Vatanını savunan Boşnak askerlere gözaltı

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Bosna-Hersek’in Gorajde kentinde savaş döneminde kentlerini Sırp birliklerine karşı savunan eski 4 Boşnak asker, Sırplara karşı “savaş suçu işledikleri” gerekçesiyle gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırlarında kalan Doğu Saraybosna Bölge Savcılığı’nın talimatıyla, ülkenin doğusundaki Gorajde kentinde savaş sırasında esir alınan Sırplara yönelik “savaş suçu işledikleri” Boşnaklardan oluşan savaş dönemindeki 31. Drina Tugay’ında görevli askerler Muhammed Acem (47), Sulyo Karkely (44), Senad Haliloviç (46) ve Omer Uglyeş’in (45) evlerine Bosna-Hersek Araştırma ve Güvenlik Ajansı (SIPA) mensuplarınca baskın yapıldı. Eski Boşnak askerler, ailelerinin ve çocuklarının gözleri önünde SIPA mensuplarınca elleri kelepçelenerek, gözaltına alındı.

Bosna-Hersek Araştırma ve Güvenlik Ajansı (SIPA) konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, gözaltına alınan kişilerin Doğu Saraybosna Bölge Savcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındığını ve söz konusu kişilerin savcılığa teslim edileceğini bildirdi.

Bölge savcılığı ise yaptığı açıklamada, söz konusu dört kişi hakkında, 1992 yılında Gorajde kenti yakınlarındaki Trovrh yerleşkesinde esir alınan Gorajdeli Sırpları öldürdükleri gerekçesiyle haklarında yakalama emri çıkartıldığını ifade etti.
Gözaltına alınan eski 4 askerin aileleri ise yaptıkları açıklamada, eski askerlerin her türlü ifade vermeye razı olduklarını belirtmelerine rağmen, SIPA görevlilerinin bu kişilerin evlerine zorla girerek kendilerini gözaltına aldıklarını kaydetti.

31. Drina Tugayı’nın eski komutanlarından Adbuselam Siyerçiç Pelam,  bu dört ismin iddia edilen suçlardan sorumlu olmadıklarını söyledi. Siyerçiç, iddia edilen suçların ispatlanması halinde komutan olarak kendisinin iddialara cevap vermeye hazır olduğunu söyledi.

Gorajde kentinde gövde gösterisi yapılmasına ve kendi insanlarının tutuklanarak Bosna Sırp Cumhuriyeti’ne götürülmesine Bosna-Hersek devletinin ve ülkenin iki entitesinden biri olan Bosna-Hersek Federasyonu’nun izin vermesinden dolayı öfkeli olduklarını kaydeden Siyerçiç, “Olayı neden Devlet Savcılığı üstlenmedi” dedi.
Kentin bugün 1992 yılını andırdığını belirten Siyerçiç, yetkililerin pasif kaldığı için vatandaşların son derece öfkeli olduğunu söyledi.

Bugün tutuklanan eski askerlerin daha önce de ifade verdiğini kaydeden Siyerçiç, söz konusu bu kişilerin sürekli olarak polise haber verdiklerini söyledi. Bu kişilerin yeniden ifade vermeye çağrılmalarının problem yaratmayacağını dile getiren Siyerçiç, “Kendi şehirlerini müdafa eden insanların ailelerinin önünde gövde gösterisi yaparcasına tutuklanmaları kabul edilemez” diye konuştu.

“BOSNA’NIN ÇANAKKALESİ”

Gorajde’nin savaş zamanında 4 yıl boyunca Sırp birliklerince kuşatıldığını ve yaklaşık 4 bin Boşnak’ın bu kuşatma sırasında yaşamını yitirdiğini vurgulayan Siyerçiç, ancak bu kuşatma boyunca yaşanmış zulmün sorumluluğunu ise halen kimsenin üstlenmediğini, aksine bugün şehri savunan kimselerin tutuklandığını kaydetti.

Siyerçiç, “Biz yıllardır kurumlardan Gorajde kentinde işlenen zulümlerin araştırılmasını talep ediyoruz. Tüm iddialar ve kanıtlar mevcut. Bu kanıtlar uzun zaman önce devlet organlarına teslim edildi. Ancak hala hiçbir gelişme yaşanmadı. Önümüzdeki süreçte Gorajde’de büyük sorunlar yaşanacağını tahmin ediyorum. Gelecekte ne SIPA’ya ne de diğer kurumlara saygı göstermeyeceğiz” dedi.

Savaş döneminde Bosna’nın doğusundaki Vişegrad, Bratunac, Srebrenitsa, Foça, Zvornik gibi kentler Sırplar tarafından işgal edilirken, Gorajde 4 yıl boyunca büyük bir direniş göstererek Sırp birliklerinin bölgede işgal edemedikleri tek kent oldu. Bu nedenle, Gorajde kenti Boşnaklar tarafından “Bosna’nın Çanakkale’si” olarak adlandırılıyor.

Bu arada, Bosna’daki savaş sırasında (1992-1995) Sırplar tarafından gerçekleştirilen katliamların, tecavüzlerin ve işkencelerin sorumluları hala ülkede serbest gezerken, ülkelerini savunan Boşnakların tutuklanması ise tepki oluşturuyor. Geçen yıl da Saraybosna’nın yakınlarındaki Haciçi ilçesini savaş döneminde savunan 7 Boşnak komutan tutuklanmıştı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan yazı ve haberin tüm hakları Dünya Bülteni’ne aittir. Özel izin alınmadan yazı ve haber hiçbir şekilde kullanılamaz. Ancak yazı ve haberin bir kısmı aktif link verilerek alıntılanabilir.
Dünya Bülteni

İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.