Srebrenitsa katliamından 19 yıl geçti

Balkanlardan Haberler Haberler
İçeriği Paylaş

Srebrenitsa katliamından 19 yıl geçti
Srebrenitsa katliamından 19 yıl geçti

İnsanlığın en büyük trajedilerinden biri olarak kabul edilen ve 8 bin 372 Boşnak’ın katledildiği Srebrenitsa’daki soykırımın 19. yıl dönümünde Potoçari Anıt Mezarlığı’nda bu yıl 161 kurbanın cenazesi toprağa verilecek.

 

Avrupa’da, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen ve 8 bin 372 Boşnak erkeğin katledildiği Srebrenitsadaki soykırımın 19. yıl dönümünde Potoçari Anıt Mezarlığı’nda bu yıl 161 kurbanın cenazesi toprağa verilecek.

Potoçari Anıt Mezarlığı Müdürü Mersed Smayloviç, 11 Temmuz 1995 Srebrenitsa Soykırımını Anma Törenleri Organizasyon Kurulu’nun bugün yaptığı toplantının ardından anma töreni ile ilgili hazırlıklarının tamamlandığını ifade etti.

1403700800_srebrenitsa.jpg

Smayloviç, Srebrenitsa’da 11 Temmuz’da yapılacak anma töreni hazırlıklarının tamamlandığını belirterek, soykırımda öldürülen daha sonra ülkenin çeşitli kentlerindeki toplu mezarlardan çıkartılan kurbanların kimlik tespitlerini yapan merkezlerden gerekli bilgileri de aldıklarını söyledi.

Bu yıl yapılacak cenaze töreni kapsamında en az 161 kurbanın toprağa verileceğini ifade eden Smayloviç, bu sayının en fazla 170’e kadar çıkabileceğini vurguladı.

ÖLÜM YÜRÜYÜŞÜ 9 TEMMUZ’DA BAŞLIYOR

Srebrenitsa soykırımının yıl dönümü anma etkinlikleri kapsamında, kentin 11 Temmuz 1995’te Ratko Mladiç’in birlikleri tarafından işgal edilmesi üzerine soykırımdan kaçan kurbanların orman yolunu kullanarak Tuzla kentine ulaşmak üzere geçtiği güzergahtaki 3 günlük “ölüm yürüyüşü”, 9 Temmuz’da binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilecek. Katılımcıların, Nezuk kasabasından 9 Temmuz’da başlatacakları 3 günlük yürüyüş, 11 Temmuz’da Srebrenitsa soykırımı anma etkinliklerinin yapılacağı Potoçari Mezarlığı’nda sona erecek.

SREBRENİTSA’DA NE OLMUŞTU?

Bosna’daki savaş sırasında, BM’nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995’te Ratko Miladiç’e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar’a teslim edildi. Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklar’dan 8 bin 372’si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü. Bosna’daki savaşın sona ermesinin ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanların kimlik tespitlerinin yapılmasıyla birlikte her yıl 11 Temmuz’da Srebrenitsa’daki Potoçari Mezarlığı’nda geniş katılımla törenler düzenleniyor. Soykırımda katledilenlerin bir kısmının cesedine ise bugüne kadar hala ulaşılamadı.

Srebrenitsa’daki anma törenlerine bugüne kadar eski ABD Başkanı Bill Clinton’un da aralarında bulunduğu çok sayıda üst düzey yetkili ileTürkiye’den de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile çok sayıda bakan ve yetkili katılmıştı.

Bu arada, 2010 yılındaki anma törenlerine Başbakan Erdoğan’la birlikte, eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç de anma törenlerinde hazır bulunmuştu.

 

Kaynak: dunyabulteni.net


İçeriği Paylaş