TİKA’dan Kosova ve Bosna’ya Yardım

Balkanlardan Haberler Haberler
İçeriği Paylaş

Kosova’da, Kosova Üniversitesi Merkez Kliniği bünyesinde 27 yataklı yeni Yoğun Bakım Servisinin kurulumu ve yeni cihazlarla donatılması projesi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından gerçekleştirilecek.

TİKA, Kosova’da sağlık alanında gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine hızla devam ediyor. Bu kapsamda, toplam 14 yataklı 1 yoğun bakım servisi bulunan Kosova’da, Kosova Üniversitesi Merkez Kliniği bünyesinde 27 yataklı yeni Yoğun Bakım Servisinin kurulumu ve yeni cihazlarla donatılması projesi TİKA tarafından gerçekleştirilecek.

Resim Yoğun Bakım Znlaşması İmzalanırken.620.300

Ülke geneline hizmet verecek olan yoğun bakım ünitesinin kurulması ile donanımını kapsayan projenin uygulanması öncesi İyi Niyet Anlaşması, TİKA Kosova Ofisi Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü, Kosova Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Imet Rrahmani, Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç’ın da katılımlarıyla, Priştine Sağlık Bakanlığı binasında gerçekleştirilen törenle imzalandı.

Kosova Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Rrahmani, Kosova sağlık hizmetlerinin gelişmesi konusunda sunmuş olduğu katkılarından ve devamlı işbirliğinden dolayı Türkiye’ye teşekkür etti. Projenin, ülkedeki sağlık sisteminin zayıf noktalarından biri olan yoğun bakıma yönelik kapasiteyi artıracağını vurgulayan Kosova Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Rrahmani, projenin başta yoğun bakım ünitesinde tedavi görecek hastalar olmak üzere genel olarak ülke sağlığı için önemli bir proje olduğunu ifade etti. Kosova Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Rrahmani, “Modern cihazlarla donatılmış 27 yataklı yoğun bakım ünitesi, kritik hastaların tedavi edilmesi konusunda kapasitemizi ikiye katlayacaktır” ifadelerinde bulunarak açıklamasını tamamladı.

TİKA Priştine Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü de projenin sağlık alanında Kosova’da yapılan ne ilk ne de son proje olduğunu ifade ederek, “Bu projeyle yoğun bakım kapasitesini artırarak kritik ve önemli bir meseleye dokunduğumuzu düşünüyorum” diye konuştu.

Törene katılan Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç da Türkiye’nin, TİKA aracılığı ile yoğun bakım ünitesinin yenilenmesi çalışmasına yardım etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu yardımların Kosova ile Türkiye’nin sadece siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda değil, aynı zamanda sağlıkta da çok iyi işbirliği içinde olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Türkiye’nin, TİKA başta olmak üzere tüm kurumlarıyla Kosova’ya her türlü desteği sağlamaya devam ettiğini kaydeden Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Kılıç, 20-28 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek Türk-Kosova Sağlık Haftası kapsamında da Türkiye’den gelecek 27 doktorun Kosova’daki meslektaşlarıyla bir hafta boyunca birlikte çalışacağını söyledi. Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi, “Kosova’dan 20 kişilik bir doktor heyeti, acil yardım alanında eğitim programına katılmak üzere Türkiye’ye gidecekler” dedi.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte, 14 yataklı sadece bir yoğun bakım servisinin bulunduğu Kosova’da, yoğun bakım servisi kapasitesinin ikiye katlanmasıyla birlikte çok önemli ve kritik bir ihtiyaç karşılanacak.

BOSNA HERSEK ÜNİVERSİTESİNE BAL ANALİZ LABORATUVARI

CbUrd7gXEAEz1OW

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Bosna Hersek’in Mostar şehrinin en büyük üniversitelerinden olan Cemal Biyediç Üniversitesi bünyesindeki Bal Analiz Laboratuvarı’nın çalışmasını sağlayacak ekipmanlar temin edildi.

TİKA, Bosna Hersek’teki eğitim ve istihdam alanlarında projelerine devam ediyor. TİKA tarafından Mostar şehrinde bulunan ülkedeki en büyük üniversitelerden Cemal Biyediç Üniversitesi bünyesindeki Bal Analiz Laboratuvarı’nın gerekli ekipmanları temin edilerek, üniversiteye teslim edildi.

Bugüne kadar bal ve diğer arı ürünlerinin analizlerini yurt dışında yaptırmak zorunda kalan Bosna Hersekli üreticiler, artık analizlerini Mostar şehrinde yaptırabilecekler. Modern ekipman ve uzman personele sahip olan Bal Analiz Labaratuvarı’nda bal ve polen üzerinde kimyasal ve fiziksel analizlerin yapılmasının mümkün olmasıyla birlikte arıcılık dernekleri ve bal üreticileri uluslararası şartlara uygun kalite sertifikalarını alarak dünya pazarına, özellikle AB ve Türkiye pazarına ihracat yapma imkanına sahip olabilecekler. Böylelikle önümüzdeki 3-4 sene içinde Bosna Hersek’teki aıacılık sektörünün iyileşmesi, büyümesi ve ürün kalitesinin arttırılması planlanıyor.

Kaynak:TİKA


İçeriği Paylaş