Karadağ’da Türkçe yeniden eğitim dili

Balkanlardan Haberler
İçeriği Paylaş

Karadağ’ın Taşlıca (Pljevlija) kentinde 1918 yılında son medresenin kapatılmasıyla dini ve Türkçe eğitimin sona erdiği ülkede, önceki yıl eğitime başlayan Mehmet Fatih Medresesi’yle birlikte (İmam Hatip Lisesi) Boşnak ve Arnavut öğrenciler, hem dini hem de Türkçe eğitim almaya başladı.

Osmanlı döneminde dini eğitimin verildiği 9 medresenin bulunduğu Karadağ’da, son medrese, ülkenin Sancak bölgesinde bir zamanlar Türklerin yoğun yaşadığı Taşlıca kentinde 1918 yılında kapatıldı. Eski Yugoslavya’nın dağılması ve Arnavutluk’taki komünist rejimin yıkılmasıyla birlikte bölge ülkelerinin tamamında dini eğitim veren medreseler (imam hatip liseleri) yeniden eğitim ve öğretim hayatına başlarken, sadece Karadağ’da bu eğitim kurumları açılamadı.

Karadağ İslam Birliği (Diyanet İşleri Başkanlığı), ülkede dini eğitimin yanı sıra Türkçenin de öğretileceği bir imam hatip lisesi kurulması için yaklaşık 10 yıl önce proje hazırladı. İslam Kalkınma Bankası ile Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (TİKA) destekleriyle Orta Asya Türk mimari tarzıyla Podgorica yakınlarında yaptırılan İmam Hatip Lisesi, 2009 yılında eğitim ve öğretim hayatına başladı. Karadağ’ı Osmanlı topraklarına katan Fatih’in isminin verildiği imam hatip lisesinde, şimdi 160 öğrenci, dini eğitimin yanı sıra, Karadağ Eğitim Bakanlığı’nın müfredatı kapsamında ders işliyor, ayrıca Türkçe öğreniyor.

Balkan Günlüğü


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.