Yunanistan’da Yahudiler Neo-Nazi partisiyle kapıştı

Balkanlardan Haberler Haberler
İçeriği Paylaş

Analistler ve yetkililer, Altın Şafak’ın Yahudi karşıtı tutumunun endişe verici olduğu görüşündeler.

Yunanistan’daki Altın Şafak partisinin eleştirenler tarafından popülerliği arttıkça göçmenlere yönelik artan saldırı olaylarının arkasında olmakla suçlanmasıyla, Yahudi cemaati liderleri kendi deyimleriyle aşırılık yanlılarının Yahudi karşıtı tutumlarından endişe duyduklarını ifade etti.

Bu yöndeki çağrılar, Başbakan Antonis Samaras’ın Altın Şafak fenomeniyle başa çıkmanın bir yolunu bulmak için çabaladığı bir dönemde geldi.

2009 yılındaki seçimlerde yüzde 0,29 oranında oy alan parti, geçen yıl neredeyse yüzde 7 oyla parlamentoda 18 sandalye elde etti ve bazı yakın tarihli anketlerde oranını yaklaşık ikiye katladı.

Partinin yükselişi, 2. Dünya Savaşı’nda Nazilere karşı gösterdiği yılmaz direnişle ünlü ve Nazi nüfusunun büyük kısmının yok edildiği bir ülkede eleştirilere yol açtı.

Lideri olduğu koalisyon hükümeti ırkçılık karşıtı bir yasa konusunda ikiye bölünen Samaras, Selanikli Yahudilerin Auschwitz-Birkenau’daki ölüm kampına ilk gönderilişlerinin 70. yıldönümü münasebetiyle Mart ayında yaptığı bir konuşmada, grubu çökertme sözü verdi.

Yunan hükümetinin “şiddet ve ırkçılığa karşı tamamen hoşgörüsüz” olacağı bir yasa çıkaracağını belirten Samaras, Avrupa’da Neo-Nazi partilerinin yükselişiyle hükümetlerin “bunların 1930’larda olduğu gibi yine rağbet kazanmasını önlemek için çok dikkatli olmaları gerektiğini” ileri sürdü.

Ancak tasarı, geri teperek Altın Şafak’a daha da fazla destek sağlayacağı endişesiyle geri çekildi. AB’nin insan hakları sorumlusu, partinin yasa dışı ilan edilmesi için yeterli kanıt olduğunu ileri sürdü.

Yunanistan’daki Yahudi Cemaatleri Merkez Yönetim Kurulu üyesi Victor Eliezer SETimes‘a yaptığı açıklamada, “Bu parti Yunan demokrasisi için çok tehlikelidir … kendilerini derin bir ekonomik kriz yaşayan Yunan vatandaşlarına çok cazip gösterdiler ve işsizleri cezbettiler.” dedi.

Eliezer, “Partiler arasındaki siyasi çekişmeler artık daha sert ve bunu Yunanistan’daki Yahudi karşıtlığı ve yabancı düşmanlığına karşı ortak bir tutumdan daha önemli görüyorlar.” dedi.

Yönetim Kurulu, dört Altın Şafak’lı milletvekiliyle röportaj yapan bir Yunan televizyon kanalının başkanına şikayette bulunarak, “Yahudi Soykırımı inkarcıların ve Yunanistan’da Nazizmin savunucularının sergilediği son derece ırkçı duyguların yayınlanması, tanıtılması ve yayılmasına karşı duyduğu büyük kızgınlığı” dile getirdi.

Parti üyeleri, üzerinde gamalı haça benzeyen bir antik Yunan menderesinin resmini taşıyan gömlekler giyiyor. Liderleri Nikolaos Michaloliakos, Yahudi Soykırımının kurgu olduğunu ileri sürdü ve göçmenler, Yahudiler, bankacılar ve kapitalistlerin yanı sıra muhalefetle birlikte, hükümetin kurtarma kredileri karşılığında AB-IMF-ECB Troykasının verdiği emirler üzerine alınan tasarruf tedbirlerine karşı veryansın etti. Michaloliakos partisinin Nazi etkisi altında olduğunu reddetti.

Konstandinos Karamanlis Yunanistan’da Demokrasi Enstitüsü Araştırma Bölümü Başkanı Antonis Klapsis, hükümetin, kendi deyimiyle aşırılık yanlılığına rağmen Altın Şafak’ı nasıl idare edeceği konusunda ikileme düştüğünü ileri sürdü.

SETimes‘a konuşan Klapsis, “Yahudi karşıtlıkları diğer bütün fikirlerinin ve göç karşıtı politikalarının temelini oluşturuyor. Onlar Neo-Naziler.” dedi.

Altın Şafak yetkilileri yorum taleplerini yanıtsız bıraktı.

“Sorun, hükümet ne yaparsa yapsın, Altın Şafak’ın mali kriz yüzünden giderek daha fazla destek kazanıyor görünmesi.” diyen Klapsis şöyle devam etti: “Binlerce kişiyi, sorunun bütün çözümlerinin kendilerinde olduğuna ikna etmeyi başardılar, ama sorunların hiçbiri için çözümleri yok.”

Altın Şafak milletvekili İlias Panagiotaros Avustralya’nın SBS televizyonuna verdiği demeçte, partinin kendisine Suriye ve İran tarafından desteklenen ve İsrail’i haritadan silmek isteyen Lübnan’daki Hizbullah terör örgütünü örnek aldığını söyledi.

Panagiotaros, “Altın Şafak, Lübnan’daki Hizbullah gibi olmak istiyor ve olacak da.” dedi.

Altın Şafak bedava yiyecek dağıtarak destek toplamasına karşın, vatandaşların Yunan olduklarını kanıtlamaları için kimlik göstermeleri gerekiyor.

Atina’daki Panteion Üniversitesi’nde araştırma görevlisi ve sosyolog olarak görev yapan Alex Sakellariou, endişelenmekte haklı olduklarını ileri sürdü.

“İster üstü kapalı ister açık olsun, Yahudi karşıtlığı, başta Altın Şafak aracılığıyla kendisini ifade eden ve adım adım yaygın ve kabul edilebilir bir ideoloji haline geliyor. Altın Şafak ve onun Yahudi karşıtlığına karşı her türlü tepki ve açık kınama yararlıdır, çünkü bu onların unutmamamız gereken asıl ve ideolojik unsurlarından birisidir.”

Altın Şafak partisinin yasadışı ilan edilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz? Aşağıdaki alana bir yorum bırakın.

SETimes.com


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.