Bulgaristan, Güney Akım ve yeni doğalgaz alım anlaşmasını imzalıyor

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Bulgaristan hükümeti, öncelikli projeler arasında yer alan Güney Akım doğalgaz boru hattı projesinin kesin anlaşmasını bu hafta imzalayacak. Aynı gün, Rusya ile yeni gaz alım anlaşması da imzalanacak. Aracıların yer almayacağı anlaşma ile, daha uygun şartlarda gaz alımı anlaşması imzalanması hedefleniyor. Bakanlar Kurulu, Güney Akım doğalgaz boru hattının kesin anlaşmasının imzalanması konusunda karar aldı. Bulgaristan adına Bulgaristan Enerji Holdingi (BEH) 15 Kasım’da projeyi imzalayacak. BEH ile Gazprom, hattın Bulgaristan’dan geçecek kısmı için yüzde 50 hisselere sahip olacak. Ancak BEH’in inşaat için para vermeyeceği, bu giderin hat yürürlüğe girdikten sonra 15 yılda sevkiyat ücretlerinden düşülmesi kararlaştırıldı. Aynı gün, Gazprom ile yeni bir doğalgaz alım anlaşması da imzalanacak. Bu anlaşma 6 yıllığına ve Gazprom Eksport ile doğrudan imzalanacak. Bulgaristan’ın hat imzalama kararının, 2013 yılından itibaren gaz sevkiyatı ile bağlantılı olduğu savunuldu. Kesin olmayan bilgilere göre, Güney Akım anlaşmasının Bulgaristan’a daha uygun şartlarda gaz satışı ile ilgili olduğu savunuluyor. Her bir dolar için uğraştıklarını belirten Ekonomi, Enerji ve Turizm Bakanı Delyan Dobrev, iyi şartlarda anlaşma imzalayacaklarına emin olduğunu söyledi. Gazprom’un proje bölümü başkanı Leonid Çugunov, Bulgaristan’ın Güney Akım projesinin yatırım kararının yeni gaz anlaşması ile hiçbir ilgisinin olmadığını, bunun tamamen tesadüf olduğunu söyledi. Gaz anlaşması konusunda detaylı bilgi vermeyen Çugunov, anlaşma şartlarının iyi şartlar olduğunu ve hem satıcı hem de alıcının memnun olduğunu kaydetti.
Karadenizin altından geçerek Bulgaristan’da karaya çıkacak olan Güney Akım doğalgaz boru hattı inşaatının 16 milyar euroya mal olacağı belirtildi. Gazprom’un proje yönetimi bölümü başkan yardımcısı Aleksey Serebyakov tarafından yapılan değerlendirmede, bu rakamın ilk tespitler sonucu elde edildiğini, kesin rakamın 2013 ortasında yapılacak inşaat ihalesi sonrası netleşeceğini söyledi. Deniz altından geçecek kısmın 10 milyar euro, Bulgaristan’ın da dahil olduğu Avrupa topraklarından geçecek kısmın ise 6 milyar euroya mal olacağı belirtildi. Gazprom müdürü Aleksey Miler, 2009’da projenin maliyetini 8,6 milyar euro olarak açıklamasına karşın 2010’da bu rakam 15,5 milyar euroya yükseldi. İlk açıklamalara göre, boru hattının 2019 yılında tam kapasiteye ulaşması öngörülüyordu. Rus medyasına göre, 2016 yılında yıllık 15,75 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı yapılacağı, 2017’de bu oranın yüzde 200 artarak 47,25 milyar metrekübe çıkacağı, 2018 yılında ise en yüksek kapasitesi olan 63 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatının yapılmasının öngörüldüğü kaydedildi.
Moskova’da yapılan basın açıklamasında, Bulgaristan’dan geçecek hattın 3,21 milyar euroya mal olacağını, karadan geçecek hat için yapılacak giderlerin yüzde 53’ünün Bulgaristan kısmı için harcanacağı belirtildi.
Projeye göre, doğalgaz boru hattı Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki Anapa şehrinden başlayacak. Buradaki ilk kazma 7 Aralık’ta vurulacak. Karadeniz’in dibinden 925 km mesafe katedecek hat, Galata hattına 50 metre mesafede Bulgaristan’a bağlanacak. Hat, Bulgaristan’dan sonra Sırbistan, Slovenya ve Macaristan’a ulaşacak. Avusturya, projeden vazgeçtiği için hat bu ülke topraklarına ulaşmayacak. Hattın, Yunanistan ve İtalya’ya da ulaşması öngörülmesine karşın Avrupa Parlamentosu ile bu görüşmelerin devam ettiği, şu aşamada Bulgaristan’daki kısımda güney istikametinin yapılmayacağı belirtildi.
Bakan Dobrev, Bulgaristan’ın hattın inşaası için hiç bir garanti altına girmeyeceğini, proje için tamamen dış finansman aranacağını, bulunamazsa hisselerde değişiklik yapılmadan yüzde 30’luk giderin Gazprom tarafından karşılanacağını söyledi. İlk sevkiyatın 30 Aralık 2015’te başlaması bekleniyor. Erkan Tunca, Sofya


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.