Selanik’te kalan Osmanlı eserleri

Balkanlardan Haberler Özel Dosyalar
İçeriği Paylaş

Osmanlı Devletinin Balkanlardaki merkezlerinden biri olan Selanik, birçok tarihi eseri bünyesinde barındırıyor. Balkan Savaşları ve nüfus mübadelesinin ardından Selanik’teki Türkler topraklarını terk ettiler, tarihi miras acımasızca yok edildi. olanca yıkıma rağmen hala  Osmanlı’nın izleri bugün de duruyor..

Selanik’teki en dikkat çekici Osmanlı eserlerinden biri Alaca İmaret Camii. İbadethane, Fatih Sultan Mehmed Han döneminin sadrazamlarından İshak Paşa’nın Selanik Sancak Beyi olarak görev yaptığı sırada 1484’de yapıldı.

1978’deki Selanik depreminde hasar gören cami, Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edildi.

ALACA İMARET CAMİİ İBADETE KAPALI

1986’dan bu yana Selanik Belediyesi’ne ait bir sergi salonu ve kültür merkezi olarak hizmet veren Alaca İmaret Camii, Selanik’in en önemli Osmanlı miraslarından biri. Cami, 2013 yılında Ramazan bayramı için kapılarını atmıştı. O tarihten sonraysa Müslümanların tüm taleplerine rağmen kapılarını bir kez daha ibadet için açmadı.

Bir diğer tarihi eser olan Yeni Hamam ise, 16. yüzyılın ikinci yarısında Selanik’te vakıf sahibi olan Hüsrev Kethüda tarafından yaptırıldı. 1919’a kadar açık olan hamam, bu tarihten itibaren depo, sinema ve lokanta olarak kullanılırken bugün kültür merkezi olarak hizmet veriyor.

Haberin Devamını Okumak İçin Linki Tıklayınız: http://www.dunyabulteni.net/?aType=haber&ArticleID=280167


İçeriği Paylaş