Sırbistan’ın Kosova’daki ‘geçici’ yerel kurumları sorun oluyor

Haberler
İçeriği Paylaş

AB, iki taraf arasında varılan anlaşmaların çok açık olduğunu ve uygulanması gerektiğini söyledi.

Sırp hükümetinin Kosova içinde “geçici yerel öz idare” kurumları oluşturma kararı Priştine’yi öfkelendiriyor ve ülke Avrupa Birliği’nden bu konuda tavır almasını istiyor.

Her iki tarafın da ilişkileri normalleştirmek ve Kosovalı Sırpları 3 Kasım yerel seçimlerine katılmaya teşvik etmek için çalıştığı bir dönemde, Kosova Dışişleri Enver HoxhajSETimes‘a kararın kabul edilemez olduğunu söyledi.

Hoxhaj, “AB’yi, Kosova ile Sırbistan arasında yapılan anlaşmaların kolaylaştırıcısı olarak, görev tanımı uyarınca, bu tür bir karar hakkında en kısa zamanda tavır almaya davet ediyoruz. Bu tür kurumlar Kosova devleti açısından kabul edilemez ve Sırbistan’ın bu tür bir yaklaşım benimsemesine bütün siyasi ve diplomatik araçlarla karşı çıkacağız. Brüksel tepki vermelidir.” dedi.

Sırp hükümet yetkilileri, durumla ilgili yorumda bulunmayı reddetti.

Belgrad’daki Etnik İlişkiler Forumu’nun Direktörü Dusan Janjiç, hükümetin bu kararı alma nedeninin, Sırbistan’ın yerel öz idare yasasının, hükümetin çalışmadığı her yerde geçici bir idari organ kurması gerektiğini söylemesi olduğunu ileri sürdü.

Janjiç, bunun Brüksel anlaşmasının ihlali olmadığını, zira Belgrad’ın Priştine’de herhangi bir yönetim kurmak istemediğini, ancak yerel yasalara uyması gerektiğini söyledi.

SETimes‘a konuşan Janjiç şunları söyledi: “Yerel öz idare yasası, anayasanın ‘Kosova Sırbistan’ın bir parçasıdır’ önsözüne dayandığı için Kosova konusunda anlamsızdır, ama en azından resmi olarak saygı gösterilmelidir.”

AB, iki taraf arasında varılan anlaşmaların açık olduğunu ve uygulanması gerektiğini söyledi.

AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’un sözcüsü Maja Kocijanciç SETimes‘a verdiği demeçte, “Biz uygulamaya önem veriyoruz ve iki tarafla birlikte üzerinde çalıştığımız şey de bu. Seçimlerle ilgili olanlar da dahil olmak üzere anlaşmaların eksiksiz şekilde uygulanması en çok onların çıkarınadır.” şeklinde konuştu.

Sırp hükümeti, başkent Priştine ve Novo Brdo ve Peja belediyelerinde, “Meclisin ve yerel öz idarenin yürütme organlarının görev ve sorumluluklarını yerine getirecek” “geçici makamların” oluşturulmasını 16 Ağustos’ta onayladı.

Karar, Kosova ve Sırbistan’ın, kuzeydeki Sırplar da dahil olmak üzere Kosovalı Sırpların, yasal yerel idare kurumlarını meşrulaştırması beklenen 3 Kasım’daki yerel seçimlere katılımı konusunda anlaşma sağlaması sonrasında geldi.

Belgrad’daki Politika Merkezi’nin İdari Direktörü Dragan Popoviç, bunun “çok tuhaf bir karar” olduğunu söyledi.

SETimes‘a konuşan Popoviç, “Sırbistan, neredeyse Kosova’daki bütün belediyelerde resmi olarak paralel yapılara sahip. Bunlar, Kasım seçimlerinden sonra Kosova’nın tamamında iptal edilmelidir. Endişe verici olan şey, Sırbistan’ın paralel kurumları iptal etme yönünde resmi bir eylem olmaması ve sürecin çok uzun sürebilecek olmasıdır.” dedi.

Hoxhaj, Sırbistan’ın kararının, Kosova ile Sırbistan arasında 19 Nisan’da yapılan normalleşme anlaşmasına zarar verdiğini ileri sürdü.

Bakan konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Kosova ile Sırbistan’ın, egemen ve bağımsız devletler olarak aralarındaki ilişkinin normalleşmesi, Sırbistan’ın Kosova devletine yönelik düşmanlık dışı bir politika izlemesi, Sırbistan’ın yeni bir politika izlemesi, halklarımız ve toplumlarımız arasında bir uzlaşma politikası izlemesi halinde gerçekleşebilir.”

Fol (Sesini Yükselt) Hareketinin İdari Direktörü Petrit Zogaj, kararın Sırbistan’ın Kosova ile ilişkileri normalleştirme konusundaki direnişini gösterdiğini ileri sürdü.

SETimes‘a konuşan Zogaj şunları söyledi: “Sırbistan, bu kararla, Kosovalı Sırpları 19 Nisan anlaşmasından doğan uluslararası görevleri yerine getirmek yerine, Kosova Cumhuriyeti’nin kurumlarını tanımamaya devam etmek yolunda cesaretlendirmiştir ve aslında onlara meydan okumuştur.”

Sırp yetkililer bir süredir başta kuzeydekiler olmak üzere Kosovalı Sırplara 3 Kasım seçimlerine katılma çağrısında bulunmalarına karşın, hâlâ çözülmesi gereken sorunlar mevcut. Sırp B92’nin haberine göre, Sırbistan Başbakanı İvica Daciç 20 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, hükümetinin, “oy pusulasında Kosova Cumhuriyeti arması olması halinde Kosova’daki Sırplardan seçimlere katılmalarını istemeyeceğini” söyledi.

SETimes.com


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.