Yunanistan’a ‘Duyun-u Umumiye’ geliyor

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Avrupa Birliği (AB), iflasın eşiğinde olan Yunanistan’ın uygulayacağı tasarruf tedbirlerini denetlemek ve borçların ödenmesi için yapılacak yoğun özelleştirme operasyonlarını kontrol altında tutmak için ülkenin egemenliğini ‘kısıtlayacak’.

Milliyet’te yer alan Taki Berberakis’in haberine göre, AB’nin Euro Bölgesi Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker, “Yunanistan’ın egemenliği yoğun şekilde kısıtlanacak” derken, AB’den tam yetkili ‘komiserlerin’ komşunun parlamentoda oyladığı ‘acı reçetenin’ uygulanmasını denetlemek üzere ilgili bakanlıklara ‘konuşlanacağı’ açıklandı. Bu denetim akıllara, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde, borçların ödenmesini garanti altına almak için Avrupa ülkeleri tarafından kurdurulan ve hazinenin yerini alan Düyun-u Umumiye (Genel Borçlar) idaresini akıllara getirdi.

‘RENCİDE ETTİRMEMEK LAZIM’

Junker, Alman Focus dergisine verdiği demeçte “Yunanistan’ın egemenliği yoğun şekilde kısıtlanacak. Yunanlıları rencide etmemek lazım ancak yardım etmeliyiz. AB’den gerekli teknik yardımı kabullendiklerini açıklamış durumdalar” dedi. Juncker, Yunanistan’a 12 milyar euro’luk beşinci kredi diliminin onaylanmasının ardından, Atina’nın da kabul ettiği önlemlerle sorunların çözüleceğine inandığını söyledi.

TEKNOKRAT VE KOMİSER…

Halk, kabul edilen programı şiddetli sokak gösterileriyle protesto etmişti. Yunanistan sadece bu yıl içinde 5 milyar euro’luk kamu varlığı satmak zorunda. Aksi halde AB/IMF yardım programındaki hedeflerini tutturması riske girecek. AB ile Atina arasındaki mutabakat, Yunan “kemer sıkma” planının her alt maddesini uygulayacak teknik heyeti bir Yunan teknokrat ve bir AB komiserinin beraberce yönetmesini öngörüyor. Heyet her 3 ay, uygulamadaki gelişmeleri rapor olarak özel bir bakanlar komisyonuna sunacak. Yunanistan’ın “egemenliğinin kısıtlanması”, söz konusu komiserlerin sahip olacağı olağanüstü yetkilerle ilintili sayılıyor.

YUNANİSTAN DOĞU ALMANYA TARZI SATIŞLA KARŞI KARŞIYA

Jean Claude Juncker, Yunanistan’ın 1990’lı yıllarda komünist rejimin devrilmesinden sonra Doğu Almanya’da yaşanan varlık satışları çapında özelleştirmelere hazırlanması gerektiğini de söyledi. Juncker, “Örneğin başlayacak özelleştirme dalgasında, Almanya’da uygulanmış olan Truehand Ajansı benzeri bir çözüme ihtiyaçları olacak” dedi. Truehand Ajansı, 1990 – 1994 yılları arasında 14 bin Doğu Alman şirketinin satışını yönetmişti.

MAAŞLAR İNCELEMEYE ALINDI

Yunan parlamentosunun, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile varılan anlaşma uyarınca onayladığı 5 yıllık tasarruf programı çerçevesinde, Truehand Ajansı benzeri bir yapı kurulması öngörülüyor. “Kimsenin Yunanlıları aşağılamasına izin verilemez. Ama onlara yardım edilmeli. Euro Bölgesi’nden uzman yardımı almaya hazır olduklarını söylediler” diyen Junker, Yunan borç krizinin baş nedenlerden biri olarak ülkedeki olağanüstü maaş artışlarını da gösterdi. Junker, “1999 – 2010 arasında Yunanistan’da maaşlar yüzde 106.6 arttı. Halbuki ekonomi aynı oranda gelişmedi. Maaş politikaları tamamen kontrolsüzdü” dedi. Junker’in açıklamaları Atina’da şok etkisi yarattı. Yunan medyası, “Bakanlıklarımıza AB komiserleri çıkarması”, “Egemenliğimiz makaslanıyor” şeklinde manşetler kullandı.

 


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.