Balkan üniversitelerine giden Türk öğrenci sayısı artıyor

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Türkiye’den giderek artan sayıda öğrenci, mesleki hedeflerine ulaşmak ve ana vatanlarına bir işbirliği köprüsü görevi görmek üzere Balkanlar’daki üniversitelere gidiyor.

Makedonya ve Bosna-Hersek’teki (BiH) üniversite yetkilileri, söz konusu ilginin Türkiye’deki yüksek öğrenim kurumlarıyla imzalanan işbirliği anlaşmalarının yanı sıra ülkeleri arasındaki güçlü ilişkilerden de kaynaklandığını söyledi.

Türkiye’den giden ve Struga’daki International University’de Bilgi Teknolojisi ve Hukuk alanında öğrenim gören 282 öğrenci bulunurken, 230 öğrenci de İştip Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne gidiyor.

Eğitim Bakanlığı istatistik tutmamakla birlikte -her üniversite uyruğa göre öğrenci dağılımını kendi tutuyor-, İştip Üniversitesi sözcüsü ve Finans Bölümü Başkanı Nazime Merko, üniversitedeki Türk öğrenci sayısının son üç yıl içinde üçte ikiden fazla oranda arttığını söyledi.

SETimes‘a konuşan Merko, “Bu rakam, Makedonya ve Balkanlar’da Türkiye tarafından tanınan diğer üniversitelerdeki rakama yakın.” dedi.

Merko, yoğun ilgi nedeniyle İştip Üniversitesi’nin Türkçe dilinde dersler açtığını ve eğitmenlerin üçte birinin Türkiye’den gelmesini sağladığını belirtti.

Merko sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk öğrencilerin Makedonya’ya gelişi, üniversitemizin Türkiye’deki yüksek öğrenim kurulu tarafından akredite olması ve bu sayede Türkiye’nin kabul ettiği üniversiteler listesinin üst sıralarına yerleşmemizin bir sonucudur.”

Merko, akreditasyonun Trakya ve Ordu üniversiteleri de dahil olmak üzere Türk okullarıyla ikili işbirliği anlaşmaları imzalanmasına zemin oluşturduğunu da sözlerine ekledi.

Makedonya’da yüksek öğrenim alanında yapılan ilk Türk yatırımı, 2008 yılında açılan ve 700’den fazla öğrencinin İngilizce öğrenim gördüğü Balkan Üniversitesi idi.

İstanbul’dan gelen öğrenci Deniz Temurtürkan SETimes‘a verdiği demeçte şunları söyledi: “İngilizce öğrenim görmenin dışında Balkan dillerini öğrenme olanağı da var, ama en önemlisi Türkçe öğrenim görmemiz.”

Balkan üniversitelerine giden başka yabancı öğrenciler de olmasına karşın, bunların sayıları aynı hızda artmıyor. İştip Üniversitesi’nde, her yıl Batı Avrupa’dan 50 öğrenci öğrenim görüyor. Benzer şekilde, Ohrid’deki St Paul the Apostle Informatics University’de de 50 Afrikalı öğrenci okuyor.

Yetkililer, Türklerin bölgede öğrenim görmeyi maddi açıdan avantajlı gördüğünü söyledi.

Türkiye’den yaklaşık 1.200 öğrencinin öğrenim gördüğü Saraybosna’daki International University’nin Rektör Yardımcısı Muhamed Hadziavdiç, “BiH’de okumak Batı Avrupa’da okumaktan ucuz olmasına karşın, buradaki okulları BiH ile Türkiye arasındaki tarihi ve kültürel bağlar yüzünden seçiyorlar.” dedi.

İştip Üniversitesi öğretim üyesi Kire Barbarev SETimes‘a yaptığı açıklamada, “Yarıyıl başına 400 avro gibi düşük bir harç ödüyorlar ve şehirde yaşıyorlar. Onların varlığının yerel ekonomiye olumlu etki ettiği bir gerçek.” dedi.

Barbaev, Türk üniversitelerine giriş sayısının sınırlı olduğunu ve Türk gençlerinin ülkelerine yakın üniversiteleri tercih ettiğini de belirtti.

SETimes‘a konuşan Profesör sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sadece Makedonya’da değil, tüm bölgede olan bir şey.”

Makedonya ve Türkiye, üniversite diplomalarının karşılıklı olarak tanınmasının yanı sıra bilimsel araştırma alanında işbirliğine ilişkin anlaşmalar da imzaladılar.

Makedonya Eğitim Bakanlığı’ndan SETimes‘a yapılan açıklamada, “Şu anda, eğitim sistemini yaşadığı dönüşüm sonucunda Bologna sürecine göre düzenlemek için mevcut anlaşmayı revize ediyoruz. Türkiye ile öğrenci değişimleri ve diğer işbirliği biçimleri Avrupa eğitim sahası çerçevesinde gerçekleşiyor.” ifadesine yer verildi.

BiH Parlamentosu Eğitim Kurulu üyesi Mirsad Dzonlagiç, BiH üniversitelerinin de benzer şekilde Türkiye ile yüksek öğrenim alanında anlaşmalar imzaladığını söyledi.

SETimes‘a konuşan Dzonlagiç, “BiH üniversiteleri çoğu zaman bu tür anlaşmaları bağımsız olarak imzalıyor. Hükümet, Türkiye ile BiH’nin yanı sıra diğer bölge ülkeleri arasındaki öğrenci değişimlerini de düzenleme amaçlı stratejik bir belge imzalamaya teşvik edilmelidir.” dedi.

Saraybosna’daki Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin Müdürü Rabia Bozkurt SETimes‘a yaptığı açıklamada, “Burada kendilerini evlerinde hissediyorlar. Benzer alışkanlıklar ve kültür, BiH’de okumayı seçen Türk öğrenci sayısının artmasına katkıda bulunuyor.” dedi.

Bu haber, Saraybosna muhabiri Drazen Remikoviç’in katkılarıyla hazırlanmıştır.

KAYNAK: SETimes


İçeriği Paylaş