İşkodra, Osmanlı’da bir ilim merkeziydi

Haberler
İçeriği Paylaş

İşkodra, Osmanlı'da bir ilim merkeziydi

İstanbul’da; Balkan Tarihi Konuşmaları, İşkodra Medreseleri ve Alimleri başlığıyla ikinci kez gerçekleştirildi. İşkodra İl Müftüsü Muhammed Sütari’ nin konuşmacı olduğu program; Bilim ve Sanat Vakfı’nda yapıldı. Programda Osmanlı’nın Balkanlar’daki varlığı ele alındı.

Bilim ve Sanat vakfı, Türkiye Araştırmaları Merkezi “Balkan Tarihi Konuşmaları” programının ikincisini düzenledi. İşkodra İl Müftüsü Muhammed Sütari’nin konuşmacı olarak katıldığı program “İşkodra Medreseleri ve Alimleri” başlığı altında gerçekleşti.

Programda Osmanlı’nın önemli eğitim merkezlerinden olan kentin medreselerinde yürütülen ilim geleneği masaya yatırılırken, Türk ve Arnavutlar’ın ortak tarihi, Balkanlar’daki Osmanlı varlığının önemi de konuşulan konulan arasındaydı.

İşkodra İl Müftüsü Muhammed Sütari konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Arnavutluk’ta İslam’a giriş Osmanlı’yla birlikte oluyor ve Osmanlı döneminde İşkodra Balkanlar’da çok önemli bir vilâyet haline geliyor. Böylece şehir İslami, ilmi, kültürel faaliyetlerin de yürütüldüğü bir yer halini alıyor. İşkodra medreselerinde yetişen binlerce alim mevcut. Bunlardan özellikle bazılarının İşkodra’da oldukça önemli simalar haline geldiğini biliyoruz. Aynı zamanda İşkodralı olan çok sayıda alimimiz de İstanbul, Mısır gibi değişik yerlerde ilim tahsil ederek İşkodra’ya dönüyorlar ve İslam dünyasından aldıkları o birikimi İşkodra’ya getiriyorlar. Bu da İşkodra’ya ayrı bir renk getiriyor.”

İŞKODRA’DA ONLARCA MEDRESE VARMIŞ

İşkodra’nın Osmanlı tarihine çok sayıda Arnavut ilim ve devlet adamı kazandırdığını belirtirten Sütari, mevcut medrese geleneğinin de kentte Osmanlı’dan bu yana hâlâ yaşatıldığına vurgu yaparken sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“İşkodra’da Osmanlı’dan kalan birçok medrese var. Hatta Evliya Çelebi de İşkodra’nın onlarca medresesi olduğunu söylüyor. Osmanlı’dan sonra bakacak olursak burada üç dönem görüyoruz. Birinci dönem, Osmanlı’dan sonra 1925’de İşkodra’da açılan ilk medrese. Bu medrese faaliyetini sürdürmüş fakat siyasi etkenlerden dolayı kapatılıyor ve 1940’da yeniden açılıyor. Fakat o zamanın siyasi ortamından dolayı yeniden kapatılıyor.

Bu dönem ikinci dönemi ifade ediyor. Hem Arnavutluk hem de İşkodra açısından medresede en parlak dönem 1990’lardan sonra başlıyor. 3. dönemdeki en önemli medrese ise ‘Hacı Şeyh Şamil Medresesi’dir. Bu medrese şu anda Arnavutluk ve Balkanlar’ın belki en başarılı örneği. Şimdi ilave olarak ilkokul lise arası medrese bölümü açıldı. Üç bölümde toplam olarak bin yüz öğrenci var. Bu, her ne kadar zor dönemlerden geçmiş olsak İşkodra ve Arnavutluk’ta İslamiyet’in izlerinin güçlü ve köklü olduğunu gösteriyor. İşkodra İslam izlerinin köklü olarak devam ettiği bir yer. ”

Bilim ve Sanat Vakfı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen program her ay farklı bir konuşmacıyla Balkanlara şekil veren konu başlıklarını tarihi arka planlarıyla tartışmaya açıyor. Balkanlar’ın farklı dönem ve konularıysa çok sayıda akademisyen ve araştırmacının yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.

 

Kaynak: Kuzey Haber Ajansı


İçeriği Paylaş