Yanı başımızdaki nükleer bela

Haberler
İçeriği Paylaş

Dünya Japonya’yı tartışadursun, Iğdır’a sadece 16 kilometre mesafedeki Ermenistan’ın Metzamor nükleer santrali büyük tehdit oluşturuyor.

Sovyetler döneminde 1970’lerin teknolojisiyle yapılan nükleer santral Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde…
Ermenistan’ın Spitak Bölgesi’nde 1988 yılında yaşanan depremde hasar görünce potansiyel tehlike nedeniyle santralin faaliyeti durdurulmuştu.
Ancak Sovyetlerin dağılmasından sonra “enerji krizi” gerekçesiyle 1995’te yeniden çalıştırıldı. Sızıntıyı önlemek için santralin reaktörlerini koruyan duvarlar betonla kapatıldı. Şu aşamada santralin 2 türbini faal durumda…
Sınırımızdaki Çernobil!
Dünyanın en tehlikeli 5 nükleer santralinden biri olarak gösterilen Ermenistan’ın başkenti Erivan yakınlarındaki köhne santral, Türkiye ve diğer bölge ülkeleri için büyük bir tehdit kaynağı…
Çünkü hem eski hem de fay hattının üzerinde bulunuyor.
Ancak Ermenistan, Metzamor’u 2016 yılına kadar çalıştırma konusunda inat ediyor.
Türkiye Ermenistan’a santrali kapatması karşılığında ucuz elektrik satmayı önermişti. Ancak Ermeni yönetimleri yıllardır bu teklifi reddediyor.
Sızıntı Çoktan Başladı!
Iğdır ve yöresinde hayvanlar yıllardır ölü ve sakat doğum yapıyor. Kanserli hasta sayısında da olağanüstü artış sözkonusu…
Metzamor nükleer santrali ise bu konuda baş şüpheli…
Resmi kayıtlara göre 2006’da Iğdır ve Doğubayazıt ilçesinde kanserli hasta sayısının 103… 2010’da bu sayı 500’ü geçti. Iğdır gibi küçük bir yerleşim biriminde engelli vatandaş sayısı ise bin 500’den fazla…
Iğdır Ovası’ndaki tarım da büyük tehlike altında… Sınırına yakın köylerde yaşayan vatandaşlar ektikleri tüm sebze ve meyvelerdeki hastalıkları gidermek için ilaç kullanıyorlar.

TRT


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.