Kosova’da insan kaçakçılığı hâlâ büyük sorun

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan yakın tarihli bir rapora göre, Kosova, kadın ve çocuk kaçakçılığı açısından bir kaynak, hedef ve geçiş ülkesi konumunda bulunuyor. Raporda, hükümet insan kaçakçılığıyla mücadele yönünde bir miktar çaba sarfetmesine karşın, asgari standartları karşılayamadığı ve ciddi kurumsal boşlukların devam ettiği sonucuna varılıyor.
Başlıca kaynak ülkeler Arnavutluk, Moldova, Polonya ve Sırbistan olmak üzere, çok sayıda kaçakçılık mağduru fuhuşa zorlanıyor. Fakat Kosovalı kadın ve çocuklar da giderek artan sayılarda yurtiçi ve dışında fuhuşa zorlanıyorlar.
İnsan bilançosuna ek olarak, kaçakçılık hukuk düzeni, devlet kurumları ve yolsuzlukla mücadeleye de meydan okuyor.
FOL (Sesini Yükselt) Hareketi İcra Direktörü Ramadan İlazi SETimes’a verdiği demeçte, kaçakçılıkla mücadele çabalarının verimsiz olmasının nedeninin, organize suçla yasa uygulama arasındaki ilişkiler olduğunu söyledi.
SETimes’a konuşan İlazi, “Bu dairelerdeki üst düzey memurların işbirliği yaptığı veya yolsuzluğa bulaştığının görüldüğü olaylar oldu.” dedi.
İlazi, net sonucun Balkanlar genelinde kamu kurumlarına yönelik bir güvensizlik olduğunu da ekledi. “Kurumlara güvenmiyorlarsa, ifade verecek insanlar bulmak da zor olur.”
Raporda hükümet kurumlarıyla organize suç arasındaki ilişkilerle mücadelede bir miktar ilerleme kaydedildiği kabul edilmekle birlikte, yasal yetersizliklere ve davaların yargıda sonuca bağlanmasında yaşanan sorunlara işaret ediliyor.
Raporda, “Dört sınır polisi ve bir belediye yetkilisi hakkında kaçakçılığa bulaşmaktan başlatılan savcılık işlemleri devam etmiştir. Ancak hükümet, insan kaçakçılığında işbirliği yapan hükümet yetkilileri hakkında hiçbir hüküm veya hapis cezası bildirmemiştir.” ifadesi yer alıyor.
Raporda olumlu bir gelişme olarak, hükümetin kaçakçılıkla mücadele çabaları kaydediliyor.
Raporda, “Hükümet, polis teşkilarının kaçakçılıkla mücadele masasını müdürlük seviyesine yükseltti ve kaçakçılıkla mücadele soruşturma sayısını üç katından fazlasına çıkardı. Önceki yıllardan daha fazla sayıda kaçakçılık mağduru tespit edildi ve bu mağdurlara devlet tarafından karşılanan kapsamlı hizmetler sunuldu. Bütün belgelenmiş kaçakçılık mağdurları bu yıl adli soruşturmalara katıldı.” deniyor.
Hükümet de yayınladığı bildiride, insan kaçakçılığıyla mücadeleyi öncelik haline getirdiğini belirtti.
İçişleri Bakanı Bayram Recepi, “Bakanlık tarafından koordine edilen 2008-2011 Ulusal Strateji ve Eylem Planının uygulanmasıyla bu konuya özel önem veriliyor.” dedi.
Recepi, hükümetin çabalarının önceki yıllara kıyasla olumlu sonuçlar verdiğini söyledi. 2010 yılında, 2009 yılından farklı olarak Kosova genelinde polis operasyonları yürütüldü ve belediye ve vergi müfettişleri soruşturmalarda yer aldılar.
Bakanlık, insan kaçakçılığına karşı halkı bilinçlendirme kampanyaları da düzenledi.
Yine de, organize suç Kosovalı kurumları ve bölgesel istikrarı tehdit ediyor ve diğer ülkeler ve uluslararası kurumlarla düzenli işbirliği gerektiriyor.
İlazi, “Organize suçun bölgesel bir sorun olduğu ve ülke sınırlarını ve etnik engelleri aşan suç örgütlerimiz olduğunu düşünecek olursak, bu soruna siyaset objektifinden değil, perspektif ve mevcut durum penceresinden bakılmalı.” diyor.
Bu içerik SETimes.com


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.