Rusçuk’ta Balkanlarda Bahar şenliklerinin ikincisi yapıldı

Balkanlardan Haberler STK'lardan Haberler
İçeriği Paylaş

TİKİD GÜNEŞ tarafından düzenlenen Bahar Şenlikleri Semerciköyü’nde konserle başladı ve iki gün süren” Balkanlarda Bahar Kutlamaları” Uluslararası Sempozyumunla devam etti.

Son günlerde muhtarlık tarafından hazırlıklar, Semerciköyü’nde bayram havası yarattı – köye ilk defa bir Türkiye Büyükelçisi gelecekti ! Müjgan Halilova /muhtar/, Viktoriya İlieva, Hüsein Hüseyin, İcran İcret, GÜNEŞ üyeleri ve diğer köydeşlerin desteği ile gerçekleşen Bahar konseri, seyircilere coşkulu anlar yaşattı. HIDRELLEZ’de nişan çıkarma ve maniler, GÜNEŞ’in çocukları sergiledi. PROSVETA okuma evinden çocuklar ise GERGÖVDEN gelenekleri ve Bulgar dansları sundular. Dve mogili TUNA YILDIZLARI Türk Dans Grubu ve Rusçuk İmam Hatip Lisesi öğrencileri haraketli dansları uzun uzun alkışlandı. TRT – İzmir ses sanatçısı Hüseyin Yaltırık – Rumeli Türküleri sundu. Misafirlerin arasında T. C. Sofya Büyükelçisi İsmail ARAMAZ ile birlikte T.C. Burgaz Başkonsolosu Cem ULUSOY, Eski Büyükelçi Ümit PAMİR, T.C. Gümülcine Başkonsolosu eşi Esin SARNİÇ, Batı Trakya’dan BAKEŞ Genel Müdürü Pervin HAYRULLAH da vardı. Heyet muhtarlık binasında Etnografya müzesi ve camii ziyeretinde de bulundu.

Rusçuk Tarih müzesinde devam eden şenlikler “Balkanlarda Bahar Kutlamaları” Uluslararası sempozyumuyla devam etti. Birinci oturumda Yrd. Doç. Dr. Volkan Ertürk – Çernovi ve Rusçuk tarihinden başlayarak – Hıdrellez kutlamaları hakkında konuştu. Yunanistan’da Batı Trakya Türklerinin Hıdrellez kutlamalarını Pervin HAYRULLAH anlattı. Doç. Dr. Hüseyin Yaltırık ise “Rumeli Türkülerinde Bahar” Konusunu büyük titizlikle hazırlayan film ve slayt gösterilerinle sundu.

İkinci oturumda Varna, Dobriç, Kırcaali ve Razgrad Türk dernekleri temsilcileri yörelerinde Hıdrellez kutlamalarını tanıttı. Rusçuk Tarih müzesinde çalışan folklor uzmanı Desislava Tiholova ve Osmanlı dönemi uzmanı Teodora BAKIRCİEVA, Bulgarların takviminde Bahar kutlamalarını ve Kuzey – Doğu Bulgaristan Müslümanlarının Yağmur duası geleneklerini tanıtmış oldular. Rus klübu başkanı Mavlüha Stançeva ise rusların bahar geleneklerinde MASLENITCA ve Bulgarların Zagowezni geleneklerini kıyasladı. Bilim adamları ve dernek temsilcileri ciddi çalışmaları sonucunda – Doğa din, dil ve ırk ayrımı yapmıyor ve geleneklerimiz büyük bir kitaba benziyor, sayfalarını iyi okuyarak – çocuklarımızı da öğretmemiz şart olduğunu anlamış olduk.

İki gün süren sempozyum katılımcılara yararlı olduğunu ve yeni fikirler meydana atıldığını görmüş olduk. Rusçuk’ta ilk defa bir Türk Kültür derneği böyle bir Uluslararası sempozyum düzenlemiş oldu. Organizasyonda emeği geçen üyelerimiz – Gönül ve Mithat MEHMET, Seliha ve Metin Ebayzer, Emel Beyzat, Fernas Mustafa, İbram Hasanov’a cani gönülden teşekkürlerimizi sunuyor, kutsal çalışmalarında başarılarının devamını diliyoruz!

TİKİD GÜNEŞ Başkanı: Mecbure EFRAİMOVA

İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.