Hükümetin bir 100’ü gitti, öteki yüzü merak ediliyor

Balkanlardan Haberler Haberler
İçeriği Paylaş

Hükümet 100. gününü doldururken, herkes bundan sonraki ‘yüzünü’ merak ediyor. Birçok yorumcu, kabinenin yeni yıldaki bütçe konusunda zor anlar yaşayacağı konusunda mutabık. Yapılan yardımlarda gösterilen cömertliğin devam edip etmeyeceği merak ediliyor. Başbakan Plamen Oreşarski de yeni bütçenin kolay olmayacağını biliyor. Oreşarski, mecliste gazetecilere yaptığı konuşmada hükümetin ilk 100 gününü değerlendirdi. 100 gün için en önemli gelişmenin ülkeyi endişeden kurtarmak olduğunu belirten Oreşararski, bunu iş sektörü veya normal vatandaşlar arasında da duymanın mümkün olduğunu belirtti. İlk günlerin hükümetin gidişatı konusunda ip uçları verdiğini aktaran Başbakan, yatırımcıların da yatırım planlarını, vatandaşların ise geçim planlarını yapabileceklerini söyledi. Oreşarski, “Kabine, daha rahat bir toplumsal ortamda daha iyi çalışabilirdi belki. Şu andaki durumda, kabine daha hızlı bir sonuç elde etmek ve daha geniş bir kitleye herkes için çaba sarfedildiğini göstermek için çalışmak zorundadır. Şu etap itibarıyla toplumun bir kesimini kamu yararına çalıştığımıza ikna edemedik. Gelecek 100 gün içinde bunu başaracağımızı umut ediyorum.” dedi. Gelecek 100 gün içinde hükümetin başlatılan bazı önlemlerini devam ettireceğine değinen Başbakan, tekelciliğe karşı kanunlara; tüketicileri koruma; gelirleri toplama gibi yasalara önem verileceğini kaydetti. Yeni bütçe planlaması konusunda bambaşka bir siyasi yöntem takip edilmesi gerektiğini savunan Oreşarski, bütçe tasarısının daha büyük olmasını istediğini, fakat herhangi bir mucize beklenmemesi gerektiğini söyledi. Oreşarski, “Mevcut ihtiyaçlar göz önünde bulundurulduğunda, önümüzdeki yıl bütçe kesinlikle yetersiz kabul edilecektir. Özellikle işsiz olan ve yardım bekleyen kişiler ve emekliler bakımından yeterli görülmeyecek, fakat bu yönde çalışmalarımız olduğunu göstereceğiz.” dedi.
Elçilere verilen madalyalar konusunda sorulan soruyu cevaplayan Oreşarski, en yüksek devlet nişanı olan ‘Stara Planina’ nişanının hususi katkılardan dolayı verilmesi koşulu olduğunu belirtti. Bu konuda kısıtlayıcı politika izleyerek, herkese nişan verme gibi bir mecburiyet altında kalmayarak nişanın değerinin korunması lazım geldiğini belirtti.

Stanişev: Hükümetin 100 günü olmadı

Hükümetin, başlatılan protestolardan dolayı 100 günü olmadığını dile getiren BSP Başkanı Sergey Stanişev, geçen zamanın değerlendirmesini yaptı.
Şu ana kadar başkalarıyla bu kadar diyalog halinde ve topluma açık olan, farklı görüşlere kulak vererek kendi davranışlarını düzelten başka bir hükümet olmadığını söyleyen Stanişev, Oreşarki kabinesinin çok önemli kararlar aldığını, fakat protestolar içinde asıl olan değişikliklerin konuşulmasına yer kalmadığını ifade etti.
Stanişev, “Yıllar sonra ilk kez elektrik fiyatında düşüş var. Çocuk bakımı için ve birinci sınıfa giden çocuklara olan yardımlarda artış yapıldı. İş sektörüne de borçlarını kapatma adına ve KDV’yi geri çevirmede seri davranılması sağlandı.” sözlerini kullandı.
Hak ve Özgürlükler Harekeri (HÖH) Başkanı Lütvi Mestan, toplumun polis baskısı hissinden kurtulduğunu ifade etti. 100 günü değerlendiren Mestan, Oreşarski hükümetinin tamamen farklı bir yaklaşıma sahip olduğunu ve vatandaşların kontrolüne açık olduğunu ispatladığını söyledi. Kabinenin önünde en önemli handikapın bütçe tasarısı ile ilgili nasıl bir felsefe güdüleceğini kaydetti.
GERB Başkanı Boyko Borşisov ise hükümetin şu ana kadarki performansına zayıf not verdi. Borisov, “İyi olan bizim inşa ettiğimiz tüm projelerin açılışını yaptılar.” dedi.
Annelik için olan yardımların yükseltilmesi konusunda, ancak paralar vergiden toplanırsa iyi olacağını kaydeden Borisov, aksi takdirde borç alınan paraların bir gün iade edilmesi gerektiğini vurguladı.

Hükümetin 100. günü de protestolarla geçti

Bulgaristan’da meclisin yeni yasama dönemi hükümet karşıtı protestolarla başladı. Hükümetin aynı zamanda kuruluşunun 100. gününe denk gelen ve ‘Büyük Karşılama’ olarak adlandırılan gösterilerde kabinenin istifası, yeni seçimlerin düzenlenmesi ve oligarşinin belinin kırılması çağrıları yükseldi.
Parlamento’nun önünde ve Sof­ya’nın merkezinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Milletvekillerinin giriş yaptığı kapının önüne zırhlı araçlar getirilerek göstericilerin görüş açısı kapatıldı. Sirenle ‘acil durum’ ilan edilen protetsaolarda ‘Bulgaristan satılık değil’, ‘Mafya’ , ‘Hırsızlar iktidardan ihraç edilsin’ sloganlarına yer verildi.
Mecliste sıcak tartışmalar yaşandı. Meclis Başkanı Mihail Mikov, oturumun başında acil telefon numarası olan 112’ye anonim bir sesin parlamntoda bomba ihbarı yaptığını söyledi. Milletvekillerine dönerek oturuma ara verilip verilmemesini soran Mikov, meclisten oturuma devam desteği aldı.
Öte yandan hükümet destekçileri de meclisin diğer tarafında yerlerini alarak, meclisin rahat çalışması için rahat bırakılması gerektiğini savundu.

 

zaman.bg

 


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.