Rodos’ta Tarihi esere saygısızlık

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Yılda yaklaşık 1.5 milyon turist ağırlayan 120 bin nüfuslu Rodos’ta yaşayan 6 bin Türk ile Müslüman tatilciler, ibadetlerini sadece Pargalı İbrahim Paşa Camii’nde yerine getirebiliyor. Yunan hükümetinin restorasyon yapılacağı gerekçesiyle yıllardır kapalı tuttuğu 5 cami ve bir külliye harabeye döndü.

fb00b7378bb2c069581ec18d2b27a64e_1

Kimse kalmayacak
Murat Reis Külliyesi’nde bulunan cami, türbe ve mezarları ziyaret eden Türkler, gördükleri manzara karşısında şaşkınlık yaşıyor. Eşi Süheyla Kargınlıoğlu ile birlikte 57 yıldır Murat Reis Camisi ve külliyesinin bekçiliğini yapan 84 yaşındaki Şaban Kargınlıoğlu, caminin beş yıl önce restorasyon gerekçesiyle kapatıldığını söyledi. Kargınlıoğlu, 57 yıl önce dönemin Rodos Müftüsü Süleyman Taşlı tarafından bekçi olarak görevlendirildiklerini ve yine müftülük tarafından tahsis edilen evde yaşadıklarını belirterek, “Artık yaşımız iyice ilerledi, bizden sonra buraya sahip çıkacak kimse yok. Bu iş için bize destek veren kimse de yok” dedi.

Ünlüler mezarlığı
Külliyenin avlusuna belediye tarafından bando ve mızıka okulu yapılmak istendiğini anlatan Kargınlıoğlu, “Murat Reis’in türbesinin ve mezarların hemen yanına yani külliye avlusuna belediye tarafından yapımına başlandı. Caminin hemen yanında böyle bir okulun doğru olmayacağı gerekçesiyle adada yaşayan Türkler karşı çıktı ve çalışma şimdilik durduruldu” diye konuştu.
Murat Reis Külliyesi’nde yaşadıkları dönemlere damga vurmuş olan Kırım hanları Şahin Giray, Fetih Giray, Canbek Giray, İran Şahı İkinci Safi Mirza, Memi Paşa, Havvaş Bey Sancar, Serasker Mehmet Redif Paşa ve Mehmet Şekip Paşa’nın mezarları bulunuyor.

Adem Ülker, Yeni Asır


İçeriği Paylaş