Bulgaristan, nüfus sorununu işgücü ithali ile çözecek

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Tüm Avrupa ile birlikte Bul­garistan’ın da ortak sorunu olan nüfusun dışarıdan getirilecek işgücü ile çözülebileceği kaydedildi. Dünya Bankası’nın Avrupa ülkelerindeki nüfus sorunu raporunu açıklaması esnasında konuşan Maliye Bakanı Simeon Dyankov, ekonominin kalkınmaya başlaması durumunda nüfus sorununu dışarıdan işgücü ile çözebileceklerini söyledi.

Dyankov, Amerika’daki ekonomik kalkınmanın yüzde 40’ının dışarıdan getirilen işgücü ile gerçekleştiğini dile getirdi. Avrupa’da ve Bulgaristan’da, nüfusun yaşlanması ile emeklilik ve sağlık sisteminin giderek bozulduğunu savunan Bakan Dyankov, Amerika’nın ise bir çok göçmen işgücü ile azalan aktif nüfus sorununu çözdüğünü kaydetti. Azalan işgücü sorununu göçmenler ile çözülebileceğini aktaran Dyankov, bunun tüm Avrupa için de geçerli olduğunu, Amerikanın göçmen işçiler ile her zamankinden daha güçlü hale geldiğini, bunun Avrupa ve Bulgaristan’ın düşünmesi gereken bir konu olduğunu aktardı.

Avrupa nüfus raporunu açıklayan Dünya Bankası’nın Avrupa ve Orta Asya temsilcisi İndermit Gill, Bulgaristan’da şu anda yüzde 68,3 olan aktif nüfusun 2050 yılında yüzde 53,9 olacağını söyledi. Emeklilik yaşında olanların şu anda halkın yüzde 17’si olduğunu dile getiren Gill, 2050’de ise halkın yüzde 33’ünün emeklilik yaşında olacağını ve Avrupa’nın yılda 1 milyon işçiyi kaybettiğini aktardı. Rapora gore, Kuzey Amerika’da çalışanların sayısı artarken 45 ülkeli tüm Avrupa işgücü kaybedecek. Gill, ‘Avrupa, yıllık yaklaşık 1 milyon işçi kaybedecek. Bulgaristan ve Romanya gibi ülkeler daha fazla işgücü kaybedecekler. Buraya dikkat çekilmesi gerek.’ dedi.

Alınabilecek önlemler

Gill, nüfus sorunun çözümü için serbest pazar piyasasının genişlemesini ve Kuzey Avrupa ülkeleri piyasalarının ise istihdama tamamen açılmasını önerdi. Avrupa’nın kalkınmasında yenilikler bakımından geri kalmaması gerektiğini kaydeden Gill, Amerika’da kalkınmanın temelinde yüksek teknoloji olduğunu, Asya’da ise düşük teknolojili üretim olduğunu belirtti. Hükümetlerin daha az harcamaları gerektiğini savunan Gill, Avrupa’nın istihdam üretkenliğini artırması ve nüfus sorununu iyileştirmesi, Güney Avrupa ülkelerinin ise biriken borçlarla başetmesi gerektiğini savundu.

Bulgaristan Zaman


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.