Türk malı çiple yüzlerce hastalık teşhis edilecek

Ülkemizden Haberler
İçeriği Paylaş

ODTÜ’lü öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem ve ekibi, yüzlerce tıbbi tahlilin tek test üzerinde yapılmasını sağlayan ‘DNA çipleri’ geliştirdi. Çipler bu yıl kullanılacak.

TÜRK bilim adamı Prof. Dr. Öktem, ODTÜ Teknokent’teki ekipleriyle dünyada mevcut DNA tabanlı çip teknolojilerinin görüntüleme sistemlerine farklılıklar getiren Ar-Ge çalışmalarının sonucunu aldı. Türkiye’de üretilen ilk DNA çiplerinin yakın gelecekte pek çok hastalığın laboratuvar yerine bir kartvizit ya da 1 TL’lik madeni para boyutunu geçmeyen çipler üzerinde yapılmasına olanak sağlayacak. ODTÜ Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren NANObiz firmasının kurucu ortağı ve Ar-Ge Koordinatörü ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Avni Öktem, genomlardaki DNA dizilimlerinin birey bazında farklılıklar gösterdiğini anlattı. Bu farklılık ve benzerliklerden yararlanarak özgün tanı ve tespit sistemlerinin oluşturulabildiğini dile getiren Öktem, yeni buluşlarının kan ve idrar örneklerindeki mikroorganizmaların, gıda ürünlerindeki insan sağlığına zararlı patojenlerin, GDO’nun tespiti ile babalık testlerinin, kansere yol açabilecek mutasyonların bulunmasının ve benzeri pek çok konuda kullanılabileceğini açıkladı.

 

Uzun süreli testler tarih oluyor

Çalışmalarının uluslararası patent başvurusu yaptıklarını bildiren Öktem, şunları kaydetti: “Çip-üstü-lab sistemleri sayesinde çok yakın bir gelecekte laboratuvara gitmeye gerek kalmadan idrar ve kan örneklerinin analizi suyun içerisinde sağlığa zararlı bakterilerin olup olmadığının tespiti gibi uzun süreler alan testleri ev ortamında veya arazide oldukça kısa sürelerde yapmak mümkün olacak. Bu yıl  içerisinde ilk ürünlerimizi piyasaya çıkartmayı hedefliyoruz.’’

 


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.