Avrupa’da ‘Schengen krizi’ büyüyor

Български Новини
İçeriği Paylaş

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği içindeki Schengen bölgesinde serbest dolaşıma sınırlama getirilmesini öngören reformu engelleme kararı aldı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz, Schengen’in reformdan geçirilmesini öngören düzenlemeyle ilgili sürece kendilerinin de mutlaka dahil edilmesi gerektiğini, üye ülkelerle yürütülen 5 yasa tasarısıyla ilgili müzakereleri askıya aldıkları hatırlatmasında bulundu.

Schultz, “Avrupa Parlamentosu olarak, AB Konseyi’nden Schengen reformuyla ilgili gerekli garantileri alana kadar üye ülkelerle yürütülen 5 yasa tasarısıyla ilgili müzakereleri askıya alma kararı aldık. Parlamentoda aşırı sağcı grubun dışında bütün siyasi gruplar bu konuda aynı görüşte” dedi.

Avrupa Parlamentosu’nda 18 yıldır görev yaptığını ve bu konuda bu tür bir kararın şimdiye kadar alınmadığını kaydeden Schultz, “Evet, Avrupa Konseyi’nin oldukça aşırı bir kararına karşı, biz de aşırı bir karar aldık” diye konuştu.

Schultz, AB’nin karar organı Avrupa Konseyi’nin, Avrupa Parlamentosu’nu devre dışı bırakamayacağını da söyledi. Avrupa Parlamentosu üyeleri’nin AB Konseyi’nin kendilerini devre dışı bırakmakta ısrar etmesi durumunda, merkezi Lüksemburg’da bulunan Avrupa Adalet Divanı’na gideceği kaydedildi.

AB ülkeleri içiişleri bakanları, geçen hafta Lüksemburg’da yaptıkları toplantıda, kaçak göç dalgasına karşı sınır güvenliğinin güvence altına alınması için geçici olarak gümrüklerdeki kontrollerin tekrar uygulamaya koyma konusunda uzlaşma sağlamıştı.

Dönem başkanı Danimarka tarafından yapılan açıklamada, kaçak göç dalgasına karşı, birlik ülkelerinin, sınırlarını korumak adına Schengen’in daha uyumlu hale getirilmesi konusunda anlaşmaya vardıkları bildirildi.

Schengen anlaşmasının serbest dolaşımla ilgili düzenlemesinin daha uyumlu hale getirilmesi konusundaki talebin AB’nin iki büyük ülkesi Almanya ve Fransa’dan geldiği biliniyor.

Schengen anlaşmasına göre üye ülkeler, gerektiğinde, kamu güvenliği adına sınırlardaki kontrolleri geçici olarak yürürlüğe sokabiliyor.

Son olarak Polonya, Avrupa Futbol Şampiyonası nedeniyle sınırındaki kontrolleri tekrar yürürlüğe sokmuştu.

AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu ise “özgür dolaşım hakkını ihlal ettiği” gerekçesiyle bu konudaki sınırlamalara karşı çıkıyor.

Dünya Bülteni


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.