Turkiye, Makedonya’nin NATO uyeligini destekliyor

Haberler
İçeriği Paylaş

Üyeliğin genişletilmesi gelecek hafta Chicago’da gerçekleşecek NATO zirvesinin gündeminde yer almamasına karşın, Türkiye zirvede başta Makedonya olmak üzere Karadağ, Bosna-Hersek (BH) ve Gürcistan için yapılacak dolaylı bir toplantı yoluyla konuyu gündeme getirmeye çalışıyor.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek 17 Mayıs Perşembe günkü Üsküp ziyaretinde yaptığı açıklamada, “Makedonya’nın üyelik talebi son derece adildir ve Balkanlar’da barış ve istikrara yapılmış bir katkıdır.” dedi.

Çiçek, Türkiye’nin Makedonya’nın NATO üyeliği meselesini masaya getirmek için elinden geleni yapacağını belirtti.

Makedonya Cumhurbaşkanı Georgi İvanov, “UAD’nin kararı sonrasında ortaya çıkan yeni durum, yaklaşan Chicago zirvesinde, Bükreş’teki zirvede Yunanistan’ın yasadışı davranışının sonucu olarak verilen kararı yeniden tanımlama gereği ortaya çıkarmaktadır.” dedi.

Makedonya -ve Türkiye’nin girişiminin- İngiltere, Norveç, Hırvatistan ve Slovenya’dan gördüğü destek, Yunan diplomasisini tekrar harekete geçirdi.

Güvenlik, Savunma ve Barış Araştırmaları Enstitüsü öğretim üyesi Biljana Vankovska SETimes‘a verdiği demeçte, “Bizim sadece Yunanistan ile sorunumuz yok. NATO’nun bazı önde gelen ülkeleri Yunanistan’ın haksız politikasıyla dayanışma içinde ve Makedonya’yı ismini değiştirmeye çağırıyor, Makedonya’yı teslim olmaya zorluyor. Kendisini NATO’ya ve onun görevlerine adamış bir ülkeden imkansızı istiyorlar.” diyor.

Yunanistan’ın bir hükümeti olmadığı ve ağır bir ekonomik kriz geçirdiği göz önüne alındığında, ülkedeki siyasi partiler zirveye yönelik ortak bir tutum formüle etmek için toplandı.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias tarafından sağlanan kriptolara göre, partiler Yunanistan’ın Makedonya’ya yönelik itirazını değiştirmeme kararı aldılar.

PASOK lideri Evangelos Venizelos, “Argümanlarımız 2008 yılında sunulanlardan daha zeki olmalı. Onları daha becerikli ve akıllı şekilde güçlendirmeliyiz.” dedi.

Siyasiler, Makedonya’nın üyeliği konusunu gündeme getirme yönünde herhangi bir girişim olduğu takdirde, BM Uluslararası Adalet Divanı’nın 2008 yılındaki ilk vetonun yasadışı olduğu yönündeki kararından bağımsız olarak yeni bir veto yayınlayacağını açıkladılar.

Yeni Demokrasi lideri Andonis Samaras, “Bükreş’te sağlanan anlaşmadan geri adım atmamalıyız. Bir sürpriz olması halinde, o anda kesinlikle veto olmalıdır.” dedi.

Eski büyükelçi ve Makedonya cumhurbaşkanının baş danışmanlarından Dimitar Mirchev, Atina’nın uluslararası hukuka ve Yunanistan’ın uluslararası ve ikili anlaşmalar kapsamındaki yükümlülüklerine rağmen veto yönündeki açık duyurularının kendisini şaşırttığını söyledi.

SETimes‘a konuşan Mirchev, “Yunanistan Chicago’da veto yetkisi kullanırsa, Lahey’de yeni bir dava açmak için şartlar ortaya çıkacaktır. Yunan siyasiler, böyle bir gelişmenin Atina’nın uluslararası camiadaki konumunu zayıflatacağının ve tüm bölgenin güvenliğinin kötüye gitmesine katkıda bulunacağının farkında olmalıdır.” dedi.

Southeast European Times için Üsküp’ten Misko Taleski’nin haberi


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.