Yunanistan’ı daha fazla acı ilaç bekliyor

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Yunan hükümeti 21 Eylül Çarşamba günü yaptığı açıklamada, parlamentodan borç batağındaki ülkenin yüksek bütçe açığını aşağı çekme amaçlı yeni bir tasarruf tedbir paketini onaylamasını isteyeceğini duyurdu.

Öngörülen tedbirlerle, ülkenin uluslararası kredi kuruluşlarını Atina’nın AB ve IMF ile Mayıs 2010’da imzalanan 110 milyar avroluk kurtarma anlaşması kapsamında yer alan katı mali hedefleri tutturmak için elinden geleni yaptığı konusunda ikna etmesi amaçlanıyor.

Ancak hükümetin en önemli hedefi, kurtarma paketinin Yunanistan’ı dev borçları yüzünden iflas etmekten kurtaracak 8 milyar avroluk yeni diliminin bir an önce verilmesini sağlamak. Yetkililer son haftalarda, ülkenin Ekim ayı ortasına kadar parasının biteceği konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Milletvekilleri yeni tedbirleri onayladıkları takdirde Yunan halkı, geçen yılki kurtarma operasyonundan bu yana onaylanan bir dizi ağır tedbire ek olarak, şimdi de emekli aylıkları ve maaşlarda yeni kesintilerin yanı sıra yeni vergi zamları görecekler. Onlarca kamu kuruluşu bu yıl sonuna kadar kapatılacağı için, binlerce çalışan büyük olasılıkla işini kaybedecek.

Çarşamba günü gerçekleşen yedi saatlik kabine toplantısı sonrasında planı açıklayan hükümet sözcüsü Elias Mossialos, önümüzdeki üç ay içinde özel bir yedek emek gücüne yerleştirilecek memur sayısının %50 artarak 30 bine ulaştığını söyledi. Memurlar, hükümet görevlerine son verme veya tekrar görevlendirme konusunda karar verene kadar kısmi maaşa bağlanacak. Mossialos’a göre, söz konusu tedbir şu anda kamu sektöründe çalışan 750 binden fazla Yunan vatandaşını etkileyecek.

Kabine, bu yılın başında uygulamaya konan 8 bin avroluk vergisiz gelir barajını daha da düşürmeye de karar verdi. Sözcü, 2012 yılı itibarıyla 5 bin avronun üzerindeki bütün gelirlerin vergilendirileceğini kaydetti.

Yeni kemer sıkma tedbirleri pekç sayıdaki Yunan emekliyi de etkileyecek. Aylık emekli maaşları 1.200 avroyu geçenler, bu miktarın %20’sinde kesinti yapıldığını görecekler. Ayda 1.000 avrodan fazla maaş alan 55 yaş altı emeklilerdeyse, bu limitin üzerindeki tüm meblağlara %40 oranında kesinti uygulanacak.

Çarşamba günü hükümet, bu ayın başlarında açıklanan ve sadece iki yıl süreyle yürürlükte olması gereken yeni emlak vergisinin en az 2014 yılına kadar uzatılmasına da karar verdi.

Atina merkezli Kathimerini gazetesinin haberine göre, ayrıntı verilmeksizin açıklanan diğer tedbirler arasında Yunan kamu sektörüne yönelik birleştirilmiş ödeme yapısı, çok sayıda yapısal reform ve özelleştirme de yer alıyor.

Yeni tedbirler, Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos ve sözde troykadan -Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF- üst düzey temsilciler arasında gerçekleşen iki tur video konferanstan bir gün sonra açıklandı.

Çarşamba günkü kabine toplantısı sonrasında yayınlanan bildiride, “Bu seçimler, ortaklarımıza ve piyasalara, Yunanistan’ın yükümlülüklerini yerine getirmek istediği ve bunu yapabileceği ve her zaman avro ve AB’nin çekirdeğinde kalacağına dair bir mesaj gönderiyor.” ifadesi yer aldı.

Troyka, bir sonraki kredi diliminin ödenmesini onaylayıp onaylamama konusunda karar vermeden önce, Yunanistan’ın kurtarma kredisinin şartlarına olan riayetini gözden geçirmek amacıyla ülkeye yeni bir teftiş heyeti gönderecek.

Çarşamba günkü kabine toplantısı öncesinde parlamentoya seslenen Venizelos, yeni sert tedbirlere ihtiyaç olduğunu söyledi.

“Troykanın gözetimi olmasaydı … ne yazık ki yine rotadan çıkardık.” diyen bakan şöyle devam etti: “Bu bir niyet meselesi değil. Bu bir zihniyet, kabiliyet eksikliği, yönetim yapısı, yöntem, alışkanlıklar ve atalet meselesi.”

SETimes.com

İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.