Kosova-Sırbistan sınırında gerginlik

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Sırpların “milli bayramı” olarak adlandırılan “Vidovdan” nedeniyle Kosova’ya girmek isteyen Sırplarla, Kosova polisi arasında çıkan çatışmada 20 Sırp ve çok sayıda polis yaralandı.

Sırbistan’la Kosova arasındaki Merdare sınır geçidinde toplanan yüzlerce Sırp, Kosova’ya zorla girmek istedi. Bu gruba Kosova polisinin izin vermemesi üzerine olaylar çıktı. Çıkan olaylarda 3’ü silahla olmak üzere, 20 Sırp yaralandı. Sınır kapısına yaklaşan Sırp göstericileri uzaklaştırmak için müdahalede bulunan Kosova polisi arasında da yaralananların olduğu bildirildi.

Sınır kapısındaki gerginliğin devam ettiği bildirildi.

Sırp kaynaklar, yaralanan göstericilerin Kurşumlu ve Prokuplye hastanelerinde tedavi gördüklerini ifade etti.

Bu arada, Kosova polisiyle çatışanların, “Vidovdan” etkinliklerine katılmak üzere Merdare sınır kapısına gelen, Belgrad’ın “Çırvena Zveda” futbol takımının “Deliye” (deliler) adlı aşırı milliyetçi olarak bilinen grup olduğu kaydedildi.

“KOSOVA SIRPLAR İÇİN KUDÜS’TÜR”

Öte yandan, Kosova’nın başkenti Priştine yakınlarındaki Graçanitsa Manastırı’nda, Sultan I. Murad’ın türbesine birkaç kilometre uzaklıktaki Gazimestan Meydanı’nda “Vidovdan” etkinlikleri geniş güvenlik önlemleri altında yapıldı.

Kosova Savaşı’nın 623. yıl dönümüne de denk gelen bugünkü ayini Sırp Ortodoks Kilisesi Piskoposu İriney, yönetti.

“Kosova Sırplar için Kudüs’tür” diyen İriney, “Kutsal Kosova’yı gözümüzden kaçırmamalıyız” dedi.

Kosova ve Sırbistan dışından da yüzlerce Sırpın katıldığı ayine, Sırbistan’ın sözde Kosova Bakanı Oliver İvanoviç ve Rusya’nın Belgrad Büyükeleçisi Aleksandar Konuzin de katıldı.

Sırplar, 1389’da yapılan Kosova Birinci Meydan Savaşı’nın yıl dönümüne de rastlayan “Vidovdan” nedeniyle, her yıl başkent Priştine yakınlarında, savaşın yapıldığı meydandaki Sırp anıtı önünde etkilikler ve dini ayin düzenliyor. “Balkan Kasabı” olarak bilinen Miloşeviç, Gazimestan’da 1989’da I. Kosova Meydan Muharebesi’nin 600. yılı “Vidovdan” mitinginde büyük bir kitleye hitap etmiş, ardından iktidarı ele geçirmişti. Miloşeviç yürüttüğü, “Büyük Sırbistan” politikasıyla eski Yugoslavya’nın bölünmesine ve başta Bosna olmak üzere yüz binlerce insanın ölümüne yol açan kanlı savaşlara neden olmuştu.

Dünya Bülteni


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.