Sandık İşkencesi

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Bulgaristan’daki Cumhurbaşkanlığı seçimi için Türkiye’de kurulan sandıkların sayısı 136’dan 35’e indirilince adeta kaos yaşandı. Oy kullanmaya gelenler hakarete varan muamelelerle karşı karşıya kaldı.

Bulgaristan, görev süresi sona eren Rosen Plevneliev’in yerine geçecek yeni cumhurbaşkanını belirlemek ve Anayasa değişikliği için dün sandık başına gitti. Kayıtlı 6.8 milyon seçmenin bulunduğu ülkede Cumhurbaşkanlığı için 21 aday yarışırken Bulgaristan’da yaşayan yaklaşık 1.5 milyon Türk kökenli seçmenin oylarının bu seçimde farklı adaylar arasında paylaşılması bekleniyor. Yeni kurulan Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) partisi, seçimde aday göstermezken, taraftarlarına Başbakan Boyko Borisov’un partisi GERB’in adayı Tzetzka Tzaçeva’ya destek veriyor. Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi ise eski başbakanlarından Plamen Oreşarski’ye destek vereceğini açıklamıştı.

Bulgaristan’daki Cuhurbaşkanlığı seçimleri için 71 ülkede 325 seçim merkezinde sandık kuruldu. Ancak Bulgar hükümetinin sandık sayısını 136’dan 35’e indirdiği Türkiye’deki Bulgaristan vatandaşı göçmenler oy kullarınırken büyük zorluklarla karşılaştı. Sadece 200 bin seçmenin bulunduğuİstanbul’da sadece 7 sandık açıldı. Bulgar göçmeni vatandaşların yoğun olduğu Bursa,İzmir ve Kocaeli’de de aynı sorun yaşandı. Türkiye’de bu sıkıntılar yaşanırken, İngiltere’de 56 sandık açıldı. Gerekçe olarak da AB ülkesi olması gösterildi. DOST partisini destekleyen sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sandık görevlisi olarak resmi bildirim yapılmasına rağmen seçim arifesinde listeden çıkartılarak yerlerine başkaları atandı.

İstanbul’da dün Sabah saatlerinden itibaren sandıklarda büyük bir yoğunluk yaşandı. Bağcılarda kurulan sandıklarda her seçmen için kendi el yazısında dilekçe doldurması istendi. Başka birinin doldurduğu dilekçe sandık görevlileri tarafından yırtılmakla tehdit edildi. Hal böyle olunca özellikle yaşlı seçmenlerin mağduriyeti de büyük oldu. Her bir oy verme işlemi 15 dakikayı bulunca  sandık önlerinde uzun kuyruklar oluştu. Çoğu seçmen oylarını kullanmadan evlerine geri döndü.

Güneşli Balkan Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Özcan Sırmalı, “Geçen seçimlerde her sandıktan 1200-1300 oy çıkıyordu şimdi bir sandıktan 200-300 oy zor çıkar” diye konuştu.

Avcılarda da büyük bir yoğunluk yaşandı. Yaklaşık 300 kişinin kuyruk beklediği seçim sandığı sırasında bir buçuk saate kadar bekleyenler oldu. Kartal’da da benzer sorunlar yaşandı. Önceden online dilekçe dolduranların ismi listelere alınmadı. Dilekçe doldurmaya yardım edenlerin kimliklerine de el konuldu.

‘Vatandaş nasıl oy kullanacak’

Kocaeli ve Sakarya’da da Bulgaristan vatandaşları seçimi için sandık başına gitti. Sakarya’da yaşayan seçmenler otobüslerle oy kullanmak için Kocaeli’ye gelirken, İzmit’teki sandıkta yoğunluk oluştu. Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BALTÜRK) Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu, Kocaeli’de 2 sandık açıldığını belirterek, “Sandıklardaki antidemokratik uygulamanın ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Sandık koymayınca vatandaş nasıl oy kullanacak?”

Demokrasi ayıbı

Bir önceki seçimlerde 41 olan sandık sayısı 8’e düşürülen Bursa’da da seçmenler sıkıntı yaşadı. Sandık sayısının az olmasına tepki gösteren Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) Genel Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özkan, “Türkiye’deki seçmenlerin oy hakkına getirilen kısıtlama Bulgaristan için demokrasi ayıbıdır” dedi. (DHA)

Milliyet


İçeriği Paylaş