Yunanistan’da koalisyon umutları söndü, yeni seçimler ufukta göründü

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Çıkmaza giren ve partilerin uluslararası alacaklıların talep ettiği tasarruf tedbirleri konusunda birbirleriyle ihtilafa düştüğü seçimler sonrasında bir koalisyon hükümeti kuramayan Yunanistan, siyasi belirsizliğin Avro Bölgesi içindeki konumunu tehlikeye atabileceği korkusuyla, gelecek ay yeni seçimler düzenlemek zorunda kalabilir.

Ülkenin önde gelen partileri -Yeni Demokrasili Muhafazakârlar ve AB-IMF-ECB Troykası tarafından dayatılan maaş kesintileri, vergi zamları ve emekli aylığı kesintilerini destekleyen ve koalisyon dışında rakipleri sayılan PASOK’lu Sosyalistler- geçen hafta yapılan seçimlerde seçmenler tarafından cezalandırıldı. Yeni Demokrasi seçimleri sadece %18,8 oyla da olsa kazanırken, PASOK %13,3 ile üçüncü oldu. PASOK, %44 oy aldığı 2009 yılından bu yana 2,1 milyon seçmen kaybetti.

Sonuçlar, bu iki partiye 300 üyeli parlamentoda sadece 149 sandalye verdi. Tasarruf tedbirleri konusunda yan çizen ve şartları yeniden görüşmek isteyen Yeni Demokrasi Genel Başkanı Antonis Samaras, koalisyon kuramadı.

Seçimleri sürpriz şekilde ikinci sırada tamamlayan Radikal Sol Koalisyonu SYRIZA’nın lideri 37 yaşındaki Alexis Tsipras da bunu başaramadı.

Tsipras, Samaras’ın ve PASOK lideri Evangelos Venizelos’un, yeni hükümet tarafından 12 milyar avroluk daha kesinti yapılması gerektiğini söyleyen ve reformların herhangi bir şekilde kurcalanmasının para musluklarının kapanmasına yol açacağı konusunda uyarıda bulunan Troyka ile yapılan kurtarma anlaşmalarını kınamalarını istedi. Kaynakların kesilmesi Yunanistan’ı iflasa ve Avro Bölgesi’nin dışına iterek dünya piyasalarını allak bullak edebilir.

Koalisyon kurmaya ilişkin son şans, 10 Mayıs Çarşamba günü Venizelos’a gitti. Liderin üç günlük deneme süresi bulunuyor. Başarısız olduğu takdirde, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias seçimleri kazanan yedi partiyi masaya oturtarak bir birlik hükümeti kurmaya çalışacak. Bu da sonuç vermezse, Yunan halkı geçici olarak belirlenmiş seçim tarihi olan 17 Temmuz’da tekrar sandık başına gidecek.

Bu, on yıllardır Yunan siyasetini izleyen usta analistleri bile şaşkına çeviren karışık bir durum.

Atina merkezli düşünce örgütü Yunanistan Avrupa ve Dış Politika Vakfı araştırma görevlisi Yorgo Tzogopoulos, ilk yedi partiden -altıncı sıradaki neo-Nazi Altın Şafak, dördüncü sıradaki Bağımsız Yunanlılar ve yedinci sıradaki Demokratik Sol dahil- beşi tasarruf karşıtı olduğundan, rakamların toplamının hiçbir partinin koalisyon kurmasına yetmeyeceğini söylüyor.

SETimes‘a konuşan Tzogopoulos, “Venizelos’un hükümeti kurma şansı yok.” diyerek şöyle devam ediyor: “Halkın öfkesini ölçmek zordur, onlar bir şantajın devam ettiğini hissediyor.”

Yeni düzenlenecek seçimlerin bu kargaşayı çözeceği yönünde de pek umut yok. Papoulias Tsipras’ın koalisyon kuramamış olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve devlet televizyonu NET’e ikilemin bir kördüğüm olduğunu söyledi.

Kuzey Yunanistan’daki İoannina Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyelerinden Dimitris Hatzinikolaou, siyasi uzlaşma için çok geç olduğunu söylüyor ve durumdan iktidar partilerini sorumlu tutuyor.

SETimes’a konuşan Hatzinikolaou, “Halkı kandırmaya çalışıyorlar.” diyerek şöyle devam ediyor: “Yunanistan’ın Avro Bölgesi’nden çıkmayı istemesi gerekir. Bu bir tehdit olarak kullanılıyor. Avrupalılar, mutabakat anlaşmasına uymazsak bir sonraki kredi paketini alamayacağımızı söylüyor ama bizim artık bu paraya ihtiyacımız yok.”

Atina Üniversitesi Siyasi Bilimler yardımcı öğretim üyesi ve ELIAMEP baş araştırma görevlisi Dimitri Sotoripoulos, derin bölünmeler yüzünden yeni seçimlerin yeni bir hükümet getireceğinden şüphe ettiğini söylüyor.

SETimes’a konuşan Sotoripoulos, “Korkarım yeni bir çıkmaz doğacak.” diyerek şöyle devam ediyor: “Merkez sağ partiler birleşirlerse büyük bir kuvvete sahip olabilirler, fakat tüm bu istikrarsızlık iflasa yol açabilecek yanlış bir hamle olasılığına izin veriyor.”

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.