Kiçenitsa köyünde bir etnografik müze evi

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Artık 40 yıldır Hasanovlar ailesi Bulgaristan’ın bütün etnik grupların folklor elbiseleri koleksiyonu yapmaktalar. Toplanan kıyafetler hem Razgrad bölgesinin hem de Bulgaristan’ın demografik şeklini sunmaktadır. 19. Yüzyılın başlarında ve sonralarında Razgrad topraklarında oluşan birçok göçün sayesinde farklı kıyafet çeşitleri bulunmaktadır. Küçük müzede sergilenen giyecekler Bulgar, Türk, Pomak ve Alevi etnik gruplarına aittir.
59 yaşındaki Gülbiye Osmanova Hasanova, 80’lerin başında kütüphaneci ve bir yerel vokal grubun başındayken bu kültürel koleksiyonunun da başlangıcını koyuyor. İlk folklor kıyafetini kayınvalidesinden hediye olarak alıyor. Bu kıyafet artık birkaç nesilden beri ailede büyükten küçüğe devrediliyor. Bu şekilde de koleksiyon fikri ortaya çıkıyor. Derlemede eskiden insanların taşıdığı çok çeşitli takılardan kıyafetlere kadar zengin bir koleksiyon ortaya sergiliyor. Yıllardan beri farklı etnik gruplardan oluşan arkadaşları ve tanıdıkları sayesinde müze haline gelmesinde büyük katkıları olmuştur. Koleksiyon genelde havlu, yastık kılıfları, mendiller, torbalar, bezler, gömlekler, önlükler ve Razgrad yöresine ait halk kıyafetlerinden oluşmakta. Bütün derlemelerin sayısı artık 1000’e aşkın ki en eski elbise ise 100 yıllıktır. Bu küçük ev müzesi üç odadan oluşuyor.
Büyük ilgi toplayan koleksiyon, 2009 yılında “Tek Rumeli” televizyonu tarafından ekranlara taşındı, bu yıl da “TRT Avaz” değerli sergiyi görüntülemek için Hasanovlar ailesini ziyaret etti. Bunlarla da kalmayıp birkaç başkent radyosunda ve “Trud” gazetesinde yazıları çıktı. Gülibiye hanım İlk sergisini 2004 yılında Ruse’de düzenleyerek, Razgrad’ta iki defa halka gösterildi, Şumen’deki “Biz” derneğinin davetini de kırmayıp “Kayseri gecesi”nde sergisini halka sundu.
Kültür bağımlısı olan ailenin bir başka hobisi de küçük kuklaları folklor kıyafetleriyle giydirmektir. Aynı zamanda 1973 yılından beri yüzlerce Bulgarca ve Türkçe şarkı kayıtları toplamaktır.
Gülbiye hanımın birçok ülkede koleksiyoncu arkadaşları bulunmaktadır. Hem Türkiye’den hem de Avrupa ülkelerinden gelen derlemeciler hayret içinde kalıyorlar. Hatta bir Alman vatandaşın bütün koleksiyonu satın almak istediğini yalnız satılmadığını açıklayan Gülbiye, var olan alakadan pek memnun.
Yıllardan beri bu koleksiyonda yardımcı olan Zevcat Hasanov, hem eşine yardım etmekte hem de evin müze haline gelmesinde çaba göstermiştir.
Yazar: Reyhan Veli, Editör: Hüliiya Azizova
Kaynak: Chinar WEB

İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.