Başbakan Borisov aldığı önemli kararları açıkladı

Haberler
İçeriği Paylaş

Başbakan Boyko Borisov, Başbakanlık konutunda halka hitaben yaptığı açıklamasında yeni bir anayasa kabul edilmesi için Büyük Halk Meclisinin toplanmasını önerdi. Borisov, daha pazar günü ima ettiği kararlarını açıkladı. Başbakan, Ulusal Meclisin, Büyük Halk Meclisi seçimleri yapılması kararı aldığı anda görevinden istifa etmeye hazır olduğunu söyledi.

Borisov, hükümetinin ve Başsavcı İvan Geşev’in istifası istemiyle ülke çapında 36 gündür süren protestoların ardından bu açıklamayı yaptı. Protestocular erken seçim talep ediyor. Olağan genel seçimlerin Mart 2021’de yapılması gerekir.

Borisov, Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin Meclise yeni Anayasa tasarısı sunacağını ve ardından Büyük Halk Meclisi seçimleri yapılması kararı alınacağını kaydetti. Başbakan, Anayasa tasarısının şu değişiklikleri öngöreceğini belirtti:
– Milletvekili sayısının 240’tan 120’ye düşürülmesi;
– Büyük Halk Meclisi’nde milletvekili sayısının 400’den 280’e düşürülmesi;
– Yüksek Yargı Kurulunun faaliyetine son verilmesi ve Hakimler Kurulu ile Savcılar Kurulu’nun kurulması. İki kurul, bir yandan hakimler, diğer yandan savcılar ve tahkikat memurlarıyla ilgili personel meselelerini ayrı ayrı ele alacak.
– Yargıtay Başkanı, Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı ve Başsavcının görev sürelerinin beş yıl olması.

Borisov, “Mevcut Anayasa başka bir tarihsel dönemde, başka siyasi koşullarda, ülkemizin uluslararası statüsünün başka olduğu bir zamanda, kanun koyma uygulamasının başka bir düzeyde olduğu bir sırada kabul edildi ve geçen süre, temel yasayı değiştirmeden zorlukların üstesinden gelemeyeceğimizi gösterdi” diye izah etti.

Başbakan, ”Siyasi sistemi değiştirme ve devleti yeniden inşa etme zamanı geldi. Siyasal sistem modelini yenileme ihtiyacı artık ertelenemez” dedi.

Borisov, ayrıca şu değişiklik önerilerinde bulundu:
– Adalet Bakanının yetkilerinin sadece ilgili makamların bütçe taslaklarını önerme ve yargı makamlarına ait gayrimenkulleri yönetmeye kadar sınırlandırılması;
-Hâkim ve savcı kurullarına bağlı ayrı müfettişlikler kurulması. Şu anda bir müfettişlik var;
– Bireysel Anayasa Şikayeti Kurumu kurulması;
– Başsavcının altı ayda bir Ulusal Meclis tarafından dinlenilmesi ve raporunun kabul edilmesi.
– Ulusal Meclisin, belirli davalarla ilgili konularda, denetim yapan savcının izniyle Başsavcıyı dinleyebilmesi.

Başbakan ayrıca bir sonraki Büyük Halk Meclisi’nde yer alacak 400 milletvekilinin 200’ünün nispi temsil sistemine göre, kalan diğer 200’ün de çoğunluk sistemine göre seçilmesini öneriyor. 1990’da ilk çok partili genel seçimler de böyle yapılmıştı.

Borisov, Ulusal Meclisin Anayasa’nın 60.maddesine göre, Büyük Halk Meclisi seçimleri yapılması kararı aldığı gün Başbakan görevinden istifa edeceğini söyledi.

 

Kaynak: KIRCAALİ HABER


İçeriği Paylaş