Kosovalı Türkler milletvekili sayısının değişmemesinde ısrarlı

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Kosova Demokratik Türk Partisi’nin (KDTP) Kosova Meclisi’ndeki milletvekili Fikrim Damka, Mecliste azınlıklara ayrılan milletvekili sandalye sayısının  devam etmesi  talebinin yerine getirilmemesi durumunda azınlıkta olan  topuluklar milletvekillerinin  Anayasa değişikliklerine onay vermeyeceklerini belirtti.

Kosova Meclisi’nin sıcak konularından seçim reformları kapsamında Ahtisaari Planı’nda azınlık topluluklara  öngörülen milletvekili sayısının temin edilmesinin iki dönem sonra sona ermesinin ardından azınlık toplululara garantili yani güvence altına alınan milletcekili sayısı dışında oylarla milletvekilerin kazanılması şartlarının zorlaşması, azınlık topluluklarda kaygılara yol açtı. Bu nedenle, mevlisteki Türk temsilciler, diğer azınlık toplulukları temdilcileri ile, eski, uygulamaya iki seçim dönemi daha devam etmesini talep etti. Ahtisaari Planı ile Kosovalı Türklere  2 milletvekili sandalyesi güvence altına alınmış, oylarlar da bir milletvekili fkazanılmıştı. Yeni uygulama ile 2 milletvekili yanı sıra üçüncü milletvekilinin oy sayısı ile çıkarılması imkansız hale gelecek.

Milletvekili Fikrim Damka, Kosovaport’a yaptığı açıklamada, İster Ahtisaari Paketi’nde isterde gözetimli bağımsızlığı öngören Ahtisaari Paketi’nden sona ermresinin ardından,  anayasa hükümlerinde Türk topluluğuna 2 milletvekili sandalyesi garanti edildiğini hatırlattı.

Damka,“ seçimlere katılarak güvence altına alınmış milletvekilleri sandalye sayısı yanında alınan oy bazında mecliste 1 sandalye daha kazanma hakkı doğmaktaydı. Bu kural son iki seçimde uygulandı. Gelecek yıl yapılması öngörülen ya da yapılacak olası genel seçimlerde 2 garantili milletvekili sandalyesi uygulaması devam edecek, fakat bu sefer 3’üncü  milletvekili için Türk adaylarının 2 misli fazla oy alması gerekecek. Mümkün olabilir, fakat zor görünüyor. Fakat olası koalisyonlarla yada başka yöntemlerle yine 1 sandalye kazanma şansımız doğabilir” diye belirtti.

Milletvekili Fikrim Damka, “bizim Anayasa değişikilikler ve yeni seçim yasası çalışmaları çerçevesinde ısrarla, gerek uluslararası topluluğa gerek ise buradaki büyük partilere Anayasa değişikliğine gidilmesi takdirde bizim  iki dönem daha Ahtisaari Paketi’nde öngörülmüş şekilde milletvekili sandalyesi sayısının teminatının  devam etmesini talep etmekteyiz. Bu talep sadece bizlerden değil azınlıkta olan tüm topluluklar tarafından geldi.İmzalanan  bildiri ile bu talep  duyuruldu, bunun üzerine de Cumhurbaşkanı, Başbakan, Quint ülkeleri temsilcileri, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi ile  görüşmeler yapıldı. Lobicilik çalışmalarımız devam ediyor. Israrla bunun üzerinde durduğumuzu her seferinde beyan ettik.  Bu talebin yerine getirilmemesi halinde topluluklar Anayasa değişikliklerine onay vermeyeceğimizi, imza atmayacağımızı net bir şekilde ifade ettik. Bu şu demektir. Seçim yasasındaki değişiklikler, toplulukların 3’te 2 onayı olmadan anayasa değişikliği yapılamayacaktır” şeklinde konuştu.

Bunu Kosova’daki büyük partiler, Quint ülkeleri, Türkiye Büyükelçisi birlikte ve Ahtisaari paketindeki maddenin 2 dönem daha devam etmesi konusunda kendilerini desteklediklerini belirten  Damka, büyük partilerle bu hususta uzlaşma sağlanacağına inandıklarını belirtti.

Arnavutça medyada çıkan haberlerde  mecliste azınlıklara ayrılan milletvekili sayısının  2 seçim dönemi daha devam etmesi talebinin yerine getirilmemesi durumunda anayasa değişiklilerinin topluluk milletvekilleri tarafından onay almayacağı yönünde azınlık topluluklarının Meclisteki temsilcilerinin tavrını şantaj olarak değerlendirdiği sorunsu üzerine milletvekili Fikrim Damka, “seçim reformlarından bahsediyoruz. Seçim reformları çalışmalarında partiler kendi çıkarlarını korumak zorundalar. Topluluklar da kendi çıkarlarını korumak zorundalar. Bunu her ne şekilde ifade ederlerse etsinler, bu pazarlık  ya da aynı noktada buluşma olarak da algılanabilir. Bütün partiler seçim reformları konusunda fikirlerini açıklamakta özgürler.  Kosova’da tek seçim bölgesinin olması ya da kapalı listelere gidilmesi, pazarlıkların sonucudur. Biz de hakkımızı kullanıyoruz. Bu nasıl algılanır, bizi pek fazla bağlamaz “ ifadesini kullandı./kosovaport/


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.