsa da önemli olan ilk başvurunun 15 Ağustos 2017 tarihine kadar yapılmış olmasıdır.

BAŞVURU NEREYE VE NASIL YAPILACAK

– GEÇERLİ PASAPORTU OLANLAR WWW.GOC.GOV.TR İNTERNET ADRESİNDE BULUNAN E-İKAMET LİNKİ ÜZERİNDEN,

– GEÇERLİ PASAPORTU BULUNMAYANLAR VE ISKAT LAR İSE BİZZAT BURSA İL GÖÇ İDARESİNE ŞAHSEN GİDEREK BAŞVURU YAPACAKLARDIR. BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

1. BAŞVURU DİLEKÇESİ ( Örneği açıklamamız sonunda bulunmaktadır)

2. TEBLİGAT FORMU( Örneği açıklamamız sonunda bulunmaktadır)

3. TAAHHÜTNAME ( Örneği açıklamamız sonunda bulunmaktadır)

4. HAKKINDA BİLGİ ALINACAK KİŞİLER FORMU ( Örneği açıklamamız sonunda bulunmaktadır)

5. PASAPORT VEYA PASAPORT YERİNE GEÇEN BELGE (Türkçe tercüme ve noter onaylı)

6. UYRUĞUNDA BULUNDUĞU ÜLKE KİMLİK BELGESİ (Taftata aslı ve noter onaylı Türkçe tercümesi)

7. HALEN GEÇERLİ VE KULLANMAKTA OLDUĞU İKAMET İZNİ VAR İSE FOTOKOPİSİ ( Noter Onayı gerekmemektedir, sadece fotokopi yeterlidir.)

8. VATANDAŞI OLDUĞUNUZ ÜLKEDEN ALINIP ORADA TÜRKÇEYE ÇEVİRİLİP KONSOLOSLUKTA ÇEVİRİSİ ONAYLATILACAK SABIKA KAYDI

9. BİYOMETRİK FOTOĞRAF – 4 ADET

***ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME VE AÇIKLAMALAR

*** UZUN SÜRELİ İKAMET İZNİ NİN ÖZELLİKLERİ

*** Uzun süreli ikamet izni belirli bir süreye bağlı olmayıp aslında süresiz ikamet izni anlamına gelmektedir. Pasaportunuz bitmiş ve yenilenmiş olsa dahi aynı ikamet izniniz devam etmekte olup yeniden bir başvuru yapmanız gerekmez. Bu durumda sadece yeni pasaportunuzu il göç idaresine bildirmeniz yeterli olacaktır.

*** Uzun süreli ikamet izni sahipleri çalışma izni başvurusu yaptıklarında süresiz ve bağımsız çalışma iznine sahip olup istedikleri işyerlerinde istedikleri sürece çalışma hakkına sahip olurlar. Ayrıca bu çalışmaları esnasında tüm aile bireylerini de Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları gibi Genel sağlık Sigortasından yararlandırabilirler.

*** Uzun süreli ikamet izni sahipleri, -Askerlik hakları, -Seçme ve seçilme hakkı (Türkiye’de Oy kullanabilme) – Yurtdışından Türk Vatandaşları gibi araç getirebilme – Ve bazı kanunlardaki özel düzenlemeler hariç Türk Vatandaşları ile aynı statüye sahip olup Türk Vatandaşlarının yaralandığı tüm haklardan yararlanırlar.

ALMIŞ OLDUKLARI İKAMET TEZKERESİ HALEN DEVAM EDEN KİŞİLER

***Geçerli pasaportu olan kişilerin geçerli ve devam etmekte olan bir ikamet tezkeresinin olup olmaması önemli değildir. Bu kişiler de devam eden ikamet tezkereleri olsa da uzun süreli ikamet tezkeresine başvurabilirler. Bu durumdaki kişiler başvurularını www.goc.gov.tr adresindeki e-ikamet linki üzerinden yaparken ‘’‘ ikamet izni geçiş başvurusu yapıyorum’’’ bölümünden yapmak zorundadırlar.

GEÇERLİ ÇALIŞMA İZNİ OLAN KİŞİLER

***Geçerli ve devam eden bir çalışma izni olan kişiler de uzun süreli ikamet tezkeresine başvurabilirler. Bu durumdaki kişilerin şuan kullanmakta oldukları çalışma izni iptal olacak olup uzun süreli ikamet tezkeresi aldıklarında o tezkereye bağlı olarak süresiz ve bağımsız çalışma izni nede sahip olabileceklerdir.

SAĞLIK SİGORTASI

*** Uzun süreli ikamet tezkeresi başvurularında kişinin yaşı kaç olur ise olsun geçerli bir sağlık sigortası olup olmadığına bakılmayacaktır. Sağlık sigortası şartı uzun süreli ikamet tezkeresi başvurusunda aranmamaktadır.

PARMAK İZİ

*** Bu aşamadan sonra uzun süreli ikamet tezkeresi, kısa süreli ikamet tezkeresi, aile ikamet tezkeresi de dahil olmak üzere tüm başvurularda başvuran kişinin parmak izi örneği alınacaktır.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLIĞINA BAŞVURULARA ETKİSİ

*** Uzun süreli ikamet tezkeresinin Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığına başvurulara olumsuz bir etkisi olmayıp Vatandaşlık başvurusu yapılırken gerçekleştirilen gün sayımına uzun süreli ikamet tezkeresi süreleri de eklenmektedir.

Kaynak: www.goc.gov.tr


İçeriği Paylaş