Yine reddedilen Makedonya, yeni bir AB stratejisi arayışında

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

AB Konseyi’nin üst üste dördüncü yılda da Makedonya’ya katılım müzakerelerine başlama tarihi vermemesine, ülke siyasileri karışık tepkiler gösterdi.

Siyasi liderler ve analistler SETimes ‘a Brüksel’den gelen mesajların iyimser olmadığını söylemekle birlikte bazıları ülkenin, reformların hızını koruma ve önceliklerini yeniden belirlemeye odaklanması gerektiğini ileri sürdü.

SETimes’a konuşan Makedon diplomat Arsim Zekolli, “Bu engel moralimizi bozmamalı.” diyerek şöyle devam etti: “Tam tersine, bu dönemi komşularımıza ve aynı zamanda Avrupa bütünleşme sürecine olan yaklaşımımızı nasıl değiştirebileceğimiz konusunda ciddi bir tasavvur olarak kullanmalıyız.”

Avrupa Politikası Enstitüsü Müdürü Malinka Ristevska Jordanova SETimes’a verdiği demeçte, liderlerin stratejik konuları tartışmasının “zamanının kesinlikle geldiğini” söyledi.

Jordanova, “Makedonya’daki siyasi unsurlar arasında, “Avrupa bütünleşme sürecine nasıl devam edebiliriz?” sorusu üzerinde asgari bir uzlaşmaya kesinlikle ihtiyacımız var.” dedi.

Makedon yetkililer katılım müzakerelerine hazırlanmaları yönünde onay alacakları konusunda iyimser olmasına karşın, AB Konseyi bunun yerine bu kararı, Avrupa Komisyonu’nun Makedonya’daki reformlar, ülkenin Bulgaristan ile iyi komşuluk ilişkilerine olan bağlılığı ve Yunanistan ile arasındaki isim anlaşmazlığının çözümünü değerlendirecek raporunun yayınlanacağı bahara erteledi.

Makedonya’nın AB Bakanı Yardımcısı Teuta Arifi sonuçtan memnun.

SETimes’a konuşan Arifi, “Avrupa Birliği bize, hiçbir zaman kolay olmamış, ancak AB süreci yoluyla daha kolay ve daha kabul edilebilir olan bu sorunları, müzakere süreci yoluyla çözebileceğimiz ve çözmemiz gereken bir çerçeve sunmaktadır. Ve karşılaştıracak olursak, AB Konseyi’nden bugüne kadar daha iyi bir karar çıkmamıştı.” dedi.

Üsküp’teki Güvenlik Enstitüsü öğretim üyesi Biljana Vankovska, Brüksel’den çıkan sonucun hassas etnik ilişkileri germe potansiyeli olduğunu söyledi.

SETimes’a konuşan Vankovska, “İhtilafın bir boyutu da Makedonya açısından bir iç mesele olacaktır, çünkü Makedonlar ülke adının satılık olup olmadığı konusunda karar vermeleri gerektiğinde bölünecektir.” diyerek şöyle devam etti: “İhtilafın ikinci boyutuysa, Makedonya-Arnavutluk ilişkilerinin kötüleşecek olmasıdır. Bu sonuçlar, AB’nin vicdanına bağlıdır.”

Demokratik Bütünleşme Birliği üyesi ve parlamentonun Etnik İlişkiler Komitesi Başkanı Ermira Mehmeti SETimes ‘a verdiği demeçte, müzakere tarihi almanın iç istikrarı korumada önemli bir unsur olduğunu söyledi.

Mehmeti, “Başlıca görevimiz hiçbir provokasyon ve gerginlik yaratılmasına izin vermemektir. Böyle bir senaryonun gerçekleşmesine izin vermeyeceğimizi umuyorum. Olup biten her şeyde sadece Arnavutların kendisini rehin hissettiği ve Makedonların hissetmediği şeklinde iki paralel realite yaratma yaklaşımını kabul etmiyorum.” dedi.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.