Türkiye’nin bir sonraki hedefi AGİT başkanlığı

Ülkemizden Haberler
İçeriği Paylaş

56 üyeden oluşan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) genel sekreterini geleneksel olarak AB üye ülkelerinden seçmesine karşın, şimdi Türkiye’den bir adayla doğuya doğru genişlemeyi hedefliyor.
Ankara’nın adayı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Avrupa Güvenliğiyle ilgili özel elçisi ve görevdeki Brezilya büyükelçisi olan Ersin Erçin.
Erçin güçlü rakiplerle yarışıyor: eski Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, eski AGİT Parlamenterler Meclisi başkanı Joao Soares ve UNMIK başkanı Lamberto Zannier.
Geçen ayki Twitter yazısında Erçin, “AGİT için inisiyatifli ve genişlemeci bir rol sözü veriyorum.” diyerek, “güvenli, vizyonlu, dinamik ve enerjik” bir genel sekreter olacağına söz verdi. “AGİT, tarihinde çatışma ve bölünmeyle anılan bir safhayı geride bırakıp, güven, umut, uzlaşma ve birlikle dolu yeni bir döneme girmelidir.”
Türk parlamentosunun dışişleri komisyonu sözcüsü ve AKP milletvekili Metin Yılmaz, Ankara’nın AGİT’te yüksek bir mevkiye ihtiyacı olduğunu söyledi.
SETimes’a verdiği demeçte “Doğu Avrupa’nın güvenliği bizim için son derece önemli” diyen Yılmaz, Ankara’nın bölgede AGİT’in etkinliğini artıracak tarihi bağlantılara ve nüfuza sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
Milletvekili, “Türkiye’nin, bölgede güçlü bir güvenlik ve demokrasiyi korumada hayati önemde olduğu ortada.” dedi.
University of Delaware’den Avrupa güvenlik analisti Juliette Tolay, AGİT’in AB/Batı Avrupa dışından bir genel sekreteri olmasının taze kan getireceğine inandığını söyledi.
SETimes’a konuşan Today, “AGİT’in diğer Avrupalı örgütlerden bağımsızlığını belirtir ve örgütün daha geniş bir ilgi alanı olduğunu tekrar hatırlatırdı.” dedi.
European Policy Centre politika analisti Amanda Paul, Ankara’nın bu işe çok uygun olacağını kabul ederek, Türkiye’nin Rusya da dahil olmak üzere AGİT’teki önemli oyuncuların çoğuyla inisiyatifli ilişkileri olduğunu savundu.
SETimes’a konuşan Paul, “Türkiye, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun sürdürmekte olduğu yeni dinamik dış politika çabalarının doğal bir sonucu olarak, AGİT’in yanı sıra diğer uluslararası örgütlerdeki nüfuzunu artırmaya çalışıyor.” dedi.
Ancak ABD Marshall Fonu’nun Atlantik ötesi üyesi Emiliano Alessandri, Ankara’nın şansı konusunda pek iyimser değil.
SETimes’a konuşan Alessandri, “Türkiye’nin örgüt liderliği, Ankara ile ikili anlaşmazlıkları veya rekabeti olan veya olmuş olan ülkeler tarafından sorun olarak görülebilir.” diyerek şöyle devam etti: “Komşularla sıfır sorun politikası sürdürme yönündeki yakın tarihli çabalara rağmen, Türkiye’nin komşularının hepsi Türkiye ile sorunlarını çözmüş değil.”
Alessandri, AGİT’in demokrasi ve insan haklarıyla da ilgilenen bir örgüt olduğunu ve Türkiye’deki insan haklarıyla ilgili eleştiriler ve demokratikleşmeyle ilgili son derece kutuplulaşmış tartışmaların Türkiye’nin hedefine olumsuz etike bulunabileceğini de ekledi.
İtalyan yetkili, “Türkiye AGİT başkanlığına gelmeyi başarsa bile, bu ne Türkiye-AB ilişkilerinin mantığını değiştirecek, ne de duraklamadaki üyelik süreci üzerinde herhangi doğrudan bir etki yapacaktır.” dedi.
Yeni genel sekreter, görevi Haziran 2005’ten beri sürdüren Fransız Marc Perrin de Brichambaut’un yerini alacak. Yeni genel sekreter Temmuz ayında göreve başlayacak.
SETimes.com

İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.