Topolnitsa yörük Türklerini ağırladı

Haberler
İçeriği Paylaş

Topolnitsa yörük Türklerini ağırladı / VİDEO

Makedonya’da her yıl düzenlenen geleneksel Topolnitsa Yörük Türkleri Festivali, ülkenin farklı şehirlerinde yaşayan Yörük Türklerini bir araya getiriyor. Bu yıl festivalin Türkiye’den de konukları vardı

Makedonya’nın doğusunda farklı şehirlerde yaşayan Yörük Türkleri, yılın belli zamanlarındaki özel günlerde bir araya geliyor. Topolnitsa Yörük Türkleri festivali de bu etkinliklerden biri.

Rengarenk kıyafetleri ile festival alanını adeta bir çiçek bahçesine çeviren Yörük kadınları, pembe yanaklı çocukları, kalabalığın keyfini çıkaran gençleri ile Topolnitsa, festival aracılığıyla bir günlüğüne de olsa, uzaktaki dostlarını ağırlıyor.

GÜREŞ MÜSABAKALARI DÜZENLENDİ

Makedonya’nın dört bir yanından Türkleri buluşturan festival, ülke siyasetçileri ve devlet görevlilerinin yanı sıra Türkiye’den de konukları ağırladı.

Festival kapsamında her yıl olduğu gibi bu yıl da yağlı güreş müsabakaları düzenlendi. Festivale katılan farklı yörelere ait folklor ekipleri hünerlerini sergiledi. Ardından meydanı dolduran yörükler, yerel sanatçılar eşliğinde eğlenerek bu özel günün tadını çıkardı.

DAĞ KÖYLERİNDE YAŞIYORLAR

Bu arada Makedonya’nın özellikle doğusundaki dağ köyleri, çok sayıda Yörük Türküne ev sahipliği yapıyor. Makedonyadaki Yörüklerin geçmişi ise Osmanlıların Balkan topraklarını fethettiği 14. yüzyıla kadar uzanıyor. Aradan geçen asırlara rağmen eski geleneklerine göre yaşamlarını sürdüren, bugün de öz Türkçe konuşan Yörükler, Makedonya’nın doğusunda yer alan Valandova, Radoviş, İstip gibi şehirlere bağlı Koç Ali, Pırnalı, Kılavuzlu, Çalıklı gibi sayıları yetmişi bulan köyde yaşıyor.

EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK

Osmanlıların Balkanlardaki mirası olan Yörük Türklerinin en büyük sıkıntısı işsizlik. Tütün üretimi ve hayvancılıkla hayatlarını idame ettirmeye çalışan Yörükler, ağır ekonomik koşullar nedeniyle göç gerçeğiyle yüz yüze gelmiş. Özellikle gençler, daha iyi bir yaşam umuduyla ya Türkiye’ye ya da Batı Avrupa ülkelerine göç ediyor.

TÜRKİYE GÖÇÜ DURDURMAK İSTİYOR

Göçün durdurulması adına özellikle Türkiye’nin gayretleri son dönemde her ne kadar sonuç verse de, Doğu Makedonya’da her bir Türk’ün göçle ilgili bir hikâyesi var. Neredeyse her ailenin en az bir ferdi memleketinden uzakta yaşıyor. Geride kalanlar ise, onların, özellikle de Türkiye`den gelecek misafirlerin yolunu gözlüyor.

TÜRKÇE EĞİTİM VEREN OKULLAR MEVCUT

Yörük köylerinde, ilköğretim düzeyinde Türkçe eğitim veren okullar mevcut. Ancak yaşanan kitap ve öğretmen eksikliğinin yanı sıra son yıllarda düşen doğum oranı nedeniyle öğrenci sayısında da düşüş kaydediliyor. Bazı köylerde ise hala içme suyu sıkıntısı yaşanıyor. Bu noktada Yörük Türklerine en büyük yardımı yine Türkiye sağlıyor.

Günlük hayatın zorluklarına, kapılarını çalan göç tehdidine, gurbetteki yakınlarının hasretine rağmen Yörükler, anavatanlarından asırlar önce kopup geldikleri bu topraklarda, hayata gülümsemeyi ve kültürlerini yaşatmayı başarıyor.

GEÇİM KAYNAĞI TÜTÜNCÜLÜK

Pırnalı köyündeki Yörük Türkleri tütüncülükle geçimlerini sağlıyor. Diğer Yörük köylerinde olduğu gibi Pırnalı’da da halkın en önemli geçim kaynağı tütüncülük. Ancak ürettiği tütünü devlete satan doğu Makedonyalılar son yıllarda düşen tütün alım fiyatından şikayetçi.
Pırnalı İbrahim Mustafa, tarladan toplanan tütünü, evlerde iplere dizdiklerini, eskiden elle yapılan bu işi günümüzdeki makinelerde yaptıklarını kaydetti. Mustafa, tütün dizme işlemini daha çok genç kızları üstlendiğini ifade etti.

KÖY YOLUNU TİKA YAPTI

Yakın bir zamana kadar Yörüklerin ortak problemi yol sorunu nedeniyle şehre göçtü. Ancak köy yolunun Türk İşbirliği ve Koordinasyon Başkanlığı (TİKA) tarafından inşasının ardından Pırnalı’nın sıkıntıları büyük ölçüde hafifledi. Köy muhtarı Abdirail Ali, “TİKA’nın doğu Makedonyaya yönelik projeleri bununla sınırla değil. TİKA bölge halkının özellikle ekonomik açıdan kalkınması adına önemli projelere imza atıyor” dedi.

 

 


İçeriği Paylaş