‘Türkiye’ye vize’ Avrupa masasında

Haberler
İçeriği Paylaş

Avrupa Parlamentosu, Türkiye’ye vize konusunu 28 Eylül’de gündemine aldı. AB Komisyonu’nun vizelerden sorumlu İçişleri yetkilisi Cecilia Malmström, AB’nin bu konudaki yeni adımlarını anlatacak. Toplantıya AB Bakanı Egemen Bağış da katılıyor.

 

Zeynel Lüle *

Avrupa Birliği, Türklere vize konusunu 28 Eylül’de yapacağı toplantının gündemine aldı. AB adına vize konusunda “ilk kez” resmi görüş belirtilecek ve bugüne kadar görüşlerini hiç dile getirmeyen AB Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Temsilcisi Cecilia Malmström, Avrupa Parlamentosu’nda milletvekillerinin sorularını cevaplandıracak.

Avrupa Parlamentosu ile Türkiye Büyük Millet Meclisi arasındaki ilişkileri sağlayan AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu’nun 28 Eylül’de Strasbourg’da yapacağı toplantının bir diğer konuğu ise, AB Bakanı Egemen Bağış olacak. AP Milletvekilleri, vize konusunun Türkiye ile AB arasındaki ilişkilere “zarar verdiğini” belirterek, toplantının ana gündemine bu konuyu aldılar. Daha önce vize konusunun ele alındığı birçok toplantıya “davet edilmesine rağmen” katılmayan AB Komisyonu ise, ilk kez bu daveti kabul etti.

AB’NİN RESMİ GÖRÜŞÜ

AB adına vize konusunda resmi olarak “görüş belirtme” konusunda tek yetkiye sahip olan AB Komisyonu, İçişlerinden Sorumlu Temsilcisi Malmström’ün bu toplantıya katılmasına karar verdi. Kararı yorumlayan AB uzmanları, toplantıya “icazet etme” kararı alan AB Komisyonu’nun bu kararının, vize konusunda “yeni adımları duyurma” niyetinde olduğunu, en azından Türk toplumu ve AP milletvekillerine söylenecek önemli gelişmelerin var olduğunu gösterdiğini kaydettiler.

SCHENGEN’E RÖTUŞ

Öte yandan Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden, Avrupa ülkelerine yönelik yoğun göç sonrasında tartışma konusu olan Schengen’in ‘gözden geçirilmesi’ne yönelik çalışmaların sonuna gelindi.

AB Komisyonu, 16 Eylül’de Schengen üyesi ülkelere sunacağı tasarıyı tamamladı. Edinilen bilgilere göre, Schengen ülkeleri, yoğun göç olması halinde sınırları “izin almaksızın” 5 gün boyunca kontrol edebilecekler. Beş günün üzerinde kontrolü sürdürmek isteyen Schengen ülkeleri, AB Komisyonu’na başvurarak “izin” talep edecekler.

YUNANİSTAN’IN SCHENGEN’DEN ÇIKARILMASI GÜNDEMDE

Financial Times’ın haberine göre, Cuma günü ele alınacak tasarı bir ülkenin geçici olarak Schengen’den çıkarılmasını öngören bir maddeyi de içerecek. Bu maddenin, yasa dışı göçle mücadelede zayıf halka olarak nitelendirilen Yunanistan’a karşı alındığı belirtildi.

Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, Avrupa Komisyonu’nun, Schengen Bölgesi ülkelerinin yeniden sınır kontrollerine başlamak için Brüksel’den izin almasını şart koşma planlarına şiddetle karşı çıktı. Friedrich, “Kamu güvenliğine tehdidi değerlendirmek ülkelerin işidir. Sınır kontrollerini ne zaman uygulayacağımıza Brüksel’in karar vermesine izin vermeyeceğiz” dedi.

CUMA GÜNÜ GÖRÜŞÜLECEK

Geçtiğimiz bahar aylarında Tunus’ta çıkan “iç savaş” nedeniyle İtalya ve oradan da Fransa’ya yönelik yaşanan yoğun göç, Fransa’nın birkaç gün İtalya sınırını kapatmasına ve daha sonra ise kontrolüne yol açmıştı. Daha sonra benzer karar Danimarka tarafından alınmış ve bu ülke Schengen kurallarına rağmen Almanya ile olan sınır bölgelerinin kontrollerine başlamıştı.

Bunun üzerine AB Komisyonu, ‘Schengen Anlaşması’nın yeniden gözden geçirilmesi çalışmalarını başlatmıştı. Çalışmanın sonuçlandığı ve Cuma günü AB ile üye ülkeler arasında hazırlanan tasarının nihai şeklini alacağı bildirildi.

Edinilen bilgilere göre AB Komisyonu’nun hazırladığı tasarı şöyle:

*Schengen Bölgesi ülkeleri, yoğun göç ve benzeri beklenmedik durumların yaşanması halinde, “izin almaksızın” 5 güne kadar sınır kontrolü yapabilecekler.

*Bu sürenin üzerine çıkabilecek olan kontroller için, AB Komisyonu’nun iznine başvurulacak.

*Sınırların kontrollerini sürdürmek isteyen ülkeler, bunun haklı gerekçelerini sıralayıp, komisyonu ikna etmeye çalışacaklar.

*Kabulü halinde yine üye ülkelerin “oy çoğunluğuna” başvurulacak ve yeterliliğin elde edilmesi halinde sınır kontrollerinin süresi uzatılacak.

*AB Komisyonu ayrıca, beklenmedik yasal olmayan göç halinde, AB ülkeleri arasında “dayanışmanın” sağlanması, gerekirse sınırların kontrolü için oluşturulan güvenlik gücü Frontex’in icraatlarına başvurulabileceğini öngörüyor.

Komisyonun hazırladığı bu taslak, 16 Eylül Cuma günü Brüksel’de ele alınacak. Tasarının, Schengen Bölgesi ülkelerinin tamamının onayını almasının zor olduğu, yoğun tartışmaların yaşanmasının beklendiği bildirildi.

ÜÇ ÜLKE TEPKİLİ

Tasarının içeriğinin basına sızması sonrasında ilk tepki Almanya’dan geldi. Almanya İçişleri Bakanı Friedrich, tasarıya şiddetle karşı çıkarak “Güvenlik konusu üye ülkelerin mücadele etmesi gereken temel konulardan biridir ve bu yetkiyi bir başkasına devretmeyi kabul etmeyeceğiz” dedi.

Fransa ve İspanya İçişleri Bakanları da “İç güvenliğimizden taviz vermeyiz. Egemenliğimizi AB’ye devretmeyiz” açıklaması yaptılar. Frankfurter Allgemeine Zeitung’a konuşan Friedrich, “Sınır kontrollerini ne zaman uygulayacağımıza Brüksel’in karar vermesine izin vermeyeceğiz. Eğer güvenlik gerekçeleri söz konusu olursa, sınırlarda kontrol gerçekleştiririz. Kamu güvenliğine tehdidi değerlendirmek, ülkelerin işidir” dedi.

* hürriyet


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.