Romanya dışişleri bakanı sözlerinden ötürü görevden alındı

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Romanya Başbakanı Emil Boc, 23 Ocak Pazartesi günü ülkenin baş diplomatıını hükümet karşıtı protestocularla ilgili hakaret içeren sözlerinden ötürü görevden aldı.

Reuters’in aktardığına göre başbakan, düzenlenen olağanüstü meclis oturumunda “Dışişleri Bakanı Teodor Baconschi’yi geri çağırma kararı aldım ve Romanya cumhurbaşkanına, yaptığı yorumlar üzerine bakanı görevden alması yönünde tavsiyede bulundum.” dedi.

Kabine tarafından uygulamaya konan tasarruf tedbirleri ve planlanan sağlık reformlarına karşı devam eden gösterilerin başlamasından sonra Baconschi, 15 Ocak’taki bir blog yazısında protestocuları “televizyon tarafından aptallaştırılmış insanlar” olarak nitelendirmişti.

Son on gündür devam eden gösteriler genelde olaysız geçmesine karşın, polisin göstericiler tarafından tuğla ve molotof kokteylli saldırıya uğradığı olaylar da meydana geldi. Reuters’e göre Baconschi, bu insanları “uyuşuk ve hırçın varoşlular” olarak nitelendirdi.

Kararını parlamentoda Pazar günü açıklayan Boc, bakanın uygunsuz sözlerinden ötürü Romen halkından özür diledi.

Alman Deutsche Welle‘ye göre başbakan, “Bazı çalışma arkadaşlarımın göstericiler hakkında yaptığı bazı gaflardan ötürü gerçekten üzgünüm.” dedi.

Üçlü iktidar koalisyonunun ana partisi Liberal Demokrat Parti’nin (PDL) genel sekreteri Ioan Oltean,SETimes‘a verdiği demeçte Baconschi’nin görevden alınmasının sokak göstericilerini sakinleştirmeye yetme olasılığının düşük olduğunu söyledi.

“Hükümet için öngördüğüm tek çözüm, protestocuların ve bu şartlar altında söyleyecek bir şey olan herkesin temsilcileriyle birlikte sivil toplumla diyalog başlatmaktır.” diyen Oltean, bugüne kadarki diyaloğun “yetersiz” olduğunu da sözlerine ekledi.

Baconschi, AB dışişleri bakanlarıyla birlikte Brüksel’deki bir toplantıya katılıyordu. The Sofia Echogazetesine göre bakan, görevde alındığını telefondan öğrendi ve Boc kararını Baconschi’nin bakan olarak sergilediği performansla hiçbir ilgisi olmayan siyasi bir karar olarak nitelendirdi.

Günün ilerleyen saatlerinde Romen yayın kuruluşu Realitate’ye verdiği demeçte Baconschi, sözlerinden dolayı hiçbir pişmanlık belirtisi göstermedi.

DPA tarafından kaydedilen sözlerinde bakan, “Ben düşündüğüm şeyi söylüyorum ve söylediğim şeyi kastediyorum.” dedi.

Romania Libera gazetesi dış haberler servisi başkanı Cristian Campeanu SETimes‘a, Baconschi protestocular hakkında uygunsuz sözler sarfetmiş olsa da, görevden alınmaması gerektiğini söyledi.

Campeanu, “Bir iç kriz olduğunda, bunu dışişleri bakanını görevden alarak yönetemezsiniz. Ve bunu da telefonla yapmazsınız, özellikle de dışişleri bakanı İran’a yönelik petrol ambargosuyla ilgili önemli bir AB toplantısındayken.” dedi.

Gazeteci, “Bu kadar aceleci bir hareket ülkenin imajını etkiler. Baconschi’nin görevden alınmasının sadece bir kurban ritüeli olduğuna inanma eğilimindeyim.” diye de ekledi.

Gösteriler, hükümetin sağlık sistemindeki reform planlarını protesto etmek amacıyla bu ayın başlarında sağlık bakanlığı müsteşarlığından istifa eden Filistin doğumlu Dr. Raed Arafat’a destek gösterisi olarak 12 Ocak’ta başladı. Ancak yürüyüşler, kısa zamanda erken seçim yolunda bir adım olarak Cumhurbaşkanı Traian Basescu ve Boc’un kabiinesini istifaya çağıran hükümet karşıtı gösterilere dönüştü.

Muhalefetteki Ulusal Liberal Parti (PNL) lideri Crin Antonescu Pazartesi günkü meclis tartışmasında milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, Romen halkının ülkenin mevcut siyasi düzenindeki bütün isimlerden memnun olmadığı için sokaklara döküldüğünü söyledi.

Romen Agerpres haber ajansı tarafından aktarılan sözlerinde Antonescu, “Bu tartışmayı, Romen halkının çoğunluğunun hoşnutsuz olduğuna ve Romen halkının çoğunluğunun siyasi makamlara başkaldırdığına inandığımız için istedik, çünkü ‘Basescu aşağı’ demek başka bir cumhurbaşkanı istiyorlar demek, ‘Hükümet aşağı’ demek başka bir hükümet istiyorlar demek, ‘Erken seçim’ demekse başka bir parlamento istiyorlar demektir.” dedi.

Avangarde tarafından yürütülen ve Realitatea.net tarafından aktarılan bir ankete göre, ülke nüfusunun üçte ikisi protestolara destek verdi.

Gazetenin bildirdiğine göre ankette ayrıca, katılanların %27’sinin mevcut durumdan Basescu’yu sorumlu gördüğü, %23’ünün hükümeti suçladığı, %37’sininse cumhurbaşkanının istifasının protestolara son vereceğine inandığı ortaya kondu.

Protestoculardan biri, 45 yaşındaki öğretmen Andrei Margarit, hükümetin göstericilerin meşru kaygıları olduğunu kabul etmesi ve onların Bükreş şehir merkezini yağmalayan futbol fanatikleriyle aynı kefeye konmaması gerektiğini söyledi.

SETimes‘a konuşan Margarit, “Belki Baconschi’nin görevden alınması dışavurumlarımıza biraz ışık tutabilir ve siyasiler de taleplerimize kulak verebilir.” dedi.

Bu haber SETimes muhabiri Paul Ciocoiu’nun katkılarıyla hazırlanmıştır.

Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.

İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.