Türkiye’de çalışmak isteyen soydaşlarımız artık yabancı sayılmayacak

Ülkemizden Haberler
İçeriği Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, “Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulanması Yönetmeliğinin 13.maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Değişikliği” 14.02.2012 tarih ve 28204 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre; yapılan bu yönetmelik değişikliği ile Yönetmeliğin 13.maddesine eklenen fıkra ile Soydaş ve akraba topluluklarının çalışma izinleri, 4. fıkrada bulunan değerlendirme kriterlerine[1] tabi olmaksızın verilecektir, hükmü getirilmiştir. Dolayısıyla aşağıda belirtilen gruplara giren kişilerin çalışma izni istemeleri durumunda 13. maddenin 4. fıkrasında istenenler istenmeden kedilerine çalışma izni verilecektir. Bu kapsamdaki yabancılar aşağıdaki gibidir:
a) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı yabancılar,

b) Türk ve akraba toplulukları uygulamaları çerçevesinde ikamet izni verilmiş olan yabancılar,(diğer bir ifade ile soydaşlar)

c) İnsani mülahazalar çerçevesinde ikamet izni verilmiş olan yabancılar,

ç) İnsan ticareti mağduru olarak ikamet izni verilmiş olan yabancılar,

d) Anne, baba veya çocuğu Türk vatandaşı olan yabancılar,

e) Vatansız statüsünde ikamet izni verilmiş olan yabancılar.”

Bu kapsama giren kişiler artık Türkiye’de sıradan yabancı sayılmayacaklar. Bu da Soydaşlarımızın Türkiye’de çalışmalarına büyük kolaylık sağlıyor.

Dr. Bayram ÇOLAKOĞLU



[1] Bakanlık, ülke içinden istihdam yerine yabancı istihdamı için yapacağı değerlendirmede, başvuru sırasında istenecek belgelerin yanı sıra, yabancının istihdamını haklı kılacak, işin özel niteliği ile yabancı personelin bonservis, referans mektubu, görevlendirme yazısı ya da kabul yazısı gibi yetkili makamlarca onaylı bilgi ve belgeleri de dikkate alarak karar verir.


İçeriği Paylaş

2 thoughts on “Türkiye’de çalışmak isteyen soydaşlarımız artık yabancı sayılmayacak

  1. Benim esim de BG vatandasi (turk kokenli).Evlilikten dolayi oturma izni var.Bu yasa onun icin de gecerli mi?Bu oturma izni ile calisma izni almadan calisabilir mi?

    1. Çalışma izni alacak, ancak eskisi gibi sıkı bir prosedüre tabi değil, eskiden istenen bir sürü evrak şimdi istenmiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.