Başbakan Ahmet Davutoğlu,’Türkiye ve Bulgaristan işbirliği içinde’

Haberler
İçeriği Paylaş

aşbakan Davutoğlu, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile Bakanlar Kurulu Boyana İkametgahı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Suriye’de gerek barbar bir rejimin gerekse terör örgütlerinin baskısından kaçan insanlar akın akın Türkiye, Bulgaristan ve Avrupa’ya geliyorlar. Bunların yönetimi konusunda, bunların düzenli bir şekilde ele alınması konusunda da son Avrupa Konseyi’nde, bu konuları ele aldık. Türkiye ve Bulgaristan arasında bu konuda son derece verimli bir işbirliği var” dedi.

Başbakan Davutoğlu, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile Bakanlar Kurulu Boyana İkametgahı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, 1 Kasım seçimlerinin ardından, KKTC ve Azerbaycan’dan sonra ilk yurt dışı ziyaretini Bulgaristan’a yapmaktan mutluluk duyduğuna işaret ederek, bunun da komşuluğun bir gereği olduğunu ifade etti.

“Biz hem komşu hem dost hem müttefik iki ülkeyiz. Birçok konuda ortak çıkarlarımız, ortak kaderimiz, ortak vizyonumuz var” diyen Davutoğlu, bugün yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmelerde iki ülke arasındaki bu perspektifi görmekten de ayrıca mutlu olduğunu belirtti. Davutoğlu, önlerindeki 4 yıl boyunca hükümette kalacak bir iktidar olarak Bulgaristan ile ilişkileri en önemli gündem maddelerinden biri olarak gördüklerini vurguladı.

Özellikle ulaştırma, enerji, tarım, su, Meriç başta olmak üzere ticaret ve yatırımlar alanında Bulgaristan ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

“5 milyar dolar civarındaki ticaret hacmimizi ilk fırsatta 10 milyarlara çıkarmak bizim hedefimiz. 2 milyar dolar civarındaki yatırımımızı, Bulgaristan’daki Türk yatırımlarının 5 milyar dolara çıkması yine hedefimiz. Ayrıca büyük ulaştırma projelerini birlikte gerçekleştirebiliriz. Meriç otoyolu dolayısıyla değerli dostumu tebrik ediyorum. Aynı şekilde bizim rüyamız, idealimiz İstanbul’dan Sofya’ya, Sofya’dan da Avrupa’ya gidecek bir hızlı treni gerçekleştirmek. Yine otoyollarla, ulaşım hatlarıyla Bulgaristan ile Türkiye’yi birbirine bağlamaya kararlıyız.”

Davutoğlu, Hazar’dan gelen TANAP doğalgaz projesi bağlamında Bulgaristan ile enerji alanında birlikte çalışmaya hazır olduklarını vurgulayarak, “Bulgaristan’da ortak tarım projelerinde bazı çalışmalarda birlikte gayret sarf etmek de önemli hedeflerimizden” diye konuştu.

Her iki ülkenin tarihi varlıklarını koruma konusunun da ortak kültürün bir gereği olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, “Bulgaristan’da yaşayan soydaşlarımız, Türkiye ile Bulgaristan arasında bir köprüdür. Onlar Bulgaristan’ın eşit vatandaşları olarak her zaman, ki bu topraklarda, kendi topraklarında, Bulgaristan’da huzur içinde yaşamaları bağlamında da elimizden gelen her türlü çabayı birlikte göstermemiz de doğal” dedi.

Bulgar mevkidaşı Borisov’a, Avrupa Birliği konusunda, Avrupa Konseyi’nde yaptığı konuşmada verdiği destek dolayısıyla bir kez daha teşekkür etmek istediğini belirten Davutoğlu, “Türkiye için Bulgaristan Avrupa Birliğinin kapısıdır. İnşallah Türkiye, AB’ye girdiğinde Bulgaristan ile çok daha geniş havzada birlikte hareket edeceğiz” ifadesini kullandı.

“En önemli mesele Suriye’den kaynaklanan insani trajedi”

Davutoğlu, Balkan ve bölge politikaları çerçevesinde bazı konuları da ele aldıklarına işaret ederek, şunları söyledi:

“Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan arasında ortak alanlarda çalışılması hepimizin menfaatine. Bu konularda son derece verimli istişarelerde bulunduk. Hepimizin karşıya karşıya kaldığı, dünyanın karşı karşıya kaldığı en önemli mesele bugün Suriye’den kaynaklanan insani trajedi ve mülteciler sorunu. Gönül ister ki Suriye’de bir an önce barış gerçekleşsin, bu mesele Suriye toprakları içinde çözülsün, orada kalsın ama maalesef Suriye’de gerek barbar bir rejimin gerekse terör örgütlerinin baskısından kaçan insanlar akın akın Türkiye, Bulgaristan ve Avrupa’ya geliyorlar. Bunların yönetimi konusunda, bunların düzenli bir şekilde ele alınması konusunda da son Avrupa Konseyi’nde, bu konuları ele aldık. Türkiye ve Bulgaristan arasında bu konuda son derece verimli bir işbirliği var.”

Davutoğlu, görüşmede ayrıca gelecek nisan ayında Sofya’da, Türkiye-Bulgaristan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’nı yapmaya karar verdiklerini kaydetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Suriye sorunu, Türkiye’nin ya da Bulgaristan’ın ya da Avrupa’nın tek başına sorunu değil artık küresel bir sorundur ve herkes bu sorunun çözümü için elinden geleni yapmak zorundadır. Aksi takdirde mülteciler sorunu hepimizin önümüzdeki yıllarda da karşı karşıya kalacağı daha büyük bir sorun haline dönüşebilir” dedi.

Başbakan Davutoğlu, resmi ziyaret gerçekleştirdiği Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da, Bulgaristan Başbakanı Borisov ile Bakanlar Kurulu Boyana İkametgahı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu ve Borisov ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türk hükümetinin Avrupa Birliği (AB) reformlarını hızlandırma konusunda ne kadar hazırlıklı olduğuna ilişkin soruya Davutoğlu, şöyle yanıt verdi:

“Türkiye, Avrupa Birliği ilişkileri uzun dönemli bir durağanlıktan sonra özellikle fasıllar bağlamında söylüyorum, geçtiğimiz Avrupa Birliği-Türkiye zirvesinden sonra büyük bir ivme kazandı. Hem ilk kez 11 yıl sonra Türkiye-Avrupa Birliği zirvesi gerçekleşti hem de dün yaklaşık 4 yıldan sonra ilk kez bir fasıl açıldı, 17’nci fasıl. Ancak şunu ifade edeyim, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerindeki bu gecikmenin sebebi Türkiye’deki reformların yavaşlığından daha çok Avrupa Birliği-Türkiye arasında özellikle Kıbrıs sorununda yaşanan sıkıntılar. Ama yine Avrupa Birliği zirvesinden döner dönmez hem hükümet programımızda, hem de ayrıca açıkladığımız eylem planında önümüzdeki bir yıl içinde yapacağımız reformlarla ilgili kapsamlı izahatlarda, taahhütlerde bulunduk.

Dünya şartları bu kadar hızlı değişirken, dünya ekonomik ve siyasal krizlerle yüzleşirken her ülkenin kendini yenilemeye, geleceğe hazırlamaya ihtiyacı var. Bu anlamda da Türkiye- Avrupa Birliği ilişkileri bağlamında da ayrıca da Türkiye’de reformlar bütün hızıyla devam edecek. Bu anlamda hükümetimiz kurulduğu andan itibaren bir reform hükümeti olarak da yapacağı çalışmaları paylaştık.”

Başbakan Davutoğlu, Borisov ile gerçekleştirdikleri görüşmede, göçmen sorununa ilişkin ikili önlemlerin değerlendirilip değerlendirilmediğine ilişkin soruya, “Mülteciler sorunu sadece Türkiye’nin, sadece Bulgaristan’ın sorunu değildir. Özellikle de Suriye bağlamında büyük artış gösteren mülteciler sorunu konusunda en büyük bedeli, en büyük külfeti Türkiye ödemektedir, taşımaktadır. Şu anda 2 buçuk milyona yakın Suriyeli mülteci Türkiye’de barınıyor. 8 milyar lirayı aşan sadece kamplardaki Suriyelilere yaptığımız masraf var” karşılığını verdi.

Yakın zamana kadar “mülteciler sorununun” dünyanın gündeminde olmadığına dikkati çeken Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Çünkü tek taraflı olarak Türkiye üstleniyordu. Şimdi bütün dünyada bunun büyük bir sorun olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Burada bizim beklentimiz, arzumuz, hedefimiz başta Yunanistan ve Bulgaristan olmak üzere, komşu ülkelerle ikili bazda her türlü çalışmayı yapmak ki -Bulgaristan ile çok iyi bir işbirliğimiz var, illegal, yasa dışı göç konusunda- ama onun da ötesinde Avrupa Birliği ile bu soruna bir çözüm bulabilmek için çaba sarf etmek. Bu çerçevede ciddi mesafeler aldık. Son Türkiye, Avrupa Birliği ortak bildirisinde de gündeme geldiği ve üzerinde mutabık kaldığımız gibi birlikte bu sorunun çözümü konusunda güçlü bir iradeyle mücadele etme kararlılığımız var.”

Davutoğlu, bu çerçevede perşembe günü AB’den 8 ülke ile bu konuyu tekrar gündeme alacakları bir zirve gerçekleştireceklerini belirterek, “Türkiye ile Bulgaristan arasında ise ikili bağlamda her türlü işbirliği imkanı var. Bugün de İçişleri Bakanlarımız burada bir araya geldiler ayrıca geçtiğimiz mayıs ayında Türkiye-Bulgaristan-Yunanistan arasında yasa dışı göçe karşı yapılan üçlü bir anlaşma da var. Dolayısıyla bütün kurumlarımız işbirliği halinde bu çalışmaları yürütecekler. Bilmemiz gereken husus şu, Suriye sorunu Türkiye’nin ya da Bulgaristan’ın ya da Avrupa’nın tek başına sorunu değil artık küresel bir sorundur ve herkes bu sorunun çözümü için elinden geleni yapmak zorundadır. Aksi takdirde mülteciler sorunu hepimizin önümüzdeki yıllarda da karşı karşıya kalacağı daha büyük bir sorun haline dönüşebilir” diye konuştu.

Bir Bulgar gazetecinin, Türkiye’nin, 1925 Ankara Antlaşması çerçevesinde Trakya mültecilerine tazminatlarını ne zaman ödeyeceğine ilişkin sorusu üzerine Davutoğlu, karşılıklı tazminatlar ve tarihi miras konusunda dosyaların açılması durumunda, çok kapsamlı görüşmelere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, Bulgaristan’dan da Türkiye’ye göç eden milyonlarca soydaş bulunduğunu anımsattı.

Davutoğlu şöyle devam etti:

“Biz bütün bu konuları ikili çerçevede, Türkiye ve Bulgaristan arasında hiçbir ön yargıya sahip olmadan, karşılıklı kültürel varlıklara saygı çerçevesinde ve insani konuları iki dost ve komşu ülkelere tartışma gerektiği düşüncesindeyiz ve bu çerçevede de her zaman Türkiye tarafında sadece Bulgaristan’a dostluk ve komşuluk perspektifi, ilişkisi ağırlık taşımıştır. Ama dediğim gibi bütün bu konular tarihi arka plan itibariyle ele alınırsa çok daha kapsamlı dosyalar haline gelir. Ancak Sayın Borisov ile aramızda, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki güçlü ilişkiler çerçevesinde bütün bu konular sadece ve sadece var olan alanlar itibariyle değil, dostluk ilişkileri bağlamında düşünülecek, konuşulacak hususlardır.”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk-Rus ilişkilerinin Karadeniz bağlamında barış ve istikrar için önem taşıdığını vurgulayarak, “Ümit ederiz ki Türkiye ile Rusya arasında son dönemde artan geleneksel dostluk ve komşuluk ilişkileri tekrar güçlü şekilde tesis edilir ve her konu yüz yüze, itham etmeden, karşılıklı olarak anlayış içerisinde çözüme kavuşturulur” dedi.

Başbakan Davutoğlu, resmi ziyaret gerçekleştirdiği Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da, Başbakan Boyko Borisov ile Bakanlar Kurulu Boyana ikametgahında bir araya geldi.

Davutoğlu ve Borisov, ikili görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, “İki hafta önce yaptığınız telefon görüşmesinde Sayın Borisov, Rusya tarafından tırmandırılan krizde taraf olmadıklarını belirtmişti. Bugünkü görüşmenizde Rusya konusu tekrar gündeme geldi mi” şeklindeki sorusu üzerine Davutoğlu, Türkiye ve Bulgaristan’ın Karadeniz’e kıyısı olan iki müttefik olduğunu, dolayısıyla Rusya ile ilişkilerin her iki ülkeyi de yakından etkilediğini kaydetti.

Brüksel’de yapılan AB-Türkiye Zirvesi’nde, Rusya ile Suriye sınırında yaşanan gelişmeleri ilişkin kapsamlı bilgiyi AB liderleriyle paylaştığını belirten Davutoğlu, Bulgaristan ile istişarelerin devam edeceğini söyledi.

Davutoğlu, Türkiye ile Rusya arasında Suriye sınırındaki durumun, Türkiye’nin hava sahasını koruma ilkesinden hareket ederek attığı bir adım neticesi olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin Rusya ile herhangi bir gerilim yaşamak istemediğini, iki ülke ilişkilerinin hem Karadeniz Bölgesi hem diğer mücavir bölgeler hem de dünya barışı için önemli olduğunu kaydetti. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak Türk hava sahasını ihlal eden uçağın, ki o anda milliyeti bilinmeyen, daha sonra Rusya’ya ait olduğu anlaşılan uçağın düşürülmesi sonrasında Rusya’dan gelen açıklamalar, maalesef Türkiye’nin bu iyi niyetli tavrına mukabelede bulunan açıklamalar değil. Yine de biz sükunetle Rusya’ya, tüm bu bölgelerdeki ortak çıkarlarımızı da hatırlatarak birlikte her konuyu konuşmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Bu çerçevede hem NATO’da bilgilendirme yaptık hem de Türkiye-AB Zirvesi’nde bilgilendirmeler yaptık. İkili ilişkilerde de her zaman tüm bu konuları paylaşmaya hazırız.”

Davutoğlu, Türk-Rus ilişkilerinin Karadeniz bağlamında barış ve istikrar için önem taşıdığın dile getirerek, “Bulgaristan, Türkiye, Romanya, Gürcistan gibi Karadeniz’deki kıyı ülkelerin Karadeniz’de barış ve istikrarı temin etmek üzere birlikte oluşturdukları mekanizmaların bundan sonra da devam etmesi önem taşır. Ümit ederiz ki Türkiye ile Rusya arasında son dönemde artan geleneksel dostluk ve komşuluk ilişkileri tekrar güçlü şekilde tesis edilir ve her konu yüz yüze, itham etmeden, karşılıklı olarak anlayış içerisinde çözüm kavuşturulur” değerlendirmesinde bulundu.

“Yeni dönemin Türkiye-AB ilişkilerine yen boyutlar katacağına inanıyorum”

Brüksel’de gerçekleştirilen Hükümetlerarası Katılım Konferansı’nın 11. Toplantısı’nda, 17 numaralı Ekonomik ve Parasal Politika faslının müzakerelere açılması hakkındaki soru üzerine Davutoğlu, Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir atmosfer oluştuğunu belirtti.

17. faslın açılmasının önemini vurgulayan Davutoğlu, bunun, süreci tekrar başlatan ve hızlandıran bir adım olduğuna işaret etti.

Davutoğlu, “Sadece 17. fasıl değil bekleyen diğer fasılların açılması konusunda da Sayın Jean-Claude Juncker’in bana yazdığı bir mektup var. Dolayısıyla önümüzdeki aylarda, özellikle önem taşıyan 23. ve 24. fasıllar da içerisinde olmak üzere daha çok faslın açılması ve Kıbrıs sorununda sağlanacak ilerlemeyle birlikte açılan fasılların kapatılması üzerinden Türkiye-AB entegrasyonunun, üyelik sürecinin en kısa sürede tamamlanması bizim hedefimizdir. Türkiye-AB ilişkilerinin kazandığı bir yeni ivme, yeni bir iklim sunuyor bize. Hep beraber bu iklimi değerlendireceğiz. İnşallah diğer fasılların da açılması en kısa sürede mümkün olacak. Sürece katkıda bulunan ülkelere teşekkür ediyorum, Yeni dönemin Türkiye-AB ilişkilerine yeni boyutlar katacağına inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, “Sınır aşırı kaçakçılık ve yasa dışı trafik ile ilgili yaptığımız başarılı operasyonların önemli bir bölümü, Türk meslektaşlarımızdan aldığımız bilgi ve ihbarlar üzerine gerçekleşiyor” dedi.

Borisov, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türk mevkidaşıyla yaptığı görüşmede değinilen tüm konuların önemli olduğunu söyledi.

Türkiye’nin gösterdiği anlayış için teşekkür eden Borisov, “Son haftalarda ortak sınırımızda o eski sığınmacı akını kalmadı” ifadesini kullandı.

Bulgaristan ve Türkiye içişleri bakanlıklarının yoğun bir işbirliği içinde olduğunu belirterek, insan kaçaklığı ile etkin mücadele verildiğini vurgulayan Borisov, “Tüm AB ülkelerinin huzurunda Türkiye ile birlikte bu sorunla nasıl etkin mücadele verdiğimizin örneğini sergileyeceğiz” diye konuştu.

İki ülkenin baş savcılıkları arasında da yoğun bir işbirliğinin bulunduğuna değinen Borisov, “Sınır aşırı kaçakçılık ve yasa dışı trafik ile ilgili yaptığımız başarılı operasyonların önemli bir bölümü, Türk meslektaşlarımızdan aldığımız bilgi ve ihbarlar üzerine gerçekleşiyor” dedi.

Sığınmacı kabulü konusunda ABD’yi örnek gösteren ve bu ülkenin 2018 yılına dek sadece 80 bin Suriyeli sığınmacıyı kabul edeceğini anımsatan Borisov, “Geldikleri kadar değil, alabildiğimiz kadar sığınmacı kabul edebileceğimizi göstermeliyiz. Benim çağrım, sorunlara bir an önce çözüm bulunması. Barındırılan insanların da geçiminin sağlanması lazım” diye konuştu.

“Bulgaristan ile Türkiye arasında engel yok”

Başbakan Borisov, Bulgaristan ile Türkiye arasındaki sınıra çekilen tel örgüyü “gerekli bir önlem” olarak nitelendirdi.

Bulgaristan bu engelin yapımına başladığında, Davutoğlu’nun kendisine, “Boyko, soğuk rüzgarlar esiyor” dediğini anımsatan Borisov, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aslında Bulgaristan ile Türkiye arasında engel yok. Soğuk rüzgar da esmez. Sadece hava raporunda böyle sözler kullanılabilir. Aramızda değil. Bizler de bir tel örgününün çekilmesine bu kadar para harcamak istemeyiz. Amacımız, kaçak geçişleri engellemek, insanları sınır kapılarına yönlendirmektir. Türkiye’de 2,5 milyon sığınmacı yaşıyor. Son bir yılda 60 bin çocuk dünyaya gelmiştir. Biz bu acılara çare arıyoruz. Kavga eden devletler olabilir, biz onlardan değiliz.”

Azerbaycan’dan doğalgaz temin edilmesi ve aktırılması konusunu ele aldıklarını aktaran Borisov, Bulgaristan’ın kurmayı planladığı ve “Balkan” adını verdiği doğalgaz dağıtım merkezine gelecek her kaynağın kullanılmasından yana olduğunu belirtti.

Türkiye’nin doğalgaz kaynakları alanında yeni bir yaklaşım sergilediğini ifade eden Borisov, “Komşularımızın bu tavrından dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz. Bölgede hiçbir ülkenin güzergahların dışında kalmasını istemeyiz” diye konuştu.

Borisov, Bulgaristan ile Türkiye arasında gerek karayolu gerekse demiryolu alanında altyapı projelerinin hızla geliştirilmesinin ve hızlı tren seferlerinin başlatılmasının da arzu edildiğini dile getirdi.

Türkiye-Rusya ilişkileri

Türkiye-Rusya ilişkileri ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Borisov, “Bir erkeğin en erdemli özelliklerinden biri sabırdır” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Putin, Sayın Erdoğan’ın yanında ‘Bulgaristan her şeyi kaybetmiştir’ dediğinde biz yorum yapmadık. Sabırlı olduk. Şimdi de (Türkiye ile Rusya arasında yaşananlar konusunda) sabırlı davranıp dikkat ve saygıyla izliyoruz. Türkiye ve Rusya geçmişte iyi dost ve ortak olmuştur, yine de olacaklar. Karadeniz’in çevresinde huzur ve barış olmalı, ekonomi bundan yararlanmalıdır.”

Borisov, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecine ilişkin de “Avrupa Birliği’nin belirli birtakım katılım kriterleri var. Biz zamanında bunları tek tek yerini getirerek, bugünlerde üyeliğimizi yaşıyoruz. Dilerim, Türkiye’nin de geçtiğimiz bu yoldan mümkün olduğu kadar hızlı geçmesi ve başarılı olmasıdır” diye konuştu.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı


İçeriği Paylaş