Soydaşlara Yunanca İslam dini eğitimi

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Batı Trakya Türk azınlığının tepki gösterdiği “240 İmam Yasası” fiilen uygulamaya başlandı. Yasa uyarınca Batı Trakya’daki devlet okullarında ve camilerde görevlendirilmesi planlanan “tayinli din öğreticileri” (ierodidaskalos) okullara tayin edildi. Azınlığın tepkilerine rağmen 2013 yılı Ocak ayında mecliste kabul ederek yasalaştırılan “240 İmam Yasası” artık resmen ve fiilen uygulanmaya başladı. İlk atamalar yapıldı ve 23 kişilik ilk “ierodidaskalos” grubu devlet ortaokul ve liselerinde göreve başladı. Batı Trakya’daki devlet ortaokul ve liselerinin yanısıra Türk azınlığa ait camilerde “din öğreticisi” olarak görev yapmaları ve azınlık mensubu çocuklara İslam dinini öğretmeleri planlanan “tayinli din öğreticileri” devlet tarafından okullara tayin edildi. Batı Trakya genelinde toplam 23 kişilik ilk “din öğreticileri”nin atamaları Doğu Makedonya – Trakya Eyalet Eğitim Müdürü Savvas Melisopulos tarafından imzalandı. Devletle sözleşme imzalayarak göreve başlayan “din öğreticileri” işbaşı yaptı. Buna göre Rodop ilinde 9, İskeçe ilinde 9 ve Meriç ilinde 5 “tayinli din öğreticisi” göreve başladı.

İSLAM DİNİNİ YUNANCA ÖĞRETECEKLER!
“240 İmam Yasası”nın fiilen uygulamaya geçmesi ve “tayinli din adamları”nın resmen göreve başlaması Batı Trakya Türk azınlığı üyeleri arasında tepkiyle karşılandı. Azınlıkla hiçbir diyalog yapılmadan hazırlanan ve uygulamaya konan yasa uyarınca, devlet tarafından azınlık üyesi öğrencilere din dersi vermek üzere devlet okullarına atanan “din öğreticileri” İslam dinini Yunanca anlatacak. Sözkonusu uygulamaya öğrenci velileri de tepki gösterirken, bazı okullarda öğrencilerle, “din öğreticileri” arasında yeni uygulamanın tartışma konusu olduğu bildirildi. Devlet tarafından görevlendirilen toplam 23 “din öğreticisi”nin 22’si Selanik Özel Pedagoji Akademisi mezunu, biri ise ilahiyatçı.

VELİLER TEPKİ GÖSTERİYOR

Bu arada, çok sayıda öğrenci velisinin uygulamaya tepki gösterdiği ve çocuğunu sözkonusu derslere göndermek istemediği dile getirildi. Bazı durumlarda velilerin okul yönetimleriyle konuyu görüştüğü ve şikayetlerini belirttiği öğrenildi. Bazı okullarda ise sözkonusu uygulamanın öğrencilerle, İslam dini ve Kuranı Kerim-i Yunanca öğretmek üzere görevlendirilen “tayinli din öğreticileri” arasında tartışma konusu olduğu belirtildi.


İçeriği Paylaş