Seçim konusunda referandum yapılması için imza kampanyası başlıyor

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Bugün Parlamento’da Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in, mayıs ayında Avrupa Parlamento (AP) seçimi ile birlikte seçimlerde oy verme prosedürünün nasıl değişmesi gerektiği konusunda referandum yapılması önerisinin desteklenmesi için imza toplaması üzere Girişim Komitesi kuruldu.

Girişim Komitesi Başkanı eski BSP Milletvekili ve yazın yapılan protestolarda aktif olarak yer alan Anayasa hukuku hocası Georgi Bliznaşki.

Girişim Komitesi’nde yer alan toplam 15 kişi arasında üniversite öğretim üyeleri, oyuncu ve üniversiteliler olan Prof. Milena Stefanova, Prof. Kalin Yanakiev, Prof. Aleksander Kösev, Doç. Svetla Bojilova, Dr. Hristo Hristev, Alfred Foskolo, Yuliya Berberyan, Saşa Bezuhanova, oyuncular Hristo Mutafçiev, İvaylo Zahariev, Veselin Kalanovski, besteci Viktor Stoyanov ve “Erken uyanan üniversiteliler” protestocu gençlerden Boris Angelov ve Aleksandrina İkonomova bulunuyorlar.
Bliznaşki, Girişim Komitesi’nin yarın Halk Meclisi’ne kayıt edileceğini bildirdi. Referandumlar Yasası’na göre Girişim Komitesi’ne gerekli imzaları toplaması için 3 ay süre verilecek.

Girişim Komitesinin Meclise referandum yapılmasını önermesi için en az 200 bin imza toplaması şart. Meclis en az 500 bin imza toplandığı halde referandum yapılmasına karar vermek zorundadır.

Bliznaşki, “Tüm siyasi parti, sivil toplum kuruluşları, “Erken uyanan üniversiteliler” protestocu gençlerinden referandum için destek isteyeceğiz” diyerek, ana muhalefetteki GERB, Reform Blok ve küçük partilerin referandumu desteklediklerini kaydederek, girişim Komitesi’nin Halk Meclisi binasında kurulmasını sembolik hareket olarak nitelendirdi.

Bulgaristan’da ilk kez 27 Ocak 2013 tarihinde BSP partisinin girişimiyle nükleer santral kurulması konusunda ulusal referandum yapılmıştı. Seçmenlerin ancak yüzde 20,22 oranında referanduma katılmalarından dolayı geçerli olmadı. Fakat katılanların yarısından fazlası ülkede yeni bir nükleer santrali kurulmasına ilişkin soruya olumlu cevap verdiler. Bu nedenle bu mesele tekrar Parlamento’nun gündemine getirilecek.

Kırcaali Haber


İçeriği Paylaş