Türkiye ve Bulgaristan Enerjiyle Yakınlaşacak

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ve Bulgaristan arasında doğal gaz enterkonneksiyonunu desteklediklerini belirterek, “Doğal gazda yaklaşık 114 kilometrelik doğal gaz hattı inşası, elektrikte de minimum 600 megavatlık iletim söz konusu. Bunun 1300-1400 megavatlara çıkartılması da fiili olarak mümkün. Bu bize yetmez, daha fazlasını yapmamız lazım” dedi.

Yıldız, Bulgaristan temasları kapsamında Bulgaristan Ekonomi ve Enerji Bakanı Dragomir Stoynev ile bir araya geldi.

Bakan Yıldız, görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada, Bulgaristan’nın, Türkiye için stratejik, komşuluk ilişkilerinin tarihi bağlarla kurulduğu önemli bir ülke olduğunu söyledi.

Her iki ülkenin birbirinden beklentileri bulunduğunu ve bunu karşılayabilecek hacme sahip olduklarını vurgulayan Yıldız, Türkiye ve Bulgaristan’ın coğrafyasının avantajlarını kullanacağını ifade etti.

Yıldız, Türkiye’nin nükleer enerjide yeni bir başlangıç yaptığını, Bulgaristan’da ise bu konuda önemli bir teknik ve kültürel birikim bulunduğunu, bunların da ilerleyen süreçte değerlendirileceğini belirtti.

Stoynev ile aynı zamanda bölgeyle alakalı teknik değerlendirmeler yaptıklarını dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:

“Her iki ülke de Güney Akımı’nı desteklemekte ve önemsemektedirler. Bu, AB üyesi ülkelerin gaz tedarikinde önemli bir projedir. İki ülke arasında doğal gaz enterkonneksiyonu tamamen desteklediğimiz bir projedir. Doğal gazda yapacağımız bu gelişmeleri, elektrikte daha fazlasıyla gerçekleştirmek istiyoruz.

İki ülkenin de birbirine elektrik alış-satışı vardır ve birbirini tamamlamaktadırlar. Bu kapasiteyi daha da artırmak geliştirmek istiyoruz. Özellikle somut sonuç odaklı çalışacağız. İki ülkenin de beraberce büyümesine enerji sektörü olarak katkı koyacağımız kanaatindeyim.”

Bulgar Bakan tarih verdi

Dragomir Stoynev de son derece olumlu sonuçları olan bir toplantı yaptıklarını söyledi.

Artık niyetleri değil, bunları hayata geçirme yollarını konuştuklarını dile getiren Stoynev, doğal gaz tedarikini çeşitlendirmenin kendileri açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye’den gelecek hattın bu çeşitlendirmenin önemli bir parçası olacağını ifade eden Stoynev, bu bağlantının yakın gelecekte kurulmasına dair önemli bir noktaya geldiklerini ve bunun önemli bir başarı olduğunu söyledi.

Stoynev, basın mensuplarının doğal gaz projesine ilişkin soruları üzerine, projenin maliyetinin teknik çalışmalar sonunda belirleneceğini, ancak fiyatın makul ve sıkıntı yaratmayacak bir düzeyde olacağını düşündüklerini belirtti. Stoynev, “Gelişmeler istediğimiz doğrultuda devam ederse 2 yıl içinde ilk gaz tedarikleri gelecek” dedi.

Elektrik alışverişinde Türkiye’de ortak bir şirket kurulabileceğini dile getiren Yıldız, böylece elektrik alışverişinin kolaylaştırılabileceğini kaydetti.

114 kilometrelik boru hattı, 600 megavatlık elektrik iletimi

Bakan Yıldız da doğal gaz hattı projesinde yer alacak Türk şirketinin bir hukuk çerçevesinde tayin edileceğini söyledi.

Hem doğal gazda hem de elektrikte iletim hattı bağlantıları üzerinden değerlendirmeler yapıldığını anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

“Doğal gazda yaklaşık 114 kilometrelik doğal gaz hattı inşa, elektrikte de minimum 600 megavatlık iletim söz konusu. Bunun 1300-1400 megavatlara çıkartılması da fiili olarak mümkün. Bu bize yetmez, daha fazlasını yapmamız lazım. Bununla alakalı keşifler teknik fizibiliteler önümüzde süreçte tamamlanacaktır.”

“Bulgar halkı tedirgin olmasın”

Bakan Yıldız, nükleer enerjide Bulgaristan’la işbirliği konusundaki soruyu yanıtlarken, Bulgaristan’ın bu konuda teknik ve insan kaynaklı açısından önemli bir kültüre sahip olduğuna inandıklarını söyledi.

Kozluduy’daki nükleer santral ünitelerinin yapısı ve modellemesinin Türkiye’dekilerden çok farklı olmayacağını dile getiren Yıldız, bu nedenle nükleer santrallerle alakalı teknik görüşmeleri olabileceğini belirtti.

Yıldız, İğneada yakınlarında bir nükleer santral kurulup kurulmayacağına ilişkin soru üzerine, burayla alakalı kesin bir tespitte bulunmadıklarını ancak ihtimal dahilindeki 5 yerden biri olduğunu ifade etti. Bakan Yıldız, “İki ülkenin birbirine olan uzaklığı fazla değildir.

Ermenistan’da Türkiye sınırına 30 kilometre uzaklıkta nükleer santral vardır. Önemli olan bunların risklerini azaltıp, çok güvenli santraller yapmaktır. Halkımız bizim için çok önemlidir ama Bulgaristan halkı da bizim için aynı derecede önemlidir. O yüzden tedirgin olacak bir sıkıntı söz konusu değildir” diye konuştu.

Taner Yıldız, bir soru üzerine iki ülke arasındaki projelerin yatırım büyüklüğünün kamulaştırma, boru maliyetleri gibi çeşitli unsurlara bağlı olduğunu ve sonuçların teknik fizibilitelerle ortaya çıkacağını kaydetti.

Anadolu Ajansı

İçeriği Paylaş