Makedonya-Türkiye arasındaki anlaşma yabancı uyruklulara yardımcı olacak

Balkanlardan Haberler Haberler
İçeriği Paylaş

Ankara ve Üsküp’ten yetkililer, Makedonya ve Türkiye vatandaşlarının “yaşam standartlarını iyileştirmek” için işbirliği yapacağını söylüyor

 

Hükümet yetkilileri, Makedonya ile Türkiye arasında son dönemde imzalanan çalışma ve istihdam anlaşmalarının iki ülke arasındaki işbirliğini ilerleterek Makedon ve Türk uyruklular için sağlık sigortası, emeklilik ve sosyal güvence alanlarında daha iyi politikalar uygulanmasına yardım edeceğini söyledi.

Aynı zamanda istihdam hakları ve çocuk işçi sorununun kökünü kurutmakla ilgili konuları da içeren yeni anlaşma, 13 yıl önce imzalanmış bir anlaşmayı değiştirir nitelikte. Her iki taraftan yetkililer, amacın bu alanlarda deneyim paylaşımı yoluyla vatandaşlara daha iyi yaşam koşulları sağlamak olduğunu söyledi.

Makedonya Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı Dime Spasov konuyla ilgili olarak SETimes‘a verdiği demeçte şunları söyledi: “İşbirliği, denetim ve bu alanlardaki mevcut durumla ilgili bilgi paylaşımının yanı sıra, Türkiye ve Makedonya vatandaşlarının sorunları ve yaşam kalitesiyle ilgili uzun vadeli çözümler bulmak için geleceğe yönelik stratejik planlar yoluyla da gerçekleştirilecek.”

Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı Faruk Çelik 5 Eylül’de Ankara’da anlaşmanın imzalanması sonrasında yaptığı açıklamada, “Makedonya’nın refahı ve istikrarına ülkemizden farklı bakmıyoruz.” diyerek şöyle devam etti: “Makedonya’daki Türk toplumu bizi Makedonya’ya güçlü şekilde bağlıyor …bu protokolün imzalanmasıyla Makedon halkına daha da yakınlaşacağız.”

Anlaşma, her iki ülkeye birbirlerinin deneyimlerinden faydalanmak amacıyla yasal düzenlemeler ve bunlarda yapılan değişikliklerle ilgili belge ve bilginin yanı sıra uzman paylaşımı ve alışverişi olanağı da sağlıyor.

Makedonya Çalışma ve Sosyal Politika Bakanlığı’na göre, sosyal politikalarla ilgili ortak anlaşma her iki ülkenin de vatandaşlarına Türkiye veya Makedonya’da emekli aylığı, sağlık ve engellilik sigortası alma olanağı sağlıyor. Örneğin, emeklilik yaşına Makedonya Cumhuriyeti’nde ulaşmış ama Türkiye’de yaşayan insanlar, bu anlaşma kapsamında emekli aylıklarını Makedonya’da alacaklar. Bakanlığa göre, halihazırda Türkiye’de yaşayan 155 kişi, Makedonya’da hak kazandıkları emekli aylıklarını almış durumda.

Makedonya, aralarında Romanya, Hırvatistan, Bosna-Hersek (BiH), Sırbistan, Bulgaristan ve Türkiye’nin de yer aldığı 18 ülkeyle sosyal sigorta anlaşmaları imzalamış durumda ve Kosova ile ilgili süreç halen devam ediyor.

Diğer Balkan ülkelerinde de sosyal koruma ve güvence anlaşmaları mevcut.

Sırbistan Çalışma ve Sosyal Politika Bakanlığı’na göre, Sırbistan’ın sosyal güvence ve sigorta alanında Makedonya, BiH, Hırvatistan ve Karadağ ile anlaşmaları bulunuyor.

Bakanlığa göre, “Sosyal güvenceyi düzenleyen ikili anlaşmaların varlığı, emeklilik ve engellilik sigortası, işsizlik sigortası ve çocuk yardımları bu anlaşmaların kapsamında yer aldığından, bölge ülkeleri arasındaki yüksek emek gücü dönüşü nedeniyle çoklu öneme sahip.”

BiH’nin ise Sırbistan, Karadağ, Hırvatistan, Makedonya, Slovenya, Türkiye, Hollanda, Avusturya, Almanya, İtalya, Belçika, Lüksemburg, Macaristan ve İngiltere ile arasında sosyal güvenlik anlaşmaları bulunuyor.

SC Sağlık Sigorta Fonu sözcüsü Darija Filipoviç OstojiçSETimes‘a yaptığı açıklamada, “Bu anlaşmalara dayanarak, SC Sağlık Sigorta Fonu ve BiH’deki diğer devlet fonlarında sigortalanmış insanlar, gerekli sağlık hizmetlerinin devlet tarafından ödenmesi seçeneğine sahip oluyor.” diyerek şöyle devam etti: “BiH’nin bu anlaşmayı imzaladığı ülkelerde, vatandaşlarımız seyahat, eğitim veya işe girme durumlarında tedavi görebiliyor.”

http://setimes.com


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.