Devlet kanalı kavgası, Yunanistan’ı karıştırdı

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Yunanistan’da Başbakan Andonis Samaras’ın, devlet harcamalarının kısıtlanması ve memur sayısının azaltılması gayretleri çerçevesinde, devlet radyo ve televizyon kurumu ERT’yi bir gece içinde kapatmasının doğurduğu tepki, 3 partili koalisyon hükümetini sarsmaya devam ediyor. Mahkemenin kanalı kapama kararını durdurması ise kanal çalışanlarını sevince boğdu. ERT’de memur statüsünde bulunan 2 bin 700 çalışanın sayısını bin 300’e düşürmek için kurumun kapatılmasını ve çalışan herkesin işten çıkarılarak 3 ay sonra radyo ve televizyonun yeni kadro ile yeniden açılmasının öngören Samaras’ın kararına tepki gösteren çalışanlar, ERT binasını işgal eylemini ve internet üzerinden yaptıkları yayını sürdürmeye karar verdi. Hükümet ortaklarından PASOK lideri Evangelos Venizelos ile Demokratik Sol DİMAR partisi lideri Fotis Kuvelis de, ERT’nin bu şekilde kapatılmasına karşı çıkmayı ve Başbakan Samaras’ı “otoriterlik”le suçlamaya devam ediyorlar.

ERKEN SEÇİM TEHLİKESİ 

Samaras’ın geri adım atmaması ve hükümet ortaklarının itirazları, birinci yılını tamamlayan koalisyon hükümetinin dağılacağı ve erken seçimlerin ilan edileceği düşüncesini de beraberinde getirdi. ERT çalışanlarının Başbakan’ın kararını bozmak için başvurdukları ülkenin en yüksek yargı organı (Yargıtay), ERT’nin kapatılmasının “yasal” olduğuna hükmetti, ancak yeniden yapılandırılana kadar yayın yapması gerektiğine kanaat getirdi. Yargıtay’ın bu kanaati koalisyon hükümeti ortakları tarafından ayrı ayrı yorumlandı, ERT çalışanları ise kararı sevinçle karşıladı. ERT muhabirlerinden Eleni Horona açıklamasında, “7 gecedir buradayım ve ilk defa insanların yüzlerinin güldüğünü görüyorum” dedi.

Sabah


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.