Bosna’yı hatırlayan AB’de ‘Suriye’ye silah verelim’ çağrıları artıyor

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Avrupa Birliği’nin iki ağır topu İngiltere ve Fransa, ‘Bosna’yı hatırlayın’ çağrıları arasında Suriye’ye silah ambargosunun kaldırılmasını resmen talep etti. İki ülkenin talebi bu hafta İrlanda’da yapılacak AB dışişleri bakanları toplantısında ele alınacak.
Avrupa Birliği’nin iki ağır topu İngiltere ve Fransa, ‘Bosna’yı hatırlayın’ çağrıları arasında Suriye’ye silah ambargosunun kaldırılmasını resmen talep etti. İki ülkenin talebi bu hafta İrlanda’da yapılacak AB dışişleri bakanları toplantısında ele alınacak. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, mayıs ayı içerisinde silah ambargosunun kalkması gerektiğini dile getirirken, ismi açıklanmayan İngiliz yetkililer ambargonun ‘sapıklığa dönüştüğünü’ söyledi.

22-23 Mart’ta yapılacak dışişleri bakanları toplantısında İngiltere-Fransa ikilisinin karşısına Almanya, Avusturya, Finlandiya, İsveç ve Çek Cumhuriyeti’nin çıkabileceği belirtiliyor. En kuvvetli muhalefet Suriye’de silahlanma yarışına yol açacağı endişesi ile Almanya, Avusturya, Finlandiya, İsveç ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerden geliyor. AB içinde silah ambargosuna karşı çıkanların öne sürdüğü diğer gerekçeler arasında, sağlanacak silahların radikal grupların eline geçme ihtimali ve katliamların daha da şiddetleneceği korkusu bulunuyor. Avrupalı uzmanlar, AB’nin Bosna Savaşı’nda çok kötü bir imtihan verdiğini, silah ambargosu ile kurban Boşnakları cezalandırdığını vurguluyor. Avrupa Parlamentosu’nun 3. büyük siyasi grubu Liberallerin lideri ve eski Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt da sık sık yaptığı açıklamalarda AB’nin Suriye’de ‘yeni Srebrenitsa’lara müsaade etmemesi gerektiğini belirtiyor.

AMBARGO ‘SAPIKLIK’

İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye göre İngiliz bir yetkili, Suriye’ye uygulanan ambargonun ‘sapıklığa’ dönüştüğünü söyledi. Aynı yetkili ambargonun Esed rejimine hiçbir zarar veremediğini, Rusya, İran ve Hizbullah’ın Şam’a silah yardımının devam ettiğini söyledi. Ambargonun Esed rejimi açısından hiçbir manası yokken, direnişçilerin tank ve uçaklara karşı çaresiz kaldığını belirten Avrupalı yetkililerin sayısı her geçen gün artıyor.

İsrail Askeri İstihbarat Şefi Tümgeneral Aviv Kochavi de İran ve Hizbullah’ın Suriye’de 50 bin kişilik bir ordu kurduğunu iddia etti. İsrailli general, İran ve Hizbullah’ın Esed rejimini ayakta tutmak için bütün imkanlarını seferber ettiğini savundu.

AVRUPA AYNI HATAYI BOSNA’DA DA YAPTI

Avrupa ‘ambargo hatasını’ Bosna Savaşı’nda da (1992-1995) yaptı. BM, 1991’de bütün Yugoslav cumhuriyetlerine yönelik silah ambargosu kararı aldı. Ancak Yugoslav ordusunun büyük kısmı Sırplara kaldığı, Hırvatlar da Hırvatistan’dan silah yardımı aldıkları için ambargonun asıl kurbanı Boşnaklar oldu. Bosna hükümetinin ambargonun kaldırılmasına yönelik çabaları İngiltere, Rusya ve Fransa engeline takıldı. Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton yıllar sonra yayınladığı hatıratında Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın Avrupa’nın ortasında Müslümanların idare ettiği bir ülke istemediğini kendisine söylediğini yazdı.

SELÇUK GÜLTAŞLI BRÜKSEL 

http://www.zaman.ro


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.