Japonya’da Reaktör kontrolden çıktı

Български Новини
İçeriği Paylaş

Japonya, nükleer felaketi durdurmak için zamana karşı yarışıyor. Batılı uzmanlar Fukuşima reaktörünün kontrolden çıktığını ileri sürerken, Japonya’dan kitlesel kaçış başladı.

DEPREM ve tsunami felaketlerinin ardından Fukuşima nükleer santralindeki felaketle başetmeye çalışan Japonya, bütün çabalara karşın sızıntıyı durdurmadı. Yetkililer, yanan 4 numaralı reaktörle birlikte Fukuşima santralinin diğer beş reaktörünün kontrolünü ellerinde tutmak için mücadele ederken, daha önce hiç denenmemiş yöntemlerin izlenmesi, durumun vehametinin işareti olarak yorumlandı. Yetkililer, radyasyon sızıntısı olan 3 numaralı reaktördeki yakıt çubuklarını soğutmak için helikopterden su dökmeye çalıştı. Bu işlemin başarısız olmasının ardından, nükleer sızıntı vakalarında şimdiye dek denenmemiş bir yönteme daha başvuran yetkililer, reaktöre basınçlı su sıkmaya hazırlanıyor. Öte yandan reaktörde görev yapan 50 kadar personelin de, hayati tehlike nedeniyle tesisten tahliye edildiği bildirildi. Uzmanlar, esas tehlikenin 3. reaktörde olduğunu, diğerlerinin aksine plütonyumla çalışan bu reaktörde yaşanacak patlamanın, uranyumun yayılmasından çok daha büyük felakete yol açacağını belirttiler. Kyodo Haber Ajansı ise, Tokyo’da radyasyon seviyesinin normalin 300 katı olduğunu bildirdi.

Japonlar kontrolü kaybetti

Japon hükümetinden gelen ‘ihtiyatlı’ açıklamalara karşın Batılı uzmanlar, son gelişmelerin, Fukuşima’nın kontrolden çıktığını gösterdiğini savundu. Fransa Sanayi Bakanı Eric Besson, “Açıkça görülüyor ki kontrolü kaybettiler. Onlar ne derse desin bizim analizimiz bu” dedi. Fransız Bakan, Japonya’daki durumu “facia” sözüyle niteleyerek, son gelen bilgilerin de umut verici olmadığını ekledi. DIŞ HABERLER

TELEVİZYONDAN HALKA SESLENDİ

İmparator’dan ‘çok kaygılıyım’ mesajı

JAPONYA’DA kaygıları arttıran son gelişme, Japon İmparatoru Akihito’nun, alışılmamış bir kararla televizyona çıkarak halka hitap etmesi oldu. Cuma günü meydana gelen deprem ve tsunamide hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerini sunan Akihito, Japon halkından umutlarını yitirmemelerini isteyerek, depremden sonraki nükleer krizden “derin endişe” duyduğunu söyledi. Akihito, yabancı hükümetler dahil olmak üzere felaketten sonra yürütülen yardım çalışmalarına katılanlara teşekkür ederek, çabaların bütün hızıyla sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Felaket üstüne felaket

TARİHİNİN en ağır deprem ve tsunami felaketinin yaralarını sarmaya, bir yandan da nükleer felaketin önüne geçmeye çalışan Japonya, şimdi de dondurucu soğuk ve karın pençesinde. Depremin yol açtığı tahribat nedeniyle ülkenin büyük kesiminde elektrik ve su kesintisi yaşanırken, yoğun kar yağışı, yardımlarla yaşayan halkın çilesini daha da derinleştirdi. Radyoaktif sızıntı ve yağışlar, kurtarma faaliyetlerini de sekteye uğratıyor. Resmi makamlara göre şu ana kadar 4 bin 314 kişi hayatını kaybetti, 8 bin 606 kişi ise hala kayıp. Yetkililer can kaybının 10 bini geçmesinin beklendiğini belirtiyor. Japonya’da geçen cuma meydana gelen şiddetli deprem ve tsunami felaketinin ardından İşinomaki kentinde kayıp sayısının 10 bine ulaşabileceği bildirildi. Japon Kyodo ajansının bildirdiğine göre, ülkenin kuzeydoğusundaki Miyagi bölgesine bağlı kentin belediye başkanlığı, kayıp sayısının 10 bine ulaşmasının muhtemel olduğunu açıkladı.

Tokyo ABD’den yardım istedi

Bu arada, Amerikan ordusu, Fukuşima nükleer santralindeki reaktörleri soğutmak için Japon makamlarına yeni yüksek basınçlı su pompaları verecek. Pasifik’teki Amerikan askeri komutanlığından yapılan açıklamada, Tokyo körfezindeki Yokosuka Amerikan üssüne dün gece getirilen pompaların Japon makamlarına teslim edilmek üzere başkent Tokyo’nun batısındaki Yokota Amerikan üssüne gönderildiği belirtildi.

Dışişleri: Seyahatinizi erteleyin

jAPONYA’DA yaşanan felaketin ardından, dünya da alarma geçti. Birçok ülke vatandaşlarına Japonya’ya gitmeme ya da Japonya’dan ayrılma çağrısı yaparken, dev şirketler de personellerinin ülkeden ayrılması için çalışmalar başlattı. İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya ve ABD ile birlikte Türk Dışişleri Bakanlığı da vatandaşların zorunlu olmadıkça Japonya’ya seyahatlerini ertelemeleri çağrısında bulundu. Türk Dışişleri’nden yapılan duyuruda, afetin etkilerinin devam ettiği kaydedildi. Çin ise vatandaşlarını tahliye etmeye karar veren ilk ülke oldu. Rusya da diplomatik personelini yarından itibaren tahliye edeceğini açıkladı. Felaketin ardından Alman otomotiv firması BMW, bankacılık devleri Morgan Stanley ve BNP Paribas gibi uluslararası şirketler de çalışanları tahliye etmeye başladı.


İçeriği Paylaş

5 thoughts on “Japonya’da Reaktör kontrolden çıktı

  1. reaktörleri soğutmak için deniz suyu kullanmak hatalıdır deniz suyunda magnezyum potasyun fosfor asit gibi mineraller vardır çubukların erimesinde birinci etken budur eğer saf su kullanılırsa saydıklarımın hiç birisi olmaz saf suda iletkenlik sıfırdır deniz suyunda hat safadadır saf su kullanılırsa önlem alınır

  2. iletkenlik olduğu için çubuklar erime noktasına geliyor iletkenlik sıcaklığı arttırıyor dereceden fahrenayta kadar çıkıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.