HÖH Heyetinin Türkiye temasları başladı

Haberler
İçeriği Paylaş

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) heyeti beş günlük Türkiye ziyaretine başladı. Resmi ve sivil toplum kuruluşlarıyla yapılacak görüşmelerin ilk durağı Trakya Bölgesi Çorlu şehri oldu.

HÖH Teşkilatlanmadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ruşen Riza başkanlığındaki heyet, ilk durağı olan Çorlu’da Belediye Başkanı Ünal Baysan ile bir araya geldi. Belediye başkanlığı binasındaki yapılan protokol görüşmesinde ileriye dönük birlikte çalışma yolları ele alındı. Aynı şekilde iki ülkenin halkları, özel sektörü ve sivil toplum kuruluşları arasındaki ortaklaşa ilişkilerin daha iyi ve yapıcı bir seviyeye getirilebilmenin yolları görüşüldü. Kültür, turizm ve spor gibi konular da ikili görüşmelerde tartışıldı. Ayrıca HÖH heyeti Türkiye’nin Avrupa Birliği adaylığını desteklediğinin altını vurguladı. Görüşmede Trakya Bölgesindeki göçmen dernekleri başkanları da hazır bulundular.

GÖÇMEN DERNEKLERİYLE SICAK BULUŞMA

9 kişilik HÖH heyetinin Çorlu’daki ikinci durağı Göçmen Dernekleri oldu. Genel Başkan Yardımcısı Riza dışında MYK Genel Sekreteri Mustafa Karadayı, MYK üyesi Ayruş Hacı, Bulgaristan Millet Meclisi Türkiye ile Dostluk Grubu Başkanı Ramadan Atalay, Kırcaali Milletvekili Necmi Ali, Tırgovişte Milletvekili Erdoğan Ahmedov, Kırcaali İl Teşkilatı ve Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer, Parti Merkez Kurulu üyesi İsmet İsmail ve Genel Merkez Teşkilatlanma Dairesi Kalemi Saliha Emin Trakya Bölgesinde faaliyet yürüten Edirne, Çorlu, Tekirdağ, Kırklareli, Lüleburgaz ve Babaeski illerini temsil eden Göçmen Dernekleriyle bir araya geldiler.

Çeşitli konuların yer aldığı görüşmede ağırlıklı olarak Bulgaristan asıllı göçmenlerin sorunları ele alındı. İkamet teskeresi, çalışma izni, vatandaşlık ve vize sorunları gibi konular detaylı bir biçimde tartışıldı ve olası çıkış yolları arandı. Karşılıklı işbirliğinin nasıl daha sağlıklı ve sağlam zemine oturtarak yapılabileceğini yolları tartışıldı. Bunun yanında Hak ve Özgürlükler Hareketinde yaşanan son olaylar ve mevcut durum dernek temsilcilerine duyuruldu. Ayrıca iktidar tarafından Bulgaristan’da yeni kabul edilen Seçim Yasası hakkında detaylı bilgi sunuldu. Görüşmenin diğer bir önemli yanı da Bulgaristan’daki Türk Dili ve Edebiyatı, kültürü, geleneği ve göreneğinin mevcut durumu da ele alındı. Genel Merkezin bu yöndeki çalışmaları tanıtıldı.

Görüşme sonrası, katılan tüm dernek başkanları Hak ve Özgürlük Hareketi Partisi ve Genel Başkanı Ahmet Doğan’ı sınırsız desteklediklerini bildirip, birlik ve beraberlik içerisinde çalışılacağına vurgu yapıldı. Bununla birlikte karşılıklı işbirliğin gelecekte çok daha verimli ve yapıcı olacağı beyan edildi.

Ayrıca dernek yöneticileri tarafından bu tür toplantıların çok verimli olduğu dile getirildi. İlk defa bu denli büyük bir parti yönetiminin, Türkiye’de kendilerini ziyaret ettiğinin altını çizdiler. Dernekler, en yüksek seviyede gerçekleşen göçmen dernekleri HÖH heyeti ikili görüşmelerin mümkün olmasını sağlayan HÖH Genel Başkanı Ahmet Doğan’a ayrıca teşekkürlerini sundular.

Yaklaşık dört saat süren toplantının organizasyonu Rumeli Balkan Türkleri Federasyonu Başkanlığı ve Trakya bölgesinde faaliyet gösteren derneklerin de katkısıyla yapıldı.

Görüşmelerin ikinci durağı 10 Mart 2011 İstanbul, ardından 11 Mart Bursa, 12 Mart Manisa ve son durak 13 Mart İzmir olacak.

İsmail KÖSEÖEMER


İçeriği Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.