Sırbistan bölgesel toplantılara Kosova ile birlikte katılacak

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Sırp hükümeti, Kosova’nın -daha önce Brüksel’de kararlaştırıldığı üzere- dipnot olmaksızın bir yıldızla temsil edildiği ve tanımlandığı bölgesel ve uluslararası forumlara katılacak. AB, hamleye kapsamlı bölgesel işbirliği yolunda atılmış bir adım olarak övgüde bulundu.

Belgrad, dipnot içeriğinin çeşitli toplantılarla ilgili belgelere ekleneceğini söyledi. Ayrıca, Sırp yetkililere Priştine’nin toplantılardaki temsil tarzının hiçbir bayrak veya başka simge olmadan katı şekilde uygulanmasının yanı sıra UNMIK varlığının gerekli kılınması konusunda ısrar etme talimatı da verildi.

Sırp parlamentosunun Kosova Kurulu üyesi Dejan Radenkoviç SETimes‘a verdiği demeçte, “Yıldız işareti tek başına, Arnavut tarafının istediği şeyi elde etmediğini ve Kosova’nın bağımsızlığı için daha yapılacak çok şey olduğunu doğrulamaya yetiyor.” diyor.

Kosova’nın bölgesel temsili, Belgrad ile Priştine arasında Brüksel’de gerçekleştirilen ve ülkelerin, Kosova’nın adının yanında bir yıldızla ve altında da bir dipnotla bölgesel toplantılara katılıp kendi adına yeni anlaşmalar imzalayabileceğine karar verdiği son müzakere turunda önemli bir konuydu.

Dipnotta, “Bu ad, Kosova’nın statüsüne ilişkin konumlara zarar vermemektedir ve 1244 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararı ve Uluslararası Adalet Divanı’nın Kosova’nın 2008 yılındaki bağımsızlık ilanına ilişkin görüşüne uygundur.” ifadesi yer alıyor.

Bu dipnot, Belgrad tam içeriğiyle birlikte Kosova’nın adının yanında yer almadığında uluslararası toplantılara katılmayı bıraktığı için sorun oldu.

Hükümet son kararını, bölgesel etkinliklere katılmadığı zaman Kosova politikasını sunma ve ulusal çıkarını koruma fırsatından yoksun kaldığını ileri sürerek haklı gösteriyor.

Hükümet, “Bölgesel toplantılara katılmayan Sırbistan, doğrudan ve dolaylı ekonomik kayıplara da uğradı.” diyor.

Kosova Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Sırbistan’ın, temsilcilerinin AB ve diğer uluslararası örgütlerin huzurunda uygulamaya söz verdiği bir yükümlülüğü yerine getirdiği ifade ediliyor.

Bakanlıktan SETimes‘a yapılan açıklamada, “Brüksel’de varılan anlaşmaların uygulanması, atılacak adımlar için belirleyicidir, aksi takdirde sürecin güvenilirliği sorgulanacaktır.” ifadesi yer alıyor.

Priştine Üniversitesi öğretim üyesi Belul Beqaj, anlaşmanın yeni Sırp hükümeti için bir adım olduğunu söylüyor. SETimes‘a konuşan Beqaj, “Bu, Belgrad’ın atmış olduğu olumlu bir adım ve onun adına yeni pragmatik bir yaklaşımdır, ancak kuzey sorununa olumsuz yansıyacaktır.” diyor.

Bazı analistler, hareketin genel olarak olumlu etki edeceğini, zira Belgrad-Priştine ilişkilerini, bölgesel işbirliğini ve Sırbistan’ın AB üyelik sürecini ilerleteceğini savunuyor.

Sırbistan’ın Avrupalı Hareketi’nden Dragan DjukanoviçSETimes‘a verdiği demeçte, “Karar, Sırbistan’a faydalı olmasının yanı sıra çok sayıda bölge ülkesi bağımsızlığını tanımadığı ve bu da bölgesel işbirliğine zarar verdiği için, Kosova açısından da yararlı olacaktır.” diyor.

Orta Kosova’daki Gnjilane kasabasında yaşayan 27 yaşındaki kuaför Sladjana Aritonoviç’e göre, her iki taraftan siyasilerin ortak bir dil konuşması, insanları siyasi sorunlardan kurtaracak ve onlara günlük sorunlarıyla ilgilenme olanağı sağlayacak.

SETimes‘a konuşan Aritonoviç, “Sadece ortak bir zemin bulup kavgaya son vermelerini istiyorum. Belgrad’ın bu hareketi bir barış hareketi olabilir ve umarım gerçeğe dönüşür.” diyor.

http://setimes.com


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.