Sofya’daki Banya Başı Camii Onarılıyor

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki tek cami Kadı Seyfullah Efendi Camii’nin (Banya Başı Camii) restorasyon çalışmalarına başlandı. Camide daha önce de “kozmetik onarımlar” yapılmıştı. Yeni projede mabedin temellerine inilecek. Cami kubbesindeki kurşunların değiştirilmesi ile dış cephenin onarımı ve boyama işlemleri için de iskele kuruldu.

Bulgaristan Başmüftü Yardımcısı Murat Pingov, Türkiye ile Bulgaristan Kültür Bakanlığı arasında kültür anıtlarını korumayı amaçlayan işbirliği protokolü sayesinde caminin tamamen onarılacağını kaydetti.

Zamanla cami kubbesindeki ufak hasarların, mabedin hemen dibinden geçen metro çalışmaları sonrası arttığını eden Pingov, Mayıs ayındaki depremden sonra yapıdaki çatlakların büyüdüğünü ifade etti.

Bu sebeple belediyeye ilave olarak bir onarım projesi sunulduğunu kaydeden başmüftü yardımcısı, “Yapılan inceleme sonrası temellerde de sorunların var olduğu ortaya çıktı. Bu yüzden temelleri kapsayan ilave bir proje hazırlandı. Binanın sağlamlaştırması adına yapılacak çalışmalar için şu anda gerekli dairelerden izinler bekleniyor.” diye konuştu.

İki ülke kültür bakanlığının devreye girmesiyle restorasyonun TİKA’ya verildiğini aktaran Pingov, TİKA’nın projeyi ihaleye sunduğunu ve kazanan şirketin de işe başladığını belirtti. Şu andaki çalışmaların asıl onarım için bir ön hazırlık olduğunu ifade eden Pingov, Türkiye’den uzman ustaların gelmesini beklediklerini kaydetti.

Caminin Sofya’da tek olduğundan dolayı geçici olarak kapatma gibi bir lükse sahip olunmadığının altını çizen yetkili, camide ibadet ve çalışmaların aynı anda yapılması için altyapı oluşturulduğunu ifade etti.

Onarımın ne kadar süreceğini tam olarak kestirmek zor olduğunu belirten Pingov, fiziki işlemlerin hızla yapıldığını fakat bürokratik işlemlerin restorasyon çalışmalarının süresinde belirleyici olacağını dile getirdi.

Caminin son temel onarımı 1920’li yıllarda Türkiye Büyükelçisi Fethi Bey tarafından finanse edilerek yapıldı. Depremlerden çatlamış olan mermer minber o zaman değiştirildi. Mimar Sinan tarafından 1566 yılında inşa edilen cami, cuma günleri 700, bayramlarda ise bin civarında cemaat topluyor. Mabed, 2007’de Türkiye’den getirilen Kütahya çinileriyle donatıldı ve ayı yıl cami içine kürsü yapıldı. Hemen yanında 16 yüzyılda inşa edilen hamamın kalıntıları bulunan camiye bu sebeple Banya (Banyo) Başı Camii de deniliyor.

CİHAN

İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.