Oylamaya rağmen Schengen kapısı hâlâ kapalı

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Avrupa Parlamentosu 8 Haziran Çarşamba günü AB bakanlarının sınırsız Schengen bölgesine katılımına yeşil ışık yakarken, bir gün sonra yapılacak AB bakanları toplantısında bu yöndeki bir karar büyük olasılıkla Eylül ayına ertelenecek. Bulgaristan ve Romanya katılmaya tam olarak hazırsa da, Avrupa vizesiz rejiminin kapısı en az birkaç ay daha kapalı kalacak.
736 sandalyeli AB meclisi, onayını Çarşamba günü, AP Raportörü Carlos Coelho’nun Schengen müktesebatının Sofya ve Bükreş tarafından uygulanmasıyla ilgili ilerleme raporlarının yanı sıra uzman takip heyetlerinin bulgularını incelemesi sonrasında verdi. Bağlayıcı niteliği bulunmayan karar 29 çekimserle 487-77 oyla geçirildi ve ardından da AB’nin Adalet ve İçişleri Konseyi’ne gönderildi.
Portekizli bir AP milletvekili olan Coelho, “Bulgaristan ve Romanya’yı Schengen bölgesine kabul edecek bir konumdayız ve Konseyin de olumlu görüşümüzü alır almaz aynı tutumu benimsemesini umut ediyoruz.” diyerek şöyle devam etti: “Bu ülkelerin vatandaşları tam anlamıyla Avrupalı vatandaşlar olarak görülmeli ve popülist söylemler tarafından rehin tutulmamalı.”
Parlamento, Schengen bölgesine katılımı sonrasında Bulgaristan’ın ek tedbirler alması ve AB üzerindeki göçmen baskısında meydana gelebilecek olası bir artışla başa çıkmak için Yunanistan ile Türkiye ile birlikte ortak bir mekanizma hazırlaması gerektiğini de belirtti.
Meclis, “Yasadışı göç Bulgaristan, Türkiye ve Yunanistan’ı AB’nin en hassas dış sınır bölgelerinden biri haline getirmektedir.” dedi.
İki Balkan ülkesi, 22 AB üye ülkesinin yanı sıra üye olmayan İzlanda, Norveç ve İsviçre’yi kapsayan Schengen bölgesine Mart ayıında katılmayı umut ediyordu.
Ancak Fransa ve Almanya, Aralık 2010’da yolsuzluk ve organize suçla mücadelede devam eden sorunları nedeniyle Bulgaristan ve Romanya’nın katılımını erteleme amaçlı bir kampanya başlattı. O zamandan bu yana, iki ülkenin AB üye ülkelerinin tamamı tarafından onaylanması gereken üyeliğine karşı ülkeler grubuna Belçika, Finlandiya, Hollanda ve İsveç de katıldı.
Ancak Schengen bölgesine katılım, hiçbir siyasi hususla bağlantısı olmayan sınır denetimi, sınır ötesi polis işbirliği ve vize verme prosedürleri alanlarında belli teknik şartların uygulanmasına dayanıyor.
AP Başkanı Jerzy Buzek, “Schengen, AB’nin en büyük başarılarından biri. Bunu aceleyle alınan kararlarla yok etmemeliyiz.” dedi.
Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen standartlarını karşıladığını kaydeden Buzek, Konseyi “bugün, AP’nin büyük çoğunluğu tarafından ifade edilen oylamanın tavsiyelerine uymaya” çağırdı.
AB içinde Schengen süreçlerine karşı çıkan ülkeleri katılım sürecinin son safhasında yeni şartlar koymaya çalışmakla eleştiren iki ülke, meclisin Çarşamba günkü kararını memnuniyetle karşıladı.
Romanya dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, “Bugün lehimizde sonuçlanan oylama, Avrupa Parlamentosu’nun Avrupa’nın sembol projelerine derinden bağlı kalmaya devam ettiğini doğrulamaktadır.” ifadesi yer aldı.
Bulgaristan dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, Sofya’nın “AB içişleri bakanlarının AP’nin iradesini dikkate almalarını ve Bulgaristan ve Romanya’nın Parlamento tarafından önerilen takvim dahilinde Schengen’e katılımı hakkında bir karar hazırlamalarını beklediği” bildirildi.
Ancak Lüksemburg’da gerçekleşen toplantı öncesinde basında çıkan çeşitli haberlerde, AB diplomatik kaynaklarının katılımın birkaç ay daha erteleneceği yönündeki yorumlarına yer verildi. Görüşmelere başkanlık eden Macaristan İçişleri Bakanı Sandor Pinter Perşembe günü yaptığı açıklamada, Konseyin “bir karar almak amacıyla bu konuya mümkün olan en kısa zamanda, umarız Eylül ayı sonunu geçmeden geri döneceği” yönünde söz vermesini beklediğini söyledi.
Bu içerik SETimes.com için hazırlanmıştır.


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.